Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

G7 Zirvesi: Yoksul ülkelere 1 milyar doz koronavirüs aşısı hibe edilecek, Çin’e alternatif altyapı finansman planı oluşturulacak, karbon emisyonu en geç 2050’de sıfırlanacak

İngiltere’nin ev sahipliğinde Cornwall kentindeki Carbis Koyu’nda 11-13 Haziran 2021 tarihleri arasında düzenlenen G7 Zirvesi’nin sonuç bildirgesi açıklandı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada, Almanya ve İtalya’dan oluşan dünyanın en büyük yedi ekonomisi, Çin’in artan nüfuzu ile mücadele etme, iklim değişikliğine karşı alınacak önlemler, yoksul ülkelere daha fazla koronavirüs aşısı temin edilmesi ve ekonomik teşvik programları gibi birçok konuda uzlaşı sağladı. 

Dünyanın en büyük yedi ekonomisinin liderleri, İngiltere’nin ev sahipliğinde Cornwall’daki Carbis Koyu’nda 11-13 Haziran günlerinde G7 Zirvesi için bir araya geldi. 

Zirvede, iklim değişikliği ve küresel ısınma, koronavirüs, Çin’in artan hegemonyası, Rusya’nın siber saldırıları, ekonomik teşvik ve eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump sonrası ilişkilerin geleceği gibi konular üzerinde duruldu. 

Zirveye ev sahipliği yapan İngiltere Başbakanı Boris Johnson, G7 ülkelerinin liderleri arasında harika bir uyum olduğunu dile getirdi. Johnson, G7 liderlerinin dünyanın geri kalanına demokrasinin değerini göstermek ve dünyanın en yoksul ülkelerinin kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için çabaladığını vurguladı.

ABD Başkanı Joe Biden ise üç gün süren zirvenin işbirlikçi ve üretken olduğunu söyledi ve liderlerin koronavirüs sonrasında küresel bir toparlanma çabasında hemfikir olduklarını vurguladı. Biden, iklim değişikliğinin insanlığın karşı karşıya kaldığı “varoluşsal bir tehdit” olduğunun da bir kez daha altını çizdi. 

1 milyar doz koronavirüs aşısı hibe edilecek

Zirvenin sonuç bildirgesinde, ihtiyacı olan ülkelere gelecek yıl içerisinde 1 milyar doz koronavirüs aşısının hibe edileceği duyuruldu.

Vaat edilen aşı dozları hem doğrudan hem de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) oluşturduğu COVAX programı ile dağıtılacak. 

1 milyar dozluk aşının yarısını ABD’nin karşılayacağını belirten Biden, ABD’nin 1 milyar doz daha katkıda bulunabileceğini söyledi. Aşıların 100 milyonunu ise İngiltere karşılayacak. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson zirvenin ardından yaptığı açıklamada, “Dünya bizden bencil, milliyetçi yaklaşımları reddetmemizi ve tüm diplomatik, ekonomik ve bilimsel gücümüzü koronavirüsü sonsuza kadar yenmek için kanalize etmemizi bekliyordu” dedi.

Liderler zirvede koronavirüsün kökeni hakkında DSÖ tarafından yürütülecek, şeffaf ve bilime dayalı bir soruşturma çağrısında da bulundu. 

Bildirgede, küresel sağlık risklerine karşı işbirliğinin güçlendirilmesi, koordinasyonun artırılması, sağlık ürünleri sektöründe imalat kapasitesinin yükseltilmesi, erken uyarı sistemlerinin oluşturulması konularında liderlerin anlaştığı da belirtildi.

G7 Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde ayrıca, güvenli ve etkili aşıların ve tedavilerin geliştirilmesi, test edilmesi için gerekli sürenin 300 günden 100 güne kadar düşürebilmesini hedefleyen bilimsel çalışmaların destekleneceği kaydedildi. 

Çin’e “insan haklarına saygı duyma” ve Rusya’ya “siber saldırıları durdurma” çağrısı

G7 Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde liderler Çin’i, Hong Kong ve Uygur azınlığın yaşadığı Sincan’da insan haklarına saygı duymaya çağırdı ve Hong Kong için özerklik talep etti. 

Liderler, altyapılarını iyileştirmek için yatırım yapmak isteyen fakat gelir düzeyi düşük olan ülkeler için ise Çin’e alternatif bir destek planı oluşturulmasında anlaştı. 

ABD Başkanı Joe Biden, “Dünyayı Yeniden Daha İyi İnşa Et” planının Çin’in “Bir Kuşak, Bir Yol” planına alternatif olarak planlandığını söyledi. 

Bildirgede Rusya’dan, Batı’daki işletmelerden fidye talep eden siber saldırıları durdurması için harekete geçmesi talep edildi. Liderler, Moskova’yı bu istikrarsızlaştırıcı davranışı ve faaliyetlerini durdurmaya çağırdı. 

Karbon emisyonunu 2050’de sıfırlama hedefi

Zirvenin en büyük gündem maddelerinden birisi de iklim değişikliğiydi. Bildirgede, G7 ülkelerinin karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar yarıya indirmeyi, en geç 2050 yılına kadar ise tamamen sıfırlamayı hedeflediği, küresel ısınmanın 1,5 derece sınırının atlında tutulması amacıyla gerekli her adımın atılacağı kaydedildi. 

Sivil toplum kuruluşları ve iklim aktivistleri ise zirvenin nihai bildirisinde verilen sözün ayrıntıdan yoksun olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.