Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez’in ırkçı açıklaması tepki uyandırdı: “Brezilyalılar ormandan geldi ama biz Avrupa gemilerinden geldik”

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, resmi ziyaret için Arjantin’de bulunan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve birçok İspanyol iş insanının davetli olduğu bir etkinlikte, “Brezilya ve Meksika” halkına yönelik ırkçı söylemlerde bulundu. 

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez‘in, ülkesine resmi ziyarette bulunan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve birçok İspanyol iş insanının katıldığı bir etkinlikteki, “Meksikalılar yerlilerden, Brezilyalılar ormandan geliyor ama biz Arjantinliler gemilerden geliyoruz, Avrupa’dan gelen gemilerden”sözleri sosyal medyada viral oldu. Fernandez’in sözleri özellikle Brezilyalılar’ın tepkisine yol açtı. 

Sözlerinin sosyal medyada paylaşılması üzerine Fernandez, Twitter üzerinden çok sayıda eleştirinin hedefi haline geldi. Birçok kullanıcı Fernandez’in İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’e karşı olan tutumunun yanlış olduğunu belirtti. 

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez (sağda) ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez
(Anadolu Ajansı/Getty Images)

Konuşmasını her zaman hayranı olduğunu söylediği Arjantinli yerel müzisyen Litto Nebbia‘nın bir şarkısından esinlenerek yaptığı düşünülen Fernandez, daha sonraki açıklamasında, söylediği sözlerden dolayı pişman olduğunu, Arjantin’in çeşitliliği ile gurur duyduğunu söyledi. Fernandez resmi Twitter hesabından “Kimseyi gücendirmek, kırmak istemedim. Her halükârda rahatsızlık duyan herkesten özür dilerim” mesajını paylaştı.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Twitter hesabından yerli halk ile çektirdiği fotoğrafı, “Orman!” yorumuyla paylaştı. Bazı sosyal medya kullanıcıları ise Bolsonaro’nun Arjantinli liderle tekrar bir araya gelmekten keyif alacağı yönünde esprili tweetler attı.

Jair Bolsonaro’nun milletvekilli oğlu Eduardo Bolsonaro ise Fernandez’in sözlerini “ırkçı” olarak nitelendirerek, 2018’den bu yana ekonomik durgunluk yaşayan Arjantin’e “Batan gemi, Arjantin gemisi” dedi. 

Fernandez’in konuşma videosu YouTube’da yayınlandıktan sonra birçok Fernandez karşıtı Arjantinli, “Affedersiniz, Meksikalı ve Brezilyalı arkadaşlar. Tüm Arjantinliler adına utanç duyuyoruz. Sizi, ülkelerinizi ve geleneklerinizi ne kadar sevdiğimizi biliyorsunuz” yorumlarını paylaştı.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.