Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kademeli normalleşme adımları açıklandı: Sokağa çıkma sınırlaması saat 22:00 ile 05:00 arasında devam edecek, yeme içme yerleri 21:00’e kadar masaya servis yapabilecek

Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan bugünkü (31 Mayıs) kabine toplantısının ardından salgınla mücadelede girilen yeni “kademeli normalleşme” dönemine ilişkin detayları aktardı. Buna göre yarından itibaren haziran ayı boyunca sokağa çıkma kısıtlaması hafta içleri saat 22:00 ile 05:00 arası uygulanırken pazar günleri ise yine sokağa çıkma yasağı uygulanacak. Bunun yanı sıra yeme içme yerleri sabah 07:00 ile akşam 21:00 saatleri arasında belirlenen kurallara göre masaya servis yapılabilecek. Erdoğan’ın açıklamalarından diğer öne çıkanlar ve haziran ayı için açıklanan kontrollü normalleşme adımlarının detayları şu şekilde:

“Haziran ayı boyunca sokağa çıkma sınırlamaları hafta içi ve cumartesi günü akşam 22.00 ile sabah 05.00 arasında uygulanmaya devam edecek”

30 Nisan – 17 Mayıs 2021 tarihleri arasındaki “tam kapanma” sürecinin ardından son iki hafta kontrollü normalleşme ile geçerken 1 Haziran itibariyle yeni bir döneme girileceği duyurulmuştu. Cumhurbaşkanı yarından itibaren devreye girecek kademeli normalleşmenin yeni adımlarını şu sözlerle açıkladı:

“Haziran ayı boyunca sokağa çıkma sınırlamaları hafta içi ve cumartesi günü akşam 22:00 ile sabah 05:00 arasında uygulanmaya devam edecek. Bu sınırlama hafta sonu ise cumartesi günleri saat 22:00 ile pazartesi saat 05:00 arasında, pazar gününü kapsayacak şekilde uygulanacaktır. Temmuz ayında bu kısıtlamaların süre ve günleri, vaka ve vefat sayılarındaki değişime, aşılamada kat edilen mesafeye göre yeniden belirlenecek.”

“Yeme içme yerleri sabah 07:00 ile akşam 21:00 saatleri arasında masaya servis yapılabilecek”

“Restoran, kafeterya, lokanta, pastane gibi yeme içme yerleri sabah 07:00 ile akşam 21:00 saatleri arasında belirlenen kurallara göre masaya servis yapılabilecek, saat 24:00’e kadar da paket servisini sürdürecektir. Bu mekanlarda sokağa çıkma kısıtlaması olan pazar günü ise sadece paket servis hizmeti verilecektir. Yaklaşık bir buçuk aydır faaliyetlerine ara vermiş olan kahvehane, kafe, çay bahçesi, halı saha, spor salonu ve lunapark gibi işletmeler, belirlenen kurallar çerçevesinde pazar günü hariç sabah 07:00 ile akşam 21:00 saatleri arasında yarından itibaren çalışabilecektir. Açık ve kapalı alanlardaki nikah ve nikah şeklindeki düğün törenleri belirlenen şartlara uygun şekilde 1 Haziran’dan itibaren başlayabilecektir.”

Erdoğan aynı zamanda üniversitelerin 2021-2022 eğitim öğretim yılı akademik takviminin 13 Eylül itibariyle başlayacağını ve kamu kurumlarındaki esnek mesai uygulamasının da yeni bir düzenlemeye kadar devam edeceğini aktardı. 

“Milletimizin bu süreçte fevkalalde bunaldığını, tahammül sınırlarının zorlandığını görüyoruz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan normalleşme adımlarını açıklamadan önce şu ifadeleri kullandı:

“Son altı ayda işyerleri ancak bir buçuk ay açık kalan esnaf olduğunu biliyoruz. Sadece paket servis gibi ciddi sınırlamalarla hizmet vermeye çalışan esnafımız olduğunu da biliyoruz. Sokağa çıkma kısıtlamalarının pek çok kişi ve kurumun faaliyetleri üzerinde yol açtığı olumsuz etkileri biliyoruz. Okula gidemeyen evlatlarımızın eğitim öğretimdeki kayıpları yanında pek çok fiziki ve psikolojik sıkıntının eşiğine geldiğini biliyoruz. Milletimizin bu süreçte fevkalalde bunaldığını, tahammül sınırlarının zorlandığını görüyoruz. Yaz mevsiminin de gelmesiyle insanlarımızı evlerde uzun süre tutmanın hem zor hem anlamsız olduğunu, yurtiçi ve yurtdışı ziyaretlerinin yoğunlaşacağını da dikkate alıyoruz.”

“Haziran ayını bir aşı seferberliği ayına dönüştürmek için imkanları sonuna kadar zorlayacağız”

Aşı uygulamalarından da bahseden Erdoğan, haziran ayında büyük bir aşı seferberliği için uğraşıldığını belirterek, “Aşı çalışmalarında dünyada ilk 10 ülke arasındayız. Kendi aşımıza da yıl bitmeden kavuşacağız inşallah. Haziran ayını bir aşı seferberliği ayına dönüştürmek için imkanları sonuna kadar zorlayacağız. BioNTech, Sinovac ve Sputnik gibi sözleşmesi yapılan farklı aşılardan haziran ayında mümkün olan en yüksek sayıda miktarın ülkemize getirilmesi ve süratle uygulanması için yoğun hazırlık içindeyiz” dedi.

“Türkiye milli gelirine oranla halkına en etkin ve yüksek tutarlı destekleri sağlayan ülkelerin başında gelmektedir”

Salgının neden olduğu ekonomik sorunlara da değinen Erdoğan, “Toplamda 661 milyar lirayı bulan hibe ve desteklerin, ülkemizin salgın sürecini çok ciddi ekonomik kayıplara ve sosyal sıkıntılara maruz kalmadan geçirmesinde çok büyük katkısı olmuştur. Türkiye milli gelirine oranla halkına en etkin, yaygın ve yüksek tutarlı destekleri sağlayan ülkelerin başında gelmektedir. Ekonomimizin yılın ilk çeyreğinde yüzde yedi büyüyerek G-20 ülkeleri arasında Çin’in ardından ikinci sırada yer alması bir şeyler ifade ediyor” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.