Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İçişleri Bakanlığı’ndan “Kademeli Normalleşme Tedbirleri”: Hafta içi 21.00’den sonra ve hafta sonu tam gün sokağa çıkma kısıtlaması

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin valiliklerine “Kademeli Normalleşme Tedbirleri” başlıklı bir genelge gönderdi. Genelgeye göre, 17 Mayıs Pazartesi saat 05.00’ten 1 Haziran Salı 05.00’e kadar kademeli normalleşme tedbirleri uygulanacak, hafta içi günlerde 21.00-05.00, hafta sonları cuma 21.00’den pazartesi 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması olacak.

Genelgeye göre, hafta içi 21.00 – 05.00 arası, hafta sonları cuma 21.00’den pazartesi 05.00’e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak. Tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak cumartesi-pazar günlerinde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlar zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlar hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidebilecek. Kademeli normalleşme döneminde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayan süre ve günlerde şehirlerarası seyahat serbest olacak.

İçişleri Bakanlığı’nın kademeli normalleşme genelgesine göre, 65 yaş ve üzeri vatandaşlardan iki doz koronavirüs aşısını yaptırmış olanlar ile 18 yaş altındakiler için sokağa çıkma kısıtlaması olmayacak. Hakkı olmasına rağmen aşı olmayan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar, hafta içi sadece 10.00-14.00 arasında sokağa çıkabilecek. Ayrıca, sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olup olmadığına bakılmaksızın 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar, kademeli normalleşme döneminde şehiriçi toplu ulaşım araçlarını (metro, metrobüs, otobüs, minibüs, dolmuş vb.) kullanamayacak.

17 Mayıs – 1 Haziran tarihleri arasında geçerli olacak genelgeye göre, yeme içme yerleri hafta içi 07.00-20.00 arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 arasında ise sadece paket servis hizmeti verecek. Kahvehane, çay bahçesi, sinema salonu, halı saha, internet kafe, yüzme havuzu ve spor salonları kapalı olacak. Alışveriş merkezleri ise hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

Kademeli normalleşme döneminde pazar yerleri hafta içi 07.00-19.00 arasında açık olacak, hafta sonları ise pazar yeri kurulmayacak.

Kamu kurum ve kuruluşlarında esnek çalışma usulleri uygulanmaya devam edilecek, mesai saatleri 10.00-16.00 olarak uygulanacak. Kreşler ve anaokulları ise 17 Mayıs-1 Haziran 2021 arasında uygulanacak kademeli normalleşme döneminde faaliyetlerine devam edebilecek.

Genelgeye göre, evlendirme işlemleri yapılabilecek, nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ile nişan ve kına gibi etkinlikler düzenlenemeyecek. Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi ve çocukevleri gibi yerlerdeki ziyaretçi kısıtlaması ise 1 Haziran’a kadar sürecek.

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı, okulların açılıp açılmamasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, okul öncesi, özel eğitim merkezleri ile 8 ve 12. sınıfların destekleme ve yetiştirme kurslarında, 17 Mayıs’tan itibaren yüz yüze eğitime geçilecek, diğer tüm eğitim kademelerinde 1 Haziran’a kadar uzaktan eğitime devam edilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.