Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ellerini arkada bağlayarak yürüdüğü gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılan Ekrem İmamoğlu: “Devletimizin itibarını bu şekilde aşağı çekmesinler”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB tarafından satın alınan Fatih’teki Bulgur Palas binasını inceledi. İmamoğlu burada, Fatih Sultan Mehmet Han’ın türbesine yaptığı ziyarette elleri arkasında yürüdüğü gerekçesi ile hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin konuştu: “Devletimizin, milletimizin itibarını bu şekilde aşağıya çekmesinler. Yürüyüş biçimimden böyle bir anlam çıkarabilmek ve bunun üzerine soruşturma başlatma becerisinin ortaya konulması müthiş yaratıcı. Ben, ‘Allah akıl versin’ duasını iki buçuk yıldır yapıyorum ama yetmedi.”

Tarihi Bulgur Palas’ta incelemelrde bulunan Ekrem İmamoğlu, İBB tarafından satın köşkün kültür, sanat, müze ve hizmet sektörüne dönük olarak ziyarete açılacağını söyledi.

Bulgur Palas ile ilgili açıklamalarından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, Fatih Sultan Mehmet Han’ın türbesinde yürürken ellerini arkadan bağladığı bir görüntü üzerine soruşturma açılmasını, “absürt” olarak nitelendirdi.

Yazılı savunma verdiğini söyleyen İmamoğlu, yürüyüş biçimine ilişkin şunları söyledi:

“Rahmetli dedem eli arkada yürümeyi severdi. Yokuş yerlerde bu bir alışkanlıktır. Karadeniz’de rampa bir yerde yürürken insanlar 90 derece duramaz. Bir eğimle yürürsünüz. Eğimle yürüdüğünüz zaman elinizi arkaya attığınızda bu size hem bir güç hem de merkezi bir denge yaratır. Karadenizliler bilir. Bu şekilde siz o rampayı, güç yokuşları daha kolaylıkla çıkarsınız. Bu aslında bir güvencedir. Orada sizi güvenceye alır. Benim de o günkü geleneksel tavrımdan dolayı yaptığım yürüyüş biçimi üzerinden, böyle bir anlam çıkarabilmek ve bu anlamın oraya taşınması, bu anlam üzerinden soruşturma başlatma becerisinin ortaya konması müthiş yaratıcı.”

“Onların tek derdi, Ekrem İmamoğlu ile mücadele “

Kamu yöneticilerinin akıl tutulması yaşadığını ve kendisi ile mücadeleyi “ata sporu” haline getirdiklerini belirten İmamoğlu, “Benim dualarım yetmedi bu insanlara. ‘Allah akıl versin’ duasını yaklaşık iki buçuk senedir yapıyorum. Hâlâ da devam ediyorum ama yetmedi. İstanbul’da herkes çıksa ve inadına böyle yürümeye başlasa ne olacak? Herkes hakkında suç duyurusunda mı bulanacağız? Kamu yöneticilerinin akıl tutulması. Bu tarz insanlar milli bir spor, ata sporu geliştirdiler. Onların tek derdi, Ekrem İmamoğlu ile mücadele” dedi.

“Milletin iradesine karşı durulan her hususla ilgili açıklamamı yaptım, demokrasiye inanan bir insanım”

İmamoğlu, 31 Ağustos 2019 tarihinde yerlerine kayyum atanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanları ile Diyarbakır’da görüşmüştü. İmamoğlu aynı soruşturma kapsamında, HDP’li belediye başkanlarını ziyaret ederek suçluyu övdüğünün iddia edilmesine de tepki gösterdi.

İmamoğlu, konuya ilişkin şunları söyledi: “O dönem Türkiye Cumhuriyeti kanunları ve yasalarına göre seçilmiş bir belediye başkanını, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ait bir belediye başkanını, seçilmiş bir belediye başkanını ziyaret ettim. Ziyaret ettiğimde kayyumla ilgili fikrimi beyan ettim. Sadece orada değil, her yerde ettim. Milletin iradesine karşı durulan her hususla ilgili açıklamamı yaptım, yapmaya da devam ederim. Ben, demokrasiye inanan bir insanım. Toplumun özgürlük duygularına inanan biriyim. Ben, oraya gittiğimde belediye başkanına, bir Mustafa Kemal Atatürk portresi hediye ettim. Portreyi hediye ederken, ‘Portreyi belediye başkanlık makamının en güzel duvarına asmanızı arzu ediyorum’ dedim. O da ‘Siz seçin, en güzel duvarı gösterin oraya asacağım’ diye cevap verdi. Diyarbakır ilçe binasında bu kadar güzel, bu kadar milli, bu kadar değerli bir sohbeti yapıyoruz, çıkıyoruz. Buradan da bir arayış içinde olmak bir acizlik aslında ama bunları yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz.”

Devletimizin, milletimizin itibarını bu şekilde aşağıya çekmesinler

Hakkında açılan soruşturmayı halkın komik bulduğunu belirten İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “O kadar komik şeylerle karşılaşıyoruz ki. Karşılaşmaya devam edeceğiz. Ben şunu fark ettim, milletimiz ilk defa diyaframdan güldü. Kahkahalarla güldü, espriler müthişti. Bu kararı verenlerle dalga geçtiler, inanılmazdı. Her yaştan insan, sanatçısından öğrencisine güldüler buna. Bu tarz gülünç işlerle karşılaşıyoruz. Alıştık artık ama yapmasınlar bunu. Devletimizin, milletimizin itibarını bu şekilde aşağıya çekmesinler. Bir şekilde devletin yetkili birimleri onlar, imza atıyorlar. Attıkları her imzada, binlerce yıllık devlet geleneğinin temsilcileri olduklarını unutmasınlar. Öyle hareket etsinler.”

“Tam kapanmanın yanında sıkı bir aşılanmanın da yapılması gerekiyor”

İBB Başkanı İmamoğlu, tam kapanma kararını doğru bulduğunu ancak içerik olarak eksikler olduğunu ve aşı sorununun bir an önce çözülmesini umduğunu dile getirdi:

“Türkiye’deki çalışan kitleye, esnafa, günübirlik işlerle hayatını kazanan insanlara nasıl katkı sunacağı düşünülmeliydi. Tam kapanmanın yanında sıkı bir aşılanmanın da yapılması gerekiyor ki süreç başarıya ulaşsın. Şu an aşılanma ile ilgili tereddütü ben de yaşıyorum. Biz, İETT şoförleri, hizmetinin aksamaması gereken itfaiye ve zabıta, mezarlık çalışanları gibi insanlarımızın öncelikli aşılanması gerektiğini iki üç kez valiliğimize bildirmiştik. Hatta bu kapanma kararından sonra Sağlık Bakanımızı aradım. Kendisinden bu konuda ısrarcı oldum. Sürecin devam ettiğini, yine de ilgileneceğini söyledi.” 

“Adalar, fayton zulmünden atların kurtuluşunu alkışlıyor”

İmamoğlu, Adalar’da atlı faytonlar kaldırıldıktan sonra İBB’nin satın aldığı atların 978’inin kaybolduğu iddiasına da cevap verdi. İmamoğlu, bu iddiaları ortaya atanların utanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “25 yıllık yönetim döneminde köşesine bile bakmayan, uzaktan bile izlemeyen aklın yerine biz orada birebir temas ettik ve şu anda Adalar, fayton zulmünden atların kurtuluşunu alkışlıyor. Şimdi buradan siyaset üretmeye çalışanlar, aynı az önce söylediğim absürt soruşturma sürecini başlatan akılla aynı akıl. ‘Efendim 900 tane at nerede? 800 küsur at nerede?’ başlıkları atıyorlar. İnsan utanır. Bu manşeti atanların belki bir kısmı şimdi siyasidir ama geçmişte İBB’de çalışmış olma ihtimali de vardır.”

İBB Sözcüsü Murat Ongun, atların sahiplendirme bilgilerini gazetecilerle paylaştı:

Çiplerini taktığımız atların takip süreci, o il veya ilçenin tarım müdürlüklerindedir

Tarım İl Müdürlüğü’nün sürecin sorumluluğunun bir parçası olduğunu ve süreci beraber yönettiklerini dile getiren İmamoğlu, şu bilgileri verdi:

“Bana sormuyorsanız İstanbul’da valilik var, ona sorun. Raporlar orada da var. Kimse gizlemiyor ama bir siyasi partinin il başkanlığından, merkezinden ya da bir milletvekilliği makamından trollüğe kalkışmasınlar. Hatırlayın, bu sürecin başında ruam hastalığı vardı ve Adalar’da birçok at ruam hastalığından öldü. Bu bir hastalık, bizim müdahale edebileceğimiz bir şey değil. 200’ün üzerinde at öldü. Kalan atlarla düzenimizi oluşturduk. 800’ün üzerinde atı, Türkiye’nin muhtelif kuruluşları ve kurumlarına dağıttık. Dağıtımı Tarım Bakanlığı’ndan destek alarak yaptık. Bunların yüzde 90-95’ini, başta belediyelere olmak üzere kurumlara verdik. Kurumlara verdiğimiz her atın bulunduğu ilde takip edilmesi için çiplerini taktık. Çiplerini taktığımız atların takip süreci, o il veya ilçenin tarım müdürlüklerindedir.”

“Top oynamakla vekilliği birbirine karıştıranlar var”

Görevleri olmamasına rağmen emanet ettikleri atların akıbetini takip ettiklerini vurgulayan İmamoğlu, hakkında paylaşım yapan siyasileri şu sözlerle eleştirdi:

“Bu paylaşımı yapan vekiller var, kendini vekil zannedenler var. Top oynamakla vekilliği birbirine karıştıranlar var. Herkes var, üzülüyorum. Lütfen Tarım Bakanlığı’nı, valiliği arayın ya da bizi arayın, bizden bilgi alın. Çok üzücü bir olay oldu. Cumhur İttifakı’na bağlı Dörtyol Belediyesi’nde yaşananlar hepimizi üzmüştür ama sonuçta bu da devletimizin bir kurumudur, soruşturma başlatıldı diye biliyorum. Biz de yazılı detay istedik. Görevimiz olmamasına rağmen emanet ettiğimiz atların akıbetini takip ediyoruz. Umarım Dörtyol’da yaşanan bu acı olay bir daha yaşanmaz. İnsan sevgisi, hayvan sevgisi, doğa sevgisi, tabiat sevgisi bizim bu duygularımızla övünebilirler. İstanbul’u bu duygularla koruyan bir belediye başkanları var.”

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan: “Gereksiz bir adım atılmış”

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan,Fatih Sultan Mehmet Han’ın türbesine yaptığı ziyarette elleri arkasında yürüdüğü gerekçesi ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma başlatılmasını “Gereksiz bir adım atılmış, öyle gözüküyor” diyerek değerlendirdi.

NTV’nin aktardığına göre Turan, belediye başkanlarının kendi hizmetleriyle gündeme gelmesini istediklerini belirterek, “Gereksiz kavgalarla gündem olup ileriki yıllarda oluşturacakları iddialarına zemin hazırlamasını doğru bulmayız” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.