Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Marmara Denizi’nde müsilaj – Temizlik yapılıyor ama deniz hızla müsilaj üretmeye devam ediyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabından, Marmara Denizi’ndeki müsilaj temizliği çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı. Çalışmaların dokuzuncu gününde 251,7 metreküp olmak üzere toplam 3 bin 539,9 metreküp müsilajın temizlendiğini bildiren Kurum, “16 Haziran itibarıyla 208 bölgede gerçekleştirdiğimiz müsilaj temizliğimize ara vermeden devam ediyoruz. Marmara hepimizin” dedi. Temizlik çalışmaları devam etmesine rağmen, bugün İstanbul’daki Caddebostan sahilinde deniz yine müsilaj ile kaplıydı.

Marmara Denizi’nden dokuz günde 3 bin 539,9 metreküp müsilaj (deniz salyası) temizlendiğini belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, dokuz günün sonunda İstanbul’da 927,2, Kocaeli 235,2, Bursa 131,5, Tekirdağ’da 139, Balıkesir’de 351, Çanakkale 286, Yalova’da ise 1470 metreküp müsilajın düzenli depolama alanlarında bertarafa gönderildiğini açıkladı.

Bakan Kurum, müsilaj temizliğinin dokuzuncu gününde 3 bin 710 denetim yapılarak mevzuata aykırı hareket eden işletmelere 12 milyon 38 bin lira idari ceza uygulandığını, denetimlerde 823 numunenin incelendiğini belirtti. Marmara Denizi’nde 2008’den beri yürütülen deniz suyu kalitesi incelemesini, Marmara Denizi Eylem Planı çerçevesinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve TÜBİTAK-MAM işbirliğinde 91’den 150’ye çıkardıklarına dikkat çeken Kurum, “Marmara Denizimiz ve deniz canlılarımız için hep birlikte, hiç durmadan çalışıyoruz” dedi.

Temizliğe rağmen deniz hızla müsilaj üretmeye devam ediyor

Bugün öğlen saatlerinde görüntülediğimiz İstanbul – Caddebostan sahilinde deniz hâlâ müsilaj ile kaplıydı.

Marmara Denizi’ndeki temizlik seferberliğine rağmen deniz hızla müsilaj üretmeye devam ediyor.

Müsilaj tabakasının genişliği sahil şeridinden denize doğru uzunluk olarak yer yer 2-3 metre, yer yer ise 10-15 metreye kadar çıkıyor. Ancak yüzdeydeki asıl büyük müsilaj kütleleri açıklarda. Uzmanların aktardığına göre, buzdağının görünmeyen kısmı olan, su altındaki müsilaj yoğunluğu çok daha fazla.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.