Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus’un uçaktan zorla indirip gözaltına aldığı muhalif gazeteci Roman Protaseviç, devlet televizyonuna çıkarıldı: “Röportajı gönüllü olarak veriyorum, yasadışı protesto eylemlerini organize ettim, Lukaşenko doğru olanı yapıyor”

Belarus yönetimi, 24 Mayıs’ta Yunanistan’dan Litvanya’ya giden Ryanair’e ait ait yolcu uçağını başkent Minsk’e zorla indirtmiş ve uçakta bulunan muhalif gazeteci Roman Protaseviç’i gözaltına almıştı. Protaseviç perşembe akşamı (3 Haziran) Belarus’un devlet televizyonuna verdiği söyleşide protesto eylemlerini organize ettiğini itiraf etti ve Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’yu övdü. 

Yunanistan-Litvanya seferini yaparken 24 Mayıs’ta rotası değiştirilerek Belarus’un başkenti Minsk’e zorla indirtilen Ryanair’e ait yolcu uçağında gözaltına alınan Belaruslu gazeteci ve muhalif basın kuruluşu Nexta‘nın eski editörü Roman Protaseviç, devlet televizyonuna bir röportaj verdi. Röportajda, hükümet karşıtı protestoları örgütlediğini itiraf eden Protaseviç, Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko hakkında övgü dolu sözler kullandı.

Perşembe akşamı (3 Haziran) yayınlanan röportajda Protaseviç, Lukaşenko’yu devirmeye teşebbüs ettiğini itiraf etti ve televizyon kanalına kendi isteği ile konuştuğunun altını çizdi.

Röportaj sonrasında muhaliflerin kendisini kınayacağını ve destek eylemlerine son vereceğini belirten Protaseviç, yanlışlarını düzeltmek için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi.  

Lukaşenko’yu bugüne kadar çok eleştirdiğini anlatan Protaseviç, ancak zaman içinde Lukaşenko’nun doğru olanı yaptığını anladığını ve kendisine saygı duyduğunu belirtti. Röportajın sonunda gözyaşlarını tutamayan Protaseviç, bir gün evlenip çocuk sahibi olmayı umduğunu söyledi.

Protaseviç’in babası ise Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği demeçte, röportajı izlemenin kendisine acı verdiğini belirtti. Baba Protaseviç, “Oğlumu çok iyi tanıyorum ve asla böyle şeyler söylemeyeceğine inanıyorum. Onu bunları söylemeye zorladılar” dedi.

Baba Protaseviç’in yanı sıra, insan hakları grubu Viasna da Protaseviç’in adil olmayan ve çok ağır suçlamalar ile karşı karşıya kaldığını ve bu yüzden yayına zorla çıkarıldığını açıkladı. Grubun direktörü Ales Bialitski yayından önce AFP’ye verdiği demeçte, “Protaseviç’in söylediği her şey ağzından tehditle alınmış olacak. En azından psikolojik baskı altında” diye konuştu.  

Ne olmuştu?

Yunanistan’ın başkenti Atina’dan havalanan ve Litvanya’nın başkenti Vilnius’a giden İrlanda merkezli Ryanair’e ait bir yolcu uçağı, Belarus üzerinden geçerken “bomba ihbarı nedeniyle” başkent Minsk’e inişe zorlanmıştı.  

Belarus Hava Kuvvetleri’ne ait MiG-29 tipi savaş uçaklarının eşlik ettiği yolcu uçağının Minsk Havaalanı’na inmesinin ardından uçakta bulunan yolcular özel kuvvetler tarafından güvenlik taramasından geçirilmiş ve yapılan iki buçuk saatlik arama sonrasında uçakta patlayıcıya rastlanmadığı açıklanmıştı. 

Uçaktaki yolcular arasında bulunan 27 yaşındaki Belaruslu muhalif gazeteci ve Nexta adlı muhalif basın kuruluşunun eski editörü Roman Protaseviç ve kız arkadaşı gözaltına alınmıştı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.