Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Birleşmiş Milletler: Etiyopya’da 350 bin kişi kıtlıktan etkileniyor

Birleşmiş Milletler’in (BM) Etiyopya’da gelecek aylarda kıtlık yaşanabileceğine dikkat çeken “Entegre Gıda Güvenliği Aşaması Sınıflandırması” (IPC) raporunun ardından konuşan BM İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, bölgede halihazırda kıtlık yaşandığını açıkladı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Dünya Gıda Programı (WFP) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), yaptıkları ortak açıklamada, ilk kez Etiyopya’nın Tigray bölgesinde ortaya çıkan krizi bir kıtlık olarak tanımladı ve kıtlıktan etkilenen 350 bin kişi olduğunu açıkladı. WFP İcra Direktörü David Beasley, “Yeni veriler çok korkutucu bir boyutta. Son veriler Tigray’da çok ciddi bir kıtlık yaşandığını kanıtlıyor” dedi.

BM İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Tigray’daki kıtlıktan etkilenenlerin sayısının dünya genelinde şu ana kadar kıtlıktan etkilenen insan sayısından çok daha yüksek olduğunu ve komşu ülke Somali’de de benzer bir durumun yaşandığını söyledi.

Lowcock, elde edilen verilerin “çok ciddi bir tabloyu ortaya koyduğunu” ve Etiyopyalı yetkililerle birlikte komşu ülke Eritre yönetiminin Tigray’a giden yardımları engellediğini belirtti. Lowcock ayrıca, Etiyopya’da 1980’lerde yaklaşık 1 milyon kişinin ölümüne neden olan kıtlık dönemini hatırlatarak, Tigray’da durumun çok daha kötü bir boyuta ulaşabileceğini vurguladı.

Tigray bölgesi, hükümet güçleri ve isyancılar arasındaki çatışmalar nedeniyle zor bir dönemden geçiyor, 1,7 milyon kişinin yerinden edildiği bölgede, yaşanan kıtlığı konu alan Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırılması (IPC) adlı çalışmada “Bu şiddetli kriz, yerlerinden edilme, göç kısıtlamaları, sınırlı insani yardım erişimi, hasat ve geçim kaynaklarının kaybı ve işlevsiz veya var olmayan pazarlar dahil olmak üzere çatışmanın kademeli etkilerinden kaynaklanıyor” denildi.

IPC kapsamında düzenlenen yeni kıtlık verileri, insani yardım kuruluşları ve hükümetler tarafından bölgelerdeki açlık krizini ölçmek için kullanılan beş aşamalı bir “gıda kıtlığı ölçeğine” dayanıyor. IPC’de kullanılan beş aşamalı ölçekte birinci aşama “minimum kıtlık krizi”, son aşama olan beşinci aşama ise “felaket” olarak tanımlanıyor. Elde edilen verilere göre mayıs ve haziran aylarında Tigray ve komşu bölgelerde gıda kıtlığı ile karşı karşıya olan 5,5 milyon insanın 350 bini şu anda beşinci aşamada.

Amerika Birleşik Devletleri‘nin (ABD) BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield ise 40 yıl önce “modern dünyayı kıtlıkla tanıştıran” yerde tekrar ciddi bir kıtlık sorunu yaşandığını söyledi. Greenfield, “Aynı hatayı iki kez yapamayız. Etiyopya’nın aç kalmasına izin veremeyiz” diye konuştu.

Tigray’da ne olmuştu?

Geçen kasım ayında Etiyopya hükümeti, bölgede yönetimi elinde bulunduran Tigray Halk Kurtuluş Cephesi‘ni (TPLF) devirmek için bir saldırı başlatmıştı. TPLF ile Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmeed arasında, ülkenin etnik temelli federal sisteminde yapılan siyasi değişiklikler konusunda anlaşmazlık çıkmıştı. Nobel Barış Ödülü sahibi Abiy Ahmeed, savaşın kasım ayı sonunda sona erdiğini açıklamış ancak iki taraf arasında çatışmalar devam etmişti. Çatışmalarda binlerce insan öldürülmüş ve on binlerce kişi Tigray’ın komşusu Sudan’a sığınmak zorunda kalmıştı.

Kaynak: New York Times

Derleyen: Meryem Zelal Direkçi

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.