Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belçika’da bir çiftçinin yanlışlıkla ülkesinin Fransa ile olan sınırını değiştirmesi espri konusu oldu: “Mutluyuz, kasabamız büyüdü”

Belçika’da bir çiftçi, ülkenin Fransa ile sınırını belirleyen bir taşı traktör rotasının üzerinde durduğu için değiştirdi. Çiftçinin 150 kilogram ağırlığındaki bu taşı yerinden oynatmasıyla Belçika’nın sınırı 2,29 metre genişledi.

Belçika’nın Erquelinnes köyündeki bir ormanda yürüyüş yapan bir kişi, Belçika ile Fransa arasındaki sınırı belirleyen taşın 2,29 metre oynatıldığını fark etti. Durumun yetkililere bildirilmesinin ardından Belçikalı bir çiftçinin taşın yerini, traktörünün geçiş güzergâhında bulunduğu için değiştirdiği ve Fransa tarafına doğru taşıdığı ortaya çıktı.  

Belçika ve Fransa arasındaki 620 kilometre uzunluğundaki bu sınır, 1820 yılında imzalanan Ryswick Antlaşması ile belirlenmişti. Sınırı belirlemek için konulan bu taş ise 1820 tarihinden beri kullanılıyordu.

Ülkeler nasıl tepki verdi?

Yaşanan bu olay iki ülke arasında gerilime neden olmak bir yana hem Belçika hem de Fransa’da espri ile karşılandı.

Erquelinnes Belediye Başkanı David Lavaux, konu hakkında yaptığı açıklamada,“Bir köylümüz Belçika’yı daha büyük yaparken Fransa’yı daha küçük yaptı. Bu iyi bir fikir değil. Bu tür bir durum bırakın iki komşu ülkeyi, iki komşu ev sahibi arasında bile problem yaratabilir” dedi. Kendisinin ise böyle bir tavır takınmayacağını söyleyen Lavaux, “Ben mutluyum. Kasabam büyüdü. Fransa tarafında Bousignies-sur-Roc’lu mevkidaşım ise benimle aynı fikirde olmayabilir” diye konuştu. 

Komşu Fransız köyü Bousignies-sur-Roc’un Belediye Başkanı Aurelie Welonek de mevkidaşının sözlerine espriyle karşılık verdi: “Yeni bir sınır savaşından kaçınmalıyız!”  

Şimdi ne olacak?

Yerel yetkililer çiftçiden taşı eski haline getirmesini talep etti. Eğer çiftçi taşı eski yerine taşımazsa konu Belçika Dışişleri Bakanlığı’nın gündemine taşınacak ve sınır komisyonunun toplanması gerekecek.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.