Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rize-İkizdere’yi ziyaret eden İYİ Parti lideri Meral Akşener’e hem destek hem protesto vardı – Meral Akşener: “Erdoğan helal paraya ihtiyacı oldukça bana dava açıyor”

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İkizdere ilçesinde yapımı süren taşocağına karşı çıkan köy sakinleriyle görüşmek için Rize’ye gitti. Akşener, İkizdere ve Çayeli ilçelerinin çarşılarını ziyaret ederek esnafla da görüşmek istedi ancak protestolarla karşılandı. Çayeli’nde Akşener’i protesto eden kişiler ile İYİ Partililer arasında sözlü ve fiziksel tartışma yaşandı, arbede çıktı.

Kamera: Sedat Elbasan

İYİ Parti Lideri Meral Akşener, Rize temaslarına İkizdere ilçesinde başladı. Akşener, aracından inerken çiçeklerle karşılandı ancak ardından gerilim yaşandı.

“Osman Öcalan’ın mektubunu ben mi okuttum?”

Bir kadın, Akşener’e yaklaşarak “PKK’yla işbirliği yapan teröristlerle, CHP ile birliktesiniz, burada ne işiniz var sizin?” diye sordu. Akşener, “Yapmıyorum kardeşim, bak ezan okunuyor. Nasıl bir iftira? Sizi Allah’a havale ediyorum. Ayıp, ayıp. Megri Megri’yi ben mi söyledim? Osman Öcalan’ın mektubunu ben mi okuttum? Hadi oradan!” diyerek yanıt verdi.

Akşener bu olayın ardından esnafı ziyaret etmek için dükkanlara doğru yöneldi. Ancak bir süre sonra “Recep Tayyip Erdoğan” sloganları atan bir grup, Akşener’i protesto etmeye başladı. Polis ekiplerinin müdahale ettiği grup bölgeden uzaklaştırıldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’ndan tepki

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Akşener’in uğradığı sözlü saldırıya tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Meral Hanım’a Rize’de yapılan saldırı kim bilir ileride hangi videonun konusu olacak. Bu ülkenin dip köşe temizliğe ihtiyacı var. Seçimden korkma Erdoğan! #HemenSeçim”

Akşener, İkizdere’de taş ocağına karşı direnen köy halkını dinledi

İYİ Parti lideri Meral Akşener, İşkencedere Vadisi’ndeki Cevizlik Köyü yakınına Cengiz İnşaat tarafından yapılacak olan taş ocağına karşı verilen mücadelede gelinen son durumu dinlemek için yöre halkıyla ve yöre halkının avukatı Yakup Okumuşoğu ile bir araya geldi. 

Akşener’i görmek için gelen köylülerden bazıları jandarma engeline takıldı. Kaldırılan çadırların olduğu alanda toplanan yöre halkına katılmak isteyenler içeri alınmayınca kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

Akşener bölgede bekleyen kadınlarla görüştü, yaşadıklarını, taleplerini dinledi. Köylerinde taş ocağı açılmasını istemediklerini, buradan gidecek başka yerleri olmadığını anlatan kadınlarla bir süre sohbet eden Akşener, kadınlardan seslerini duyurmaya devam etmelerini istedi.

Akşener, halkla görüşmesinin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, “İYİ Parti olarak İkizdere’de dozerlerin önünde duracak mısınız? Milletvekilleriniz diğer partilerle birlikte destek verecek mi?” sorusuna Akşener, “Benim açımdan bir sorun yok. Ben milletvekili değilim biliyorsunuz. Dolayısı ile Meclis’teki arkadaşlarımızla ortaklaşarak bir sistem kuruyoruz. Onlarla bir araya geleceğiz. Elimizden geleni yaparız” karşılığını verdi.

“Filistin’in haritadaki yerini biz Mescid-i Aksa’dan biliriz”

Akşener, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu‘ya benzetmişti. Erdoğan’ın bu sözlerine karşı verdiği tepki ile ilgili Akşener şunları söyledi:

“Son 20-25 yılda bir gelenek oluştu, bu çok ciddi bir bilimsel tartışma konusu. ‘Sultancıl yönetimler’ deniyor bunun adına. Mesela Macron gibi uluslararası ilişkileri iç siyasetin öznesi yapan ve seçim kazanabilmek için bilumum değerlerin içine böyle ‘şırak’ diye tüküren bir anlayış bu. Netanyahu aynı. Netanyahu’nun Filistin’e yaptıkları ile alakalı değil benim söylediğim. O sandığı muhafaza etme açısından İstanbul seçimlerinde benzeri yapılmadı mı? Bu bir anlayış ama bu Sayın Erdoğan’ın çok gücüne gitti. ‘Zavallı’ dedi. Zavallılığın ne olduğunu dün akşam söyledim. Filistin’in bir çok yerini gösteremeyeceğimi söyledi. Ben tarih doktoralıyım. Filistin’i, Filistin’in kuruluşunu, Siyonizmi okuturum arkadaşa gerekirse ama en önemlisi, Filistin’in haritadaki yerini biz Mescid-i Aksa’dan biliriz.

“İnsanların inançları üzerinden itilip kakılmasından bıktık usandık artık”  diyen Akşener şöyle devam etti: “Bana geçmez, ben yemem. Bu ülkede Sayın Mansur Yavaş ile ikimizi Çin elçisi tehdit etti. Delikanlı Cumhurbaşkanı ne yaptı? Çay içirdi elçiye. Dolayısıyla güzel 250 bin liralık tazminat davası açmış, demek ki miktar oymuş.”  

“Erdoğan helal paraya ihtiyacı oldukça bana dava açıyor”

Akşener, İyidere ilçesinde vatandaşlarla bir çay bahçesine girerek çay topladı. Orada da tazminat davasına ilişkin yorum yapan İYİ Parti lideri, “Helal paraya ihtiyaç duyduğunda bana mahkeme açıyor. 250 bin lira açtı ya, şimdi hemşerisi ile konuştum selamı var, onun için çay topluyorum” dedi.

Çayeli’nde iki grup arasında sözlü ve fiziksel tartışma çıktı

Son olarak esnafı dinlemek için Çayeli ilçesine giden Akşener, önce İYİ Partililer’in alkışlarıyla karşılandı ancak kısa sürede arbede çıktı. “Terörist Akşener” sloganları atarak bölgeye gelen bir grup ile İYİ Partililer arasında sözlü ve fiziksel tartışma yaşandı. Akşener, olayların büyümesi üzerine bölgeden ayrıldı. Polis, kavga eden grupları müdahale ederek ayırdı.

“Çirkinlik sahibini çirkinleştirir”

İstanbul’a dönen Meral Akşener, Atatürk Havalimanı’nda Rize’deki protestolara ilişkin konuştu. “Çirkinlik sahibini çirkinleştirir” diyen Akşener, şunları kaydetti:

“Ne İkizdere’de ne Çayeli’nde herhangi bir davranışla karşılaştık. İki ilçedeki bütün vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Onlar da çok üzüldüler bu görüntüden. Ne Çayeli’ne ne İkizdere’ye yakıştı. Biz partimizi, kendimizi övmek, propaganda yapmak için gitmemiştik. İkizdere’deki o taşocağına karşı hakkını korumaya, sesini duyurmaya çalışan köylülerin durumunu görmek üzere gitmiştik. Sizlerin aracılığıyla kamuoyunda o sesi tekrar tekrar duyurmak amacıyla gitmiştik. Bütün bunların sonuçları olarak o çirkinlik, bu yapmaya çalıştığımız hak aramanın yanında durma eylemimizi örtemedi, örtemeyecek. Çirkinlik sahibini çirkinleştirir. Dolayısıyla herhangi bir sorun yok. Çok teşekkür ediyorum.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.