Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Çin hükümeti, Sinovac aşısının üç yaşından büyük çocuklara uygulanması için izin verdi, zengin Ruslar Avrupa’ya uçuş yasağını özel jetleri ile çiğniyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bilim insanları, altı aylık bebeklere uygulanabilecek aşı kullanım iznini sonbahara yetiştirmeye çalışıyor. Sinovac aşısı, Çin hükümeti tarafından üç yaşından büyük çocukların kullanımı için onaylandı. Zengin Ruslar, salgın önlemleri kapsamında Rusya’dan uçuş kabul etmeyen Avrupa ülkelerine, 10-15 kişilik özel jetler ile gidiyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Uzmanlar, koronavirüs aşılarının altı aylık bebeklere uygulanmasına sonbaharda başlanabileceğini duyurdu

Uzmanlar, koronavirüs aşılarının altı aylık bebeklere uygulanmasına sonbaharda başlanabileceğini belirtiyor. Pfizer ve Moderna’nın ise 12 yaşın altındaki çocuklar için yürüttükleri klinik deneylerin sonuçlarını 5-11 Eylül tarihleri arasında yayınlaması bekleniyor. 

Yetişkinlere kıyasla çocuklar, koronavirüse karşı daha az semptom geliştiriyor. Buna rağmen ABD’de salgın boyunca 4 milyondan fazla çocuk koronavirüse yakalandı.

Pfizer, 5-11 yaş aralığındaki çocukları aşılamaya yönelik acil kullanım izni için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) eylül ayında başvurmayı planlıyor. Pfizer şirketinin sözcülerinden Kit Longley’e göre, iki-beş yaş aralığındaki çocuklar için aşı kullanım izni eylül ayından sonra hayata geçecek. Longley, iki-altı ay aralığındaki bebekler için ise klinik verilerin ekim veya kasım aylarında geleceğini ifade etti.

Çin hükümeti, Sinovac aşısının üç yaşından büyük çocuklara uygulanması için izin verdi

Sinovac’ın yönetim kurulu başkanı yaptığı açıklamada Çin hükümetinin, Sinovac aşısının üç yaşından büyük çocuklara uygulanması için izin verdiğini duyurdu. Çin hükümetinin bu izni ile dünya genelinde en genç yaş grubuna, aşılama izni verilmiş oldu. Çin’in devlet kanalı Çin Merkezi Kanalı’na konuşan Sinovac Yönetim Kurulu Başkanı Yin Weidon, şirketin yüzlerce klinik deneyinin ardından geliştirdikleri aşının, 3-17 yaş aralığındaki çocuklar için güvenli olduğunu söyledi. Weidon, bu yaş grubuna aşılamanın ne zaman başlayacağını devletin karar vereceğini belirtti.

Zengin Ruslar, Avrupa’ya özel jetler ile uçuyor

Zengin Ruslar, salgın önlemleri kapsamında Rusya’dan uçuş kabul etmeyen Avrupa ülkelerine, 10-15 kişilik özel jetler ile gidiyor. Özel jet uçuşlarının, Rusya ve Avrupa Birliği (AB) havacılık regülasyonları tarafından kontrol edilmemesinden dolayı AB içerisinde oturum iznine sahip olan veya herhangi bir AB ülkesinden pasaport alan Ruslar, seyahatlerini bu şekilde yapıyor.

Fransa’nın Akdeniz kıyılarına, Milano’ya veya Barselona’ya yapılan uçuşların bilet ücretleri, 2 bin ile 10 bin euro arasında değişiyor. Havacılık konusunda danışmanlık yapan WingX Advance GmbH isimli şirketin verilerine göre, Rusya’dan kalkan özel jet uçuşlarının sayısı 2019 yılına göre yüzde 32 artmış durumda.

Rusya’da faaliyet gösteren Your Charter isimli özel uçuş şirketinden Yevgeny Bikov yaptığı açıklamada “Özel uçuşlar, Avrupa’ya yönelik kısıtlı uçuşların yarattığı problemi çözüyor. Salgın öncesine göre özel uçuş taleplerinde yüzde 50’ye varan artışlar görüyoruz. Çoğu zaman uçuş sayısı talep sayısını karşılayamıyor” dedi.

Derleyen: Mehmet Yaşar Altundağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.