Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Peru’da devlet başkanlığı seçimlerini sosyalist aday Pedro Castillo kazandı – Castillo: “Perulular uyandı”

Peru’da 6 Haziran’da yapılan devlet başkanlığı ikinci tur seçimlerini, sosyalist aday Pedro Castillo kazandı. Castillo, “sakince ve barışçıl bir şekilde” resmi sonuçların açıklanmasını bekleyeceklerini söylerken kendisini destekleyenlere provokasyona gelmemeleri çağrısında bulundu. 

Peru Ulusal Seçim Süreçleri Ofisi’nin (ONPE) son verilerine göre, Özgür Peru Partisi’nin adayı Pedro Castillo, devlet başkanlığı ikinci tur seçimlerinde aldığı 8 milyon 804 bin 439 oy ile zafer kazandı.

Sandıkların tamamının sayıldığı Peru’da kesin olmayan sonuçlara göre, Popüler Güç Partisi’nin adayı sağcı Keiko Fujimori ise 8 milyon 735 bin 472 oyla ikinci oldu.

ONPE’nin açıkladığı ilk seçim sonuçlarında Fujimori oyların yüzde 52’den fazlasını alarak yarışı önde götürüyordu. Fakat kırsal kesimlerde açılan sandıkların sonuçları gelmeye başlayınca solcu aday Castillo, az farkla Fujimorini’nin önüne geçti. 

Resmi sonuçların ne zaman açıklanacağı henüz netlik kazanmadı ancak zafer ilan eden Castillo’nun destekçileri kutlamalara başladı. Castillo ise balkonundan yaptığı açıklamada, “Peru uyandı” derken “sakince ve barışçıl bir şekilde” resmi sonuçların açıklanmasını bekleyeceklerini söyledi ve destekçilerine provokasyona gelmeme çağrısında bulundu. 

Fujimori ise seçimlerde hile olduğunu öne sürerek, 100’e yakın sandıkta 500 binden fazla oya itiraz edeceklerini duyurdu. Aynı zamanda 1990-2000 yılları arasında ülkeyi yöneten Alberto Fujimori’nin kızı olan Keiko Fujimori, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Son oy sayılana kadar milyonlarca Perulu’nun meşru hakkını savunmaya devam edeceğiz” dedi. 

Eski Peru Devlet Başkanı Alberto Fujimori ve kızı Keiko Fujimori

Ülkede 11 Nisan’da yapılan devlet başkanlığı birinci tur seçiminde sosyalist aday Castillo, oyların yüzde 19,83’ünü alarak yarışı ilk sırada tamamlamış, sağcı aday Fujimori ise yüzde 13,37 ile ikinci sırada yer almıştı.

Seçimi kazanan aday Peru’nun bağımsızlığının 200. yıl dönümü olan 28 Temmuz’da yeni hükümeti devralacak ve 2021-2026 döneminde görev yapacak.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.