Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “BioNTech ile 120 milyon doz için anlaşma imzalandı, 30 milyonu haziran sonuna kadar olmak üzere, eylül sonuna kadar 120 milyon doz aşı Türkiye’de olacak”

Tam kapanma uygulamasının sona ermesinin ardından ilk Bilim Kurulu toplantısı bugün (20 Mayıs) yapıldı. Toplantıya video konferans ile katılan BioNTech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, toplantı sonrasındaki açıklamasında Türkiye ve BioNTech arasında 120 milyon dozluk anlaşmanın imzalandığını duyurdu. Eylül sonuna kadar 120 milyon doza çıkacak aşı miktarının ilk 14 milyonluk kısmının sevkiyatına önümüzdeki hafta başlanması ve 15 Haziran’a kadar Türkiye’ye ulaşması hedefleniyor.

Uğur Şahin: “Bugün tamamı 120 milyon doz olarak imza attık, Türkiye’ye haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz”

Bugünkü basın toplantısına video konferans yöntemiyle katılan BioNTech CEO’su Uğur Şahin, Türkiye ile BioNTech arasında imzalanan anlaşma hakkında bilgi verdi. Şahin şunları söyledi: “Aralıktan beri konuşuyoruz, ilk kez bir buçuk milyonu konuştuk, sayın bakan iki-üç haftada bir istediği dozları yükseltti ve bugün tamamı 120 milyon doz olarak imza attık. Türkiye’ye haziran ayı sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz, ağustos ve eylül aylarında 120 milyonu tamamlamak istiyoruz. Son iki haftada ekiplerimiz yoğun çalıştı. Bu rakamlar için elimizde imkânımız var. Onları eğer bir problem çıkmazsa zamanında yollayacağız.”

“Bugüne kadar aşıda 30’dan fazla virüs varyantını denedik. Mutasyonlara karşı da olumlu sonuçlar gösteriyor”

BioNTech aşısının koronavirüs varyantlarına karşı nasıl bir etkinlik gösterdiğini ve üçüncü doz aşıların ne zaman uygulanması gerektiğini de açıklayan Şahin, şöyle konuştu: “Bugüne kadar aşıda 30’dan fazla virüs varyantını denedik. Mutasyonlara karşı da olumlu sonuçlar gösteriyor. Bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik ve yüzde 70-75 oranında enfeksiyon korumasını bekliyoruz ama onu gelecek haftalarda göreceğiz. Enfeksiyon geçirmiş olan kişilerde ilk dozdan sonra yüksek dozda, iki aşı yapılmış kişilerle aynı oranda antikor oluşuyor. Hastalığı geçirmiş olan kişiler için bir doz yeterli olabilir. Üçüncü doz en erken altı ay sonra yapılmalı ancak ikinci dozdan dokuz ay sonra verilmesi de yeter.” 

Uğur Şahin ayrıca, haziran ayının başında Türkiye’ye gelerek hem Ar-Ge çalışmaları yapmak hem de aşı üretmek istediklerini belirtti.

Fahrettin Koca: “Haziran ayındaki 30 milyon dozun 14,2 milyonu, 15 Haziran’a kadar gelecek”

Aşının tedarik takvimine ilişkin bilgi veren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise şunları söyledi: “26 Mayıs’tan itibaren ilk iki hafta planlandı. Hazirandaki 30 milyonun 14,2 milyonunun 15 Haziran’a kadar günbegün ne zaman geleceği planlandı. 120 milyon doz aşının şu ana kadar 6,1 milyonu bize teslim edildi. Haziran ayında 30 olmak üzere eylül sonuna kadar toplam 120 milyon doz aşı Türkiye’ye gelmiş olacak.”

“Yaygın aşılamayla birlikte salgını gündemimizden çıkarmak ana hedefimiz olacak”

Salgınla mücadele kapsamında alınan kısıtlamaların da bundan sonraki süreçte kaldırılabileceğini belirten Bakan Koca, yaygın aşılamanın bundan sonraki en büyük hedef olduğunu söyledi: “Kapanma dönemi sonrası bugün uzun bir aradan sonra günlük vaka sayısı 10 binin altına düştü. Bu düşüşün devam edeceğini öngörüyoruz. Bundan sonraki süreçte vatandaşımızı hızla aşıyla buluşturmak istiyoruz. Altyapı olarak günde bir buçuk milyondan fazla aşı yapma potansiyelimiz var. Yeter ki elimizde aşı olsun. Bundan sonraki süreçte yasaklarla yönetimden ziyade daha çok kişisel tedbirlerle ve yaygın aşılamayla bu dönemi sürdürmek istiyoruz. Artık özellikle yaygın aşılamayla birlikte salgını gündemimizden çıkarmak ana hedefimiz olacak. Artık ilk vakanın açıklandığı 11 Mart 2020’den itibaren aşıyla birlikte önümüzü daha net görmekteyiz ve salgın öncesi döneme geçmek istiyoruz.”

“Haziran ayında 30 milyon dozla beraber 20 yaşa kadar inmek istiyoruz”

Fahrettin Koca yerli aşı çalışmaları ve aşılama oranlarıyla ilgili ise şu bilgileri paylaştı: “Yerli aşıda faz 3 aşaması önümüzdeki iki hafta içinde başlayacak. Faz 3 ile birlikte haziran başında başlanırsa eylül ayında acil kullanım onayıyla birlikte kullanımı söz konusu olabilir. Şu an 55 yaş üstünü aşılıyoruz. Sinovac aşısından önümüzdeki bir hafta-10 gün içinde beklediğimiz bir miktar var. BioNTech’ten ise 15 Haziran’a kadar 14,2 milyon aşı geleceğini biliyoruz. Haziran ayında 30 milyon dozla beraber 20 yaşa kadar inmek istiyoruz. Aşılama oranıyla ilgili ise 65 yaş üstüdeki aşılama oranı yüzde 84 oldu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.