Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüştü – Dendias: “Koronavirüs aşılarının karşılıklı olarak tanınması konusunda anlaşmaya vardık”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile Yunanistan’ın başkenti Atina’da bir araya geldi. Görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada Dendias, “Koronavirüs aşı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınması konusunda anlaşmaya vardık. Her iki ülkede aşı olmuş ya da test sonucu negatif olan vatandaşlar, karşılıklı olarak iki ülkeyi de ziyaret edebilecekler. Bu durum, iki ülke arasındaki turizm faaliyetlerine ivme kazandıracaktır” dedi.

Yunanistan temaslarına dün (30 Mayıs) Batı Trakya Türkleri’ni ziyaret ederek başlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün başkent Atina’da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi. 

Miçotakis ile görüşmelerinin ardından Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na gelen ve burada Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüşen Çavuşoğlu, görüşmenin ardından Dendias ile ortak açıklama yaptı.  

Ev sahibi ülke adına ilk açıklamayı yapan Dendias, sadece ikili ilişkileri değil, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) ilişkilerini de masaya yatırdıklarını söyledi. Türkiye ile birçok konuda fikir ayrılıkları olduğunu belirten Dendias, “Bugünkü görüşmemizin amacı bir ilk anlaşma sürecini başlatmaktı. Eğer bu mümkün olabilirse, daha sonra da aşamalı olarak zaman içerisinde bir normalleşme yönünde ilerlemek istiyoruz” dedi. 

Türkiye ile Yunanistan’ın karşılıklı olarak koronavirüs aşılarının tanıması konusunda anlaşmaya vardıklarını belirten Dendias, “Koronavirüs aşı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınması konusunda anlaşmaya vardık. Her iki ülkede aşı olmuş ya da test sonucu negatif olan vatandaşlar karşılıklı olarak iki ülkeyi de ziyaret edebilecekler. Bu durum da iki ülke arasındaki turizm faaliyetlerine ivme kazandıracaktır” ifadelerini kullandı. 

Çavuşoğlu ise beş yıl aradan sonra Yunanistan’da bulunmaktan ötürü mutluluk duyduğunu ifade etti. Görüşmelerde Türk-Yunan ilişkilerini ve bölgesel sorunları kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, “Ankara’daki görüşmemizde ekonomik ve ticari konularda pozitif gündem oluşturulmasına karar vermiştik. Artık somut projeler üzerinde çalışmaya başladık. 25 maddede görüş birliğine vardık” diye konuştu.

Daha önce Macaristan, Bulgaristan ve Sırbistan ile de aşıların karşılıklı olarak tanınması konusunda anlaşmaya vardıklarını belirten Çavuşoğlu, “İnanıyorum ki bugün vardığımız bu mutabakat karşılıklı olarak turizm sektörümüze olumlu etki yapacaktır” dedi. 

Yunanistan ile görüş ayrılıklarının da olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Türkiye olarak, Yunanistan ile ön koşulsuz ve ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için diyaloga, görüşmelere hazırız” ifadelerini kullandı. Yunanistan ile siyasi ve askeri diyaloğun tüm kanallarda ilerlediğini belirten Çavuşoğlu, 63’üncü istişari görüşmelerin Türkiye’de yapılacağını belirtti.  

Dendias, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO Zirvesi çerçevesinde bir görüşme yapacaklarını da belirtti. 

Dendias ayrıca, Anadolu Efes’in Euroleague’deki şampiyonluğu ile ilgili tebriklerini de Çavuşoğlu’na iletti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.