Marmara Denizi’ni müsilajdan (deniz salyası) temizlemek için hayata geçirilen 22 maddelik “Marmara Denizi Eylem Planı” kapsamında Marmara Belediyeler Birliği (MBB) bünyesinde “Bilim ve Teknik Kurulu” oluşturuldu. Marmara Bölgesi’nde kirliliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla oluşturulan kurulun başkanlığını Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal üstlenirken üyeler arasında İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nin de aralarında olduğu üniversitelerden akademisyenler bulunuyor. Kurul üyeleri MBB’nin İstanbul – Eminönü’ndeki merkezinde düzenlenen basın toplantısı ile duyuruldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 6 Haziran 2021 tarihinde Kocaeli, İstanbul, Balıkesir, Bursa, Tekirdağ, Yalova valileri ve belediye başkanlarının katıldığı Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı’nın ardından Marmara Denizi’ni müsilajdan temizlemek amacıyla 22 maddelik bir eylem planı açıkladı. “Marmara Denizi’ni Koruma Eylem Planı”, Marmara Belediyeler Birliği (MBB) ile birlikte bakanlıklar, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu üyeleri, valiler, belediye başkanları ve bilim insanlarının katkılarıyla hazırlandı. Eylem Planı’nın ilk maddesinde “Marmara Bölgesi’nde kirliliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, sanayi odaları ve sivil toplum kuruluşlarından (STK) müteşekkil koordinasyon kurulu, Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde ise Bilim ve Teknik Kurulu oluşturulacağı” belirtildi.
Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu çalışmalarına bilimsel olarak tavsiyelerde bulunmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görüşü ve TÜBİTAK ile işbirliği içerisinde MBB bünyesinde kurulan Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu,
- Kentsel ve endüstriyel atıksular, tarımsal aktiviteler, gemilerden kaynaklı riskler ile atmosferik taşınımı da kapsayacak şekilde kirlilik baskısına ve bu baskıların azaltılması için yapılması gereken çalışmalara,
- Marmara Denizi’nin hidrodinamik, hidrobiyolojik şartları ile kimyasal yapısına,
- Müsilaj ve diğer kirlilik unsurlarının temel sektörel etkileri ile sektörlerin deniz kirliliği üzerine etkisine odaklanacak.
Bilim ve Teknik Kurulu’nda yer alan 21 üye, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve Gelibolu Belediye Başkanı M. Mustafa Özacar’ın katılımıyla düzenlenen MBB Encümen Toplantısı’nın ardından MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın tarafından açıklandı.
Büyükakın kurul üyelerini açıkladığı konuşmasında, “Marmara Bölgesi’nin ortak problemlerine yönelik çözümler geliştirmek, bölgesel ölçekte araştırmalar yaparak politika önerileri oluşturmak ve birlikte hareket etmek, Marmara Belediyeler Birliği’nin kuruluş misyonu. Bu misyon ışığında Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilaj problemiyle mücadele için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile birlikte çalışmalarımıza başladık. Katılımcı bir yaklaşımla 6 Haziran’da bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirdik. Bu sorun ortak akılla ve birlikte hareket ederek çözülebilecek bir sorun. ‘Marmara Hepimizin’ diyerek Türkiye’nin en büyük deniz temizliği seferberliğini başlattık” dedi.
Tonlarca deniz salyasını Marmara Denizi’nden uzaklaştırdıklarını belirten Büyükakın, “Dün de oksijenin daha derinlere inmesine ve deniz canlılarının rahat solunum yapmasına yardımcı olacak cihazları Sayın Bakanımız Murat Kurum ile Marmara Denizimize bıraktık. Marmara Denizi’ni müsilajdan temizlemek için oluşturulan 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı’nın ilk maddesinde MBB bünyesinde bir bilim ve teknik kurulu oluşturulacağını ilan etmiştik. Bu kurul, Marmara Bölgesi’nde kirliliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla kuruldu. Aynı zamanda bu kurul, Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile kurulan Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu çalışmalarına bilimsel olarak tavsiyelerde bulunacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görüşleri ve TÜBİTAK ile işbirliği içinde MBB bünyesinde oluşturulan kurulda 21 değerli bilim insanı bir araya geldi” diye konuştu.
Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu’nun üye listesi şöyle:
Kurul Başkanı
Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK
Kurul Üyeleri
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Doç. Dr. Ahsen Yüksek, İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, Boğaziçi Üniversitesi
Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Bülent Keskinler, Gebze Teknik Üniversitesi
Doç. Dr. Çolpan Polat Beken, TÜBİTAK’tan Emekli Uzman
Prof. Dr. Funda Yercan, Piri Reis Üniversitesi
Prof. Dr. Güçlü İnsel, İstanbul Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Güleda Engin, Yıldız Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Gülşen Altuğ, İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. İzzet Öztürk, İstanbul Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. Melike Gürel, İstanbul Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Mete Yılmaz, Bursa Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Mustafa Sarı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
Prof. Dr. Nuray Çağlar, İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. Nüket Sivri, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa
Dr. Osman Okur, TÜBİTAK MAM
Prof. Dr. Saadet Karakulak, İstanbul Üniversitesi
Dr. Selma Ayaz, TÜBİTAK MAM
Prof. Dr. Sevil Veli, Kocaeli Üniversitesi