Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus’ta tutuklu muhalif Stepan Latypov, duruşma esnasında boğazını kesti

Belarus’un başkenti Minsk’te geçen yıl Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya karşı düzenlenen protestolarda tutuklanan Stepan Latypov, dün (1 Haziran) çıkarıldığı mahkeme sırasında kalemle boğazını kesti. Hastaneye kaldırılan Latypov’un sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Belarus’un başkenti Minsk’te geçen eylül ayında düzenlenen Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko karşıtı gösterilerde tutuklanan Stepan Latypov, dün (1 Haziran) ilk kez mahkemeye çıkarıldı.

Hapiste 51 gün boyunca işkence gördüğünü anlatan 41 yaşındaki Latypov, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmemesi halinde ailesi ve akrabaları hakkında dava açılacağının söylendiğini öne sürdükten sonra elindeki tükenmez kalemle şahdamarını kesmeye çalıştı. 

Latypov, kapalı tutulduğu demir parmaklıklı bölümde yer alan bankın üzerine yığılırken mahkeme salonundaki görevliler, kilitli bölmenin anahtarlarını bulamadıkları için bir süre demir parmaklıklı bölüme girmeyi başaramadı. 

Mahkeme salonunda bulunan görgü tanıklarının anlattıklarına göre Latypov, olayın ardından bilincini kaybetti. Duruşma salonunda yapılan ilk müdahalenin ardından ambulans ile hastaneye kaldırılan Latypov ameliyata alınırken sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

9 Ağustos 2020’de yapılan seçimlerde Lukaşenko’nun karşısında yarışan muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu, Belarus’taki devlet terörünün, baskılar ve işkencelerin bir sonucudur. Bunu hemen durdurmalıyız” dedi.  

Kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden ve “apolitik” olduğunu söyleyen Latypov kamu düzenini bozmak, protestoları organize etmek, güvenlik güçlerine karşı gelmek ve dolandırıcılık suçlarından yargılanıyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.