Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD – New Jersey’de taciz ve işkence olaylarıyla gündeme gelen Edna Mahan Kadın Cezaevi kapatılıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New Jersey eyaletinde bulunan Edna Mahan Kadın Cezaevi’nde birçok kadın mahkûm tacize uğramış, başlatılan yasal sürece rağmen taciz ve işkence olaylarının devam ettiği ortaya çıkmıştı. Konu hakkında açıklama yapan New Jersey Valisi Philip D. Murphy, cezaevini kalıcı olarak kapatmak istediklerini duyurdu. 

ABD Adalet Bakanlığı geçen yıl, taciz ve işkence iddialarıyla gündeme gelen New Jersey eyaletindeki Edna Mahan Kadın Cezaevi’nde çalışan gardiyanlara yönelik bir iddianame düzenlemişti. Yasal sürecin devam etmesine karşın hapishanede yaşanan taciz olaylarının devam ettiği ve gardiyanların gece yarısı baskınlarıyla mahkûmlara cinsel ve fiziksel işkence yaptığı belirtilirken bakanlık tarafından hazırlanan iddianameye göre, hapishanede bulunan bir kadın mahkûmun 28 kez yumruklandığı ve hapishanenin yerel yönetiminin bu olayı raporlamadığı aktarılmıştı.

Geçen ocak ayında taciz ve işkence olaylarının tekrar gündeme gelmesinin ardından pazartesi günü (7 Nisan) açıklama yapan New Jersey Vali Philip D. Murphy, cezaevini kalıcı olarak kapatmak istediklerini duyurdu. Vali Murphy, yaptığı açıklamada, koronavirüs salgını önlemleri nedeniyle hapishane görüşlerinin kısıtlı tutulduğunu ve salgın nedeniyle birçok mahkûmun şartlı olarak serbest bırakıldığını söyledi.

“Bu cezaevinde çok acı hatıralarımız var, şimdi bizi nereye gönderecekler”

Edna Mahan Cezaevi’nde 11 Ocak’ta yapılan bir gece baskınının ardından hapishanede çalışan 34 kişi görevden uzaklaştırılırken 10 personel için ise “görevi kötüye kullanma” suçundan hukuki işlem başlatıldığı belirtilmişti.

Hapishanenin kapatılmasının yıllar sürebileceği belirtilirken hapishanede bulunan 384 kadın mahkûmun nereye sevk edileceği henüz belli değil. 

Cinayet suçlamasıyla 18 yıldır Etna Mahan Kadın Cezaevi’nde tutuklu bulunan 42 yaşındaki Faith Haines, New York Times gazetesine verdiği demeçte, kapatılma kararını duyduğunda değişik duygular yaşadığını söyledi. Haines, “Bu cezaevinde çok acı hatıralarımız var. Ancak şimdi bizi nereye gönderecekler?” diye konuştu. 

“Kapatma kararı kesin çözüm değil, işe alım politikası ve ceza sisteminin değişmesi gerekli”

Yaklaşık 6 bin cezaevi polisini temsil eden New York Yardımsever Polis Derneği’nin başkanı William Sullivan ise iddianamede okudukları karşısında “gafil avlandığını” belirterek hapishaneleri kapatmanın bir çözüm olmadığını, bunun yerine işe alım politikaları ve ceza sistemindeki sorunların konuşulması gerektiğini söyledi. Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği‘nin New Jersey merkezinin direktörü Jeanne LoCicero ise verilen kapatma kararının eksik bir çözüm olduğunu belirterek “Karar yaşanan adaletsizliği engellemeyecek” dedi.  

ABD Adalet Bakanlığı tarafından Nisan 2020’de hazırlanan “Edna Mahan Raporu’nda, erkek gardiyanların kadın mahkûmları birbirleriyle cinsel ilişkide bulunmaları için zorladıkları belirtilirken hapishanede daha fazla kadın gardiyan bulundurulması ve boşaltılmış hücrelere kamera konulması önerilmişti.

ABD genelinde, suç oranlarındaki düşüş ve bazı suçlar için hapis cezası yerine ilaç tedavisi gibi uygulamalara geçilmesiyle birlikte birçok hapishanenin kapatılması planlanıyor. Son olarak New York’ta bulunan Rikers Island Hapishanesi’nin kapatılmasına yönelik planlama yapıldığı belirtilirken KaliforniyaConnecticutMissouri gibi eyaletlerde de bazı hapishaneler ya kapatılıyor ya da küçültülüyor.

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.