Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li savunma sanayi şirketi Lockheed Martin, 2022 yılında 169 adet F-35 üreteceğini açıkladı

Amerika Brileşik Devletileri (ABD) merkezli savunma sanayi şirketi Lockheed Martin Corp., 2022 yılında 169 adet F-35 savaş uçağı üreteceğini ve üretilen uçakların teslimatının sağlanacağını duyurdu.

ABD’li savunma sanayi şirketi Lockheed Martin Corp.’tan çarşamba günü (2 Haziran) yapılan açıklamada, 2022 yılında 169 adet F-35 savaş uçağı üretmeyi ve teslim etmeyi planladıkları belirtildi. Şirketin, 2021 yılında ise 133 ila 139 adet F-35 teslim etmesi bekleniyor.

Lockheed Martin, F-35’lerin üretiminin 2022 yılından sonra Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve diğer program ortağı ülkelerin taleplerine bağlı olarak yılda 175 adete sabitleneceğini de belirtti. 

Şirketin tam üretime ulaşma hedefi koronavirüs salgınının üretimi ve tedarik zincirindeki operasyonları kesintiye uğratması nedeniyle ertelenmişti. 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin ortak üreticisi olduğu F-35 programından resmi olarak çıkarıldığına ilişkin 21 Nisan’da Ankara’ya bildirimde bulunmuştu.

Türkiye, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı’na (JSF) Ortak Mutabakat Zaptı ile ortak üretici olarak katıldı. Türkiye ilk etapta 100 adet F-35A uçağı almayı taahhüt etti fakat iki ülke arasında yaşanan S-400 krizi sonrasında mülkiyeti verilen uçaklar Türkiye’ye transfer edilmedi.

Türkiye ayrıca, F-35’ler için bin 5 ayrı parça üretiyordu. Türk firmalarının da bu üretime katılımı büyük oranda askıya alınmıştı. ABD’nin Aralık 2020 itibarıyla bu parçaların üretimi için yeni tedarikçiler bulduğu ortaya çıktı. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.