Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belarus’un uçaktan zorla indirip gözaltına aldığı muhalif gazeteci Roman Protaseviç: “Cezaevi şu anda benim için en güvenilir yer”

Belarus yönetimi, 24 Mayıs’ta Yunanistan’dan Litvanya’ya giden Ryanair’e ait ait yolcu uçağını başkent Minsk’e zorla indirtmiş ve uçakta bulunan muhalif gazeteci Roman Protaseviç’i gözaltına almıştı. Başkent Minsk’te düzenlenen basın toplantısında konuşan Protaseviç, “Muhtemelen birçok kişi beni hain olarak görüyor. Ancak asla hainlik yapmadığımın altını çizmek istiyorum” dedi.

Yunanistan-Litvanya seferini yaparken 24 Mayıs’ta rotası değiştirilerek Belarus’un başkenti Minsk’e zorla indirtilen Ryanair’e ait yolcu uçağında gözaltına alınan Belaruslu gazeteci ve muhalif basın kuruluşu Nexta‘nın eski editörü Roman Protaseviç, Belarus Dışişleri Bakanlığı’nın hakkında düzenlediği basın toplantısında konuştu. 

Roman Protaseviç

Toplantıda Protaseviç, Belarus’un başkenti Minsk’teki bir hapishanede tutulduğunu ve durumunun iyi olduğunu söyledi. Kendisini iyi hissettiğini belirten Protaseviç, bugüne kadar Belarus’a zarar verdiğini ve şimdi ise durumu düzeltmek istediğini anlattı.

Hapishanede darp edildiğine yönelik iddiaları da reddeden Protaseviç, bir sağlık şikayetinin olmadığını fakat sağlık muayenesinden geçmeye de hazır olduğunu kaydetti. 

Tüm koşullar göz önünde bulundurulduğunda kendisi için en güvenli alanın hapishane olduğunu vurgulayan Protaseviç, “Eğer bana özgür kalmamı teklif ederlerse, devlet koruması talep ederdim. Şu anda bulunduğum yer, benim için en güvenli yer. Muhtemelen birçok kişi beni hain olarak görüyor. Ancak asla hainlik yapmadığımın altını çizmek istiyorum. Radikal kitleleri düşündüğümüzde, her şey başıma gelebilir” diye konuştu.  

Görüşlerinde bir değişiklik olmadığını vurgulayan Protaseviç, Aleksandr Lukaşenko’ya saygı duyduğunu fakat bir devlet başkanı olarak asla desteklemeyeceğini söyledi.

Belaruslu muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya’nın danışmanı Franak Viacorka ise sosyal medya hesabındaki paylaşımında, bu basın toplantısının “Kafka’dan ya da Orwell’dan bir sahne” gibi olduğunu belirtti.

Viacorka, “Ne derse desin unutmayalım, o bir rehine ve rejim onu bir ganimet olarak kullanıyor” dedi. 

Protaseviç, 3 Haziran günü Belarus devlet televizyonuna da bir röportaj vermişti. Röportajda, hükümet karşıtı protestoları örgütlediğini itiraf eden Protaseviç, Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko hakkında övgü dolu sözler sarf etmişti.  

Ne olmuştu? 

Yunanistan’ın başkenti Atina’dan havalanan ve Litvanya’nın başkenti Vilnius’a giden İrlanda merkezli Ryanair’e ait bir yolcu uçağı, Belarus üzerinden geçerken “bomba ihbarı nedeniyle” başkent Minsk’e inişe zorlanmıştı.  

Belarus Hava Kuvvetleri’ne ait MiG-29 tipi savaş uçaklarının eşlik ettiği yolcu uçağının Minsk Havaalanı’na inmesinin ardından uçakta bulunan yolcular özel kuvvetler tarafından güvenlik taramasından geçirilmiş ve yapılan iki buçuk saatlik arama sonrasında uçakta patlayıcıya rastlanmadığı açıklanmıştı.

Uçaktaki yolcular arasında bulunan 27 yaşındaki Belaruslu muhalif gazeteci ve Nexta adlı muhalif basın kuruluşunun eski editörü Roman Protaseviç ve kız arkadaşı gözaltına alınmıştı. 

Kaynak: BBC

Derleyen: Senem Görür

Senem Görür’ün Belarus’un Yunanistan’ın başkenti Atina’dan havalanan ve Litvanya’ya ulaşmak üzere olan bir yolcu uçağını kaçırmasını ve muhalif gazeteci Roman Protaseviç’i gözaltına almasının detaylarını anlattığı podcast bölümümüzü aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.