Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metrolara internet getirilmesiyle ilgili konuştuğu İBB Meclisi toplantısında kendisine “internetçi arkadaş” diye hitap edilen İYİ Partili Taylan Yıldız: “Bu hitabı gençlere yapılan bir hakaret olarak kabul ediyorum”

Metrolara internet getirilmesiyle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclis toplantısında konuşma yapan Meclis Üyesi Dr. Taylan Yıldız’a İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, “İYİ Parti’den konuşan internetçi arkadaşımız galiba sanal dünyada çok fazla geziyor” diye yanıt verdi. Bu tepki sosyal medyada gündem olurken Yıldız, hem kendisine verilen tepki hakkında ne düşündüğünü hem de internet başvurusunun ayrıntılarını anlattı.

İBB Meclis üyesi İYİ Partili Dr. Taylan Yıldız, dün (16 Eylül) yapılan eylül ayı meclis toplantısı ikinci oturumunda, metrolara internet getirilmesi ve telefonla konuşmanın sağlanmasına yönelik bir konuşma yaptı. Yıldız’ın konuşmasına İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, “İYİ Parti’den konuşan internetçi arkadaşımız galiba sanal dünyada çok fazla geziyor. Valimizin konuyla ilgili herhangi bir müdahalesi, herhangi bir engellemesi, herhangi bir yasağı söz konusu değildir” diye yanıt verdi. Bunun üzerine tekrar söz alan Yıldız, “internetçi arkadaş” hitabına tepki gösterdi.

Bu konuşmanın ardından sosyal medya platformlarında #Metrodainternetistiyoruz hashtagiyle yüzlerce paylaşım yapıldı. Medyascope’a konuşan Dr. Taylan Yıldız, konuyu üzerine alınmadığını belirtti ve şunları söyledi: “Ben bunu gençlere yapılan bir hakaret olarak kabul ediyorum. Genç arkadaşlarım adına üzüldüm. Son 20 yıldır yaşadığımız, liyakatin destek görmediği bir sistemin en son örneğiydi diyebiliriz. Ben üzerime alınmadım. Genç arkadaşlarımızın taleplerini lüks olarak görüyor, liyakatlerini küçümsüyor olabilirler ama biz bunun mücadelesini vereceğiz. Yoksa Tevfik Bey ile kişisel bir durum değil bu, refleks olduğunu düşünüyorum.”

“İngiltere altı ayda açtı, bizde yıllardır kapalı”

Konuya dair İstanbul Valiliği’nin ve Emniyet Müdürlüğü’nün top çevirdiğini, çağrılarına yanıt vermediğini söyleyen Yıldız, 2005 yılından bugüne güvenlik sebebiyle yasaklanan telefon konuşmaları ve internet kullanımı meselesini şöyle anlattı: “2005 yılında Londra’da metroda bomba patladığı zaman Türkiye’de de ‘İnterneti kapatalım’ diyorlar. Aynı zamanda ‘İçeriden dışarıya arama olsun sadece, diğer aramaları da kapatalım’ diyorlar. İngiltere’de altı aylığına kapatılıyor sonra açılıyor ama bizde o gün bugündür kapalı. GSM operatörleri sadece içeriden dışarıya arama yapılacaksa, ‘Ben buraya yatırım yapmam’ diyor. Böylece, İstanbul’da sadece içeriden dışarıya arama yapılabilen, 2005’te donmuş kalmış bir durum var. AKP de bu topa girmiyor. Biz geçen sene bunun çalışmasını yapmaya başladık. GSM şirketlerinin de talebi var zaten, onlarla da konuşuyoruz.”

İstanbul Valiliği’ne konuyla ilgili 5 Kasım 2019 tarihinde başvuru yapıldı. Yapılan başvuruda GSM operatörlerinin her metroya baz istasyonu kurması talep edildi. Bu başvuruya henüz cevap verilmiş değil. Yıldız, mecliste yaptığı konuşmada, İBB’ye bunun hiçbir mali yükü olmadığını söylerken reklam ve kira geliri dahi sağlanabileceğini belirtti.

Güvenlik gerekçesiyle engelleniyor

“Verilmemesine gerekçe olarak ‘güvenlik’ gösteriliyor ama zaten en başta bombanın metroya sokulmaması lazım” diyen Yıldız, şöyle devam etti: “Tersinden bakalım, bombanın sadece uzaktan patlatılmasına gerek yoktur, çok farklı yollarla bunu yapabilirler. Bir de Halkalı-Sirkeci hattı gibi yoğun trafiği olan ve yer üstünden giden hatlarımız var. Buralarda problem değil de sadece yer altındaki metrolarda mı problem? Ben şu an Avrasya Tüneli’nin içinden geçiyorum, burada da kapatsın o zaman. Bolu Tüneli’nde, Aydın Tüneli’nde var mesela. Dünyada bunun örneği yok.”

Meclisteki konuşmanın ardından sosyal medya platformlarından binlerce mesaj geldiğini söyleyen Yıldız, “Herkes ‘Arkanızdayız, yanınızdayız’ diyor. ‘Sonunda derdimiz olan bir şey gündeme taşındı’ deniyor. Gönüllü arkadaşlarımıza yüzlerce başvuru geldi gün içinde. Bundan dolayı da çok mutluyum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.