Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de John Bolton, Jeb Bush gibi isimlerin de katılımıyla “Türk Demokrasi Projesi Derneği” kuruldu: Bu girişimin ardında Fethullahçıların bulunduğu düşünülüyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) başkenti Vaşington’da “Türk Demokrasi Projesi” adlı bir dernek kuruldu. Türkiye’nin “demokrasiden uzaklaşmasına” ve “otoriterliğe dönüşmesine” yanıt olarak kurulduğu söylenen derneğin kurucuları arasında eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, eski Florida Valisi Jeb Bush ve Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen Süleyman Özeren de bulunuyor. Bu girişim, ABD’de güçlerini koruyan Fethullahçıların Erdoğan aleyhtarı lobi faaliyetlerini artırma arayışının bir parçası olarak görülüyor.

“Görevimiz, Türkiye’yi daha demokratik politikalar benimsemeye teşvik etmek”

Derneğin görev ve amacının “Türkiye’yi daha demokratik politikalar benimsemeye teşvik etmek, Türkiye’nin demokratik kurumlarının, insan haklarının korunmasına ve ekonomik refahına yönelik sürekli erozyonuna yanıt vermek” olduğu belirtildi. 

Derneğin kurucuları arasında eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, eski ABD Başkanı George Bush’un kardeşi ve eski Florida Valisi Jeb Bush, eski İtalya Dışişleri Bakanı Giulio Terzi di Sant’Agata, Mark D. Wallace, eski ABD Senatörü Joseph Lieberman, eski ABD Başkanı George W. Bush’un İç Güvenlik ve Terörle Mücadeleden Sorumlu Asistanı Frances Townsend, Columbia Üniversitesi İnsan Hakları Araştırma Enstitüsü Barış İnşası ve Haklar Programı Direktörü David L. Philips, Norm Roule, eski İstihbarat Teşkilatı Operasyonlardan Sorumlu Müdür Yardımcısı Robert Richer, eski ABD Şili Büyükelçisi Alejandro Wolff, Madeleine Joelson ve Philip Kowaliski bulunuyor. 

“Demokratik Türkiye güvenliğimiz için esastır, ancak Türkiye’de hürriyet kaybolmaktadır. Türkiye’nin otoriter lideri özgürlük yanlısı sesleri susturmaya kararlı” diyen eski Florida Valisi Jeb Bush, takipçilerini Türk Demokrasi Projesi’ni takip etmeye çağırdı.

“Türkiye’de alarm zillerini çalmanın vakti geldi. Otoriter bir liderin yönetiminde, bir zamanlar güvenilir bir NATO müttefiki olan Türkiye, şimdi demokrasiye sırtını dönüyor ve Rusya’yı kucaklıyor” cümlelerini paylaşan eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Trump yönetiminde Beyaz Saray’da geçirdiği 17 ayı anlattığı “Olayın Olduğu Oda” (The Room Where It Happened) adlı kitabında Trump ile Erdoğan arasında geçen bazı konuşmalara da yer vermişti. 

Bolton’un, Trump ile Erdoğan’ın Halkbank sürecine ilişkin değerlendirmelerinden, ABD vatandaşı rahip Andrew Brunson’un tutukluluğundan, Suriye iç savaşı ve S-400 konuları ile ilgili kendi tanık olduğu olaylardan da bahsettiği kitabı Türkiye’de de geniş yankı bulmuştu. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.