Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın Danimarka’nın yardımı ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’i izlediği ortaya çıktı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA), ABD ile Danimarka arasındaki kablo anlaşması aracılığıyla başta Almanya Başbakanı Angela Merkel olmak üzere çok sayıda Avrupalı üst düzey politikacıyı izlediği bildirildi.

Danimarka basınında çıkan haberlere göre, Danimarka gizli servisi 2012 yılından 2014 yılına kadar ABD’nin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel de dahil olmak üzere birçok Avrupalı üst düzey politikacıyı izlemesine yardım etti.

Danmarks Radio tarafından hazırlanan bir rapora göre Danimarka Savunma İstihbarat Servisi (FE), bilgi toplamak için ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile işbirliği yaptı ve Almanya, Fransa, İsveç ve Norveç’ten üst düzey yetkililer hakkında istihbarat topladı.  

Habere göre NSA, Merkel’in yanı sıra eski Almanya Dışişleri Bakanı ve mevcut Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, eski Almanya ana muhalefet partisi lideri Peer Steinbrück, Norveçli, İsveçli, Alman ve Fransız siyasetçilerle üst düzey kamu görevlilerini hedef seçerek takip etti.

Alman siyasetçi Peer Steinbrück, NDR, WDR ve SZ araştırma ağına yaptığı açıklamada, telefonlarının dinlendiğinden ilgili haberlerin yayınlanmasıyla haberdar olduğunu söyledi. 

Steinbrück, Batılı devletlerin de işlevsel ve verimli istihbarat servislerine ihtiyacı olduğunu düşünse de bunun siyasi açıdan bir skandal olduğunu belirtti ve müttefikler arasındaki bu tür telefon dinlemelerinin, herkesin kendi başına hareket ettiğinin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Birkaç Avrupa haber ajansıyla paylaşılan raporda, NSA’nın Danimarka ile daha önce yaptığı kablo anlaşmasıyla seçtiği kişilerin telefon numaralarını izleyerek siyasetçilerin tüm iletişim bilgilerine ulaştığı belirtildi.

Danimarka Askeri İstihbaratı (FE, Forsvarets Efterretningstjeneste) ile NSA arasında, 1990’lı yılların sonunda özellikle Rusya ve Çin’i izlemek için Danimarka’dan geçen telekomünikasyon kabloları için anlaşma yapılmıştı.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.