Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Salgının en ağır günlerini yaşayan Hindistan’da vaka sayısı 20 milyonu geçti, Hint diyasporası hastalara oksijen tüpü bulmak için devrede

Hindistan Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, ülkede son 24 saatte 357 bin 229 yeni vaka, 3 bin 449 ölüm kaydedildi. Muhalefet liderleri ülke çapında kapanma çağrısı yapıyor. Ülkenin sağlık sisteminin çökmesi ve birçok hastanın oksijen tüpü yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından yaklaşık 17 milyonluk Hint diyasporası ise ülkelerine oksijen tüpü göndermek için seferber oldu. Pfizer, aşısının ABD’de 2-11 yaş arasındaki çocuklara uygulanabilmesi için onay bekliyor. ABD Başkanı Joe Biden, 4 Temmuz’a kadar ABD’deki yetişkinlerin yüzde 70’nin en bir doz aşılarını yaptırmasının normale dönüş için yeni hedef olduğunu açıkladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi. 

Hindistan’da vaka sayısı 20 milyonu geçti

Hindistan Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, ülkede son 24 saatte 357 bin 229 yeni vaka, 3 bin 449 ölüm kaydedildi. Ülkede vaka sayısı 20 milyonu aşarken toplam ölüm sayısı ise 22 bin 408 olarak açıklandı. Ancak uzmanlar gerçek vaka sayılarının açıklanan rakamların çok üstünde olduğunu belirtiyor. 

Hindistan’da vaka sayılarının nisan ayından itibaren hızla artmasından sonra Hindistan Ulusal Kongresi Partisi lideri Rahul Gandhi, ülke çapında kapanma çağrısı yaptı. Gandhi, “Koronavirüsün yayılmasını durdurmanın tek yolu şu anda tam bir kapanma uygulamaktır. Hükümetin eylemsizliği birçok masum insanı öldürüyor” dedi. 

Daha önce “virüsü küçümsediği” gerekçesiyle kamuoyu tarafından yoğun bir şekilde eleştirilen Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin, mevcut ekonomik krizde ulusal bir tam kapanmanın getireceği ekonomik kayıplar nedeniyle tam tecrit kararı konusunda çekimser olduğu belirtilirken ülkenin güneyindeki Kerala, Maharashtra, Delhi ve Karnataka eyaletlerinde kapanma kararı alındı. 

Öte yandan sekiz takımdan oluşan ve dünyanın en büyük kriket ligi olma özelliğini taşıyan Hindistan Premier Ligi, çok sayıda sporcu ve yetkilinin virüse yakalanması üzerine askıya alındı.

Hint diyasporası koronavirüs hastalarına oksijen tüpü bulmak için devrede

Hindistan’ın sağlık sisteminin çökmesi ve birçok hastanın oksijen tüpü yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından yaklaşık 17 milyonluk Hint diyasporası da ülkelerine oksijen tüpü göndermek için harekete geçti. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda Hint, oluşturdukları yardım grupları ve banka hesaplarıyla ülkede tedariki konusunda büyük sorunlar yaşanan oksijen tüpleri ve diğer sağlık malzemelerinin peşine düştü.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Pensilvanya eyaletine bağlı Pittsburg şehrinde yaşayan Savita Mullapudi, ABD’de yaşayan diğer Hint arkadaşlarının kendisine ulaştığını ve Hindistan’a yardım göndermek ve oksijen tüpü bulmak için seferber olduklarını söyledi. 

Mullapudi, cuma günü (7 Mayıs) 400’ü aşkın oksijen tüpünün Hindistan’a gönderileceğini ve kendisinin bu yardımdaki rolünün “okyanusta bir damla” olduğunu belirterek, “Sonunda sadece insanlara yardım eden insanlar. Umudun hikayesi bu” dedi

Pfizer-BioNTech aşısı 2 ila 11 yaş arası çocuklarda kullanılmak üzere onay almaya hazırlanıyor 

Alman BioNTech ile koronavirüs aşısı geliştiren ABD’li ilaç şirketi Pfizer, aşının çocuklar üzerindeki güvenlik ve etkinlik çalışmaları tamamlandıktan sonra bu yılın eylül ayına kadar 2-5 ve 5-11 yaşları arasındaki çocukların aşılanması için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvuru yapmayı planlıyor.

Beyaz Saray’ın sağlık danışmanı Anthony Fauci de dün (4 Mayıs) NBC News kanalına verdiği demeçte, FDA’nın şirketin bu talebine olumlu cevap verebileceğini söyledi.

Öte yandan Kanada, 12-15 yaş grubu için Pfizer-BioNTech aşısının kullanımına onay verdiklerini açıkladı. Kanada, bu onayla birlikte aşının bu yaş grubu için kullanım izni alındığı ilk ülke oldu. Aşının onaydan önceki alt yaş sınırı ise 16’ydı.

Virginia eyaletindeki George Mason Üniversitesi‘nde bulaşıcı hastalık uzmanı olarak çalışan Saskia Popescu, “Tam onay, Pfizer aşısının güvenlik ve etkinliğine dair daha iyi bir kanıttır” dedi. Dr. Popescu, aşının ABD’deki çocuklara açılma olasılığının hem heyecan verici hem de sinir bozucu olduğunu belirterek, “Dünyanın dört bir yanında aşı alamayan insanlar ve belki de bir yıl veya daha uzun süre aşıya erişimi sağlayamayacak ülkeler var. Bu nedenle bu görüşmenin aşıya küresel erişimi içerecek şekilde genişletilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Aşılarla ilgili çalışmalar yapan ABD’li halk sağlığı araştırmacısı Dr. Rupali Limaye ise “Aşı olmak isteyen kişilerin neredeyse hepsi aşılandı. Bir sonraki adım bence her zamankinden daha kritik olacak” dedi. Dr. Limaye, FDA’nın tam onayının, özellikle aşının çok hızlı geliştirildiğine dair endişeleri olan insanlar için bir güven oluşturabileceğini belirtti: “İnsanların hâlâ bununla ilgili endişeleri olduğunu düşünüyorum. Bu onayla insanların aşıya daha ılımlı bakacağını düşünüyorum.”  

Öte yandan Pfizer, ağustos ayının başında ise hamile kadınlarda aşının etkinlik ve güvenirliğine dair verilerin paylaşılacağını duyurdu. 

Biden’dan aşılama için 4 Temmuz hedefi

ABD Başkanı Joe Biden, dün Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada, ülkede Bağımsızlık Günü olarak kutlanan 4 Temmuz’a kadar ABD’deki yetişkinlerin yüzde 70’ine en az bir doz aşı uygulanmasını hedeflediklerini söyledi. Biden, aşı olmak istemeyen veya tereddüt yaşayan vatandaşlara ise “Size ihtiyacımız var. Aşı olun. İki ay içinde hem bir ulus olarak bağımsızlığımızı hem de bu virüsten kurtuluşumuzu kutlayalım” diyerek seslendi.  

Biden, insanların kendilerine en yakın aşı sitesini bulmalarına yardımcı olacak yeni bir federal internet sitesinin kurulduğunu belirterek.“Aşı olmayı her zamankinden daha kolay hale getireceğiz” dedi. 

Biden ayrıca, “Başlangıçta her yetişkin için yeterli aşı almaya odaklandık. Bunu yaptık. Yeterince aşıya sahibiz. Artık aşı kaynağımız olduğuna göre, daha da fazla Amerikalıyı aşı yaptırmaya ikna etmeye odaklandık. Bunu başarırsak, 4 Temmuz’da Amerikalılar normale dönmek için ciddi bir adım atmış olacaklar” diye konuştu.  

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) alınan verilere göre, ülkede şu ana kadar 105 milyonu aşkın kişi koronavirüs aşısının iki dozunu da aldı. ABD genelinde 147 milyon kişiye ise en az bir doz aşı uygulandığı ve toplam vaka sayısı 33 milyon 257 bin 950’e, toplam can kaybının ise 592 bin 141’e ulaştığı açıklandı.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.