Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İstanbul’da metrolara internet geliyor – İBB Meclisi Üyesi Taylan Yıldız: “Avrupa Yakası’ndaki metrolarda altyapı hazır, kısa süre sonra hayata geçebilir”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde dün (16 Haziran), metroları internet erişimine açacak olan teklif oybirliğiyle kabul edildi. İYİ Parti İBB Meclis üyesi Taylan Yıldız, teklifin ayrıntılarını paylaştı. 

İBB Meclisi haziran ayı ikinci oturumu dün Yenikapı Dr. Kadir Topbaş Sanat ve Gösteri Merkezi’nde yapıldı. Geçen seneden beri gündemde olan, İstanbul’da metro hatlarına internet erişimi teklifi, Tarife Komisyonu, Akıllı Kent ve Bilişim Teknolojileri Komisyonu ve Temel Haklar Komisyonu’ndan geçerek meclise sunuldu. İstanbullular’ın metrolarda internet kullanabilmesini öngören teklif, İBB Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edildi.

Avrupa Yakası’ndaki metrolarda baz istasyonları var

Teklifi bir yıl önce İBB Meclisi’ne getiren İYİ Partili İBB Meclis Üyesi Taylan Yıldız, konuyu Medyascope’a şöyle değerlendirdi:

“Ayrıntılar belirlenmedi, bir süreç işleyecek. M2, yani Yenikapı-Hacıosman hattında zaten wifi var. Bizim onu açmamız tahmini iki hafta sürecek diyebiliriz. Hemen açabiliyoruz. Avrupa Yakası’nda yeni yapılan Mecidiyeköy-Mahmutbey hattı hariç bütün metrolarda, en az bir GSM operatörünün baz istasyonu var zaten. Gerekli yazışmalar yapılacak GSM operatörleriyle. Anadolu Yakası’nda ise internet altyapısı açılmadığı için yatırım yapmamışlar. Anadolu Yakası’nda GSM operatörlerinin yerleştirilmesi gerekiyor. Bunlar için de önümüzdeki aylarda ihale yapılabilir.”

Karar için kamudan, valilik ve emniyet müdürlüğünden izin alınması gerektiğine dair bir unsurun karara geçirilmek istendiğini belirten Yıldız, “Böyle bir mecburiyetimiz yok aslında, legal de değil” diye konuştu.

Bir sene önce teklif edilmişti

Yıldız, bir sene önce konuyla ilgili İstanbul Valiliği ve İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün çağrılara yanıt vermediğini söylemiş ve 2005’ten itibaren güvenlik sebebiyle yasaklanan internet kullanımı meselesini şöyle anlatmıştı: “2005 yılında Londra’da metroda bomba patladığı zaman Türkiye’de de ‘İnterneti kapatalım’ diyorlar. Aynı zamanda ‘İçeriden dışarıya arama olsun sadece, diğer aramaları da kapatalım’ diyorlar. İngiltere’de altı aylığına kapatılıyor sonra açılıyor ama bizde o gün bugündür kapalı. GSM operatörleri sadece içeriden dışarıya arama yapılacaksa, ‘Ben buraya yatırım yapmam’ diyor. Böylece, İstanbul’da sadece içeriden dışarıya arama yapılabilen, 2005’te donmuş kalmış bir durum var. AKP de bu topa girmiyor. Biz geçen sene bunun çalışmasını yapmaya başladık. GSM şirketlerinin de talebi var zaten, onlarla da konuşuyoruz.”

2019’da başvuru yapıldı, cevap verilmedi

İstanbul Valiliği’ne konuyla ilgili 5 Kasım 2019 tarihinde başvuru yapılmıştı. Başvuruda GSM operatörlerinin her metroya baz istasyonu kurması talep edildi. Bu başvuru ise henüz sonuçlanmış değil. Kurulumun İBB’ye mali yükü olmayacak. 

İstanbul Büyükşehire Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da kararı dün attığı tweetle duyurdu:

AKP’li İBB Meclis Üyesi ve Akıllı Kent ve Bilişim Teknolojileri Komisyonu Başkanı Muharrem Balık, dün Meclis’te yaptığı konuşmada kararı şöyle duyurdu: “Artık metroda sadece WhatsApp konuşmalarını temizlemeyecek, sadece çevrimdışı oyunlar oynamayacaksınız. Değerli gençler müjdemizi açıklıyoruz. Artık İstanbul metrolarını internet erişimine açıyoruz. Özellikle genç arkadaşlarımıza hayırlı olsun. Tabii malum genç kardeşlerimde bilirler akıllı şehir, akıllı yöneticilerle olur. AK Parti döneminde, metrolar sevdiklerinize daha hızlı ulaşmanız için yapıldı. Metrolardaki internet erişimi, Londra’da 2005’teki metro seferlerinde yapılan bombalı saldırılar nedeniyle durdurulmuştu. Artık gençlerimiz sevdikleriyle bağlarını metrolarda koparmayacaklar. Artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen interneti her yerde kullanabilecek, metrolarda daha çok kullanacaklar. Gençler, internetiniz bol olsun!”

Geçen yıl konunun gündeme geldiği İBB Meclis toplantısında AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu’nun İYİ Partili Taylan Yıldız için kurduğu “İYİ Parti’den konuşan internetçi arkadaşımız galiba sanal dünyada çok fazla geziyor” cümlesi gündem olmuştu ve sosyal medyada #internetçiabi ve #metrodainternetistiyoruz hashtaglariyle kampanya başlatılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.