Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Libya konulu İkinci Berlin Konferansı’ndan çıkan “Yabancı güçler ülkeden tamamen ve derhal çekilsin” ortak çağrısına Türkiye şerh koydu

Libya krizine çözüm bulmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) ve Almanya ortaklığında, Türkiye’nin de dahil olduğu birçok uluslararası aktörün katılımı ile düzenlenen İkinci Berlin Konferansı sona erdi. Uluslararası aktörler ve Libya’nın geçici Ulusal Birlik Hükümeti, 24 Aralık 2021 tarihinde ülke genelinde seçimler yapılması ve yabancı silahlı güçlerin ülkeden çekilmesi konusunu karara bağladı. Ankara, yabancı asker ve savaşçıların ülkeden “derhal çekilmesi” çağrısına muhalefet şerhi düştü.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Almanya ortaklığında, Türkiye’nin de dahil olduğu birçok uluslararası aktörün katılımı ile dün (23 Haziran) Libya krizine çözüm bulmak amacıyla düzenlenen İkinci Berlin Konferansı, yedi sayfalık sonuç bildirgesinin yayımlanmasıyla sona erdi. 

Konferansa Libya Başbakanı Abdülhamit Dibeybe, Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş ve ilgili ülkelerin dışişleri bakanları katıldı. Aralarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın da bulunduğu 15’e yakın ülkenin dışişleri bakanlarının katıldığı konferansta Türkiye’yi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. 

Konferansın en önemli gündem maddeleri 24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimler ve yabancı güçlerin ülkeden derhal çekilmesi oldu. Konferansta uluslararası aktörler ve Libya’nın geçici Ulusal Birlik Hükümeti, 24 Aralık’ta ülke genelinde seçimler yapılması ve birkaç gün içinde paralı askerler başta olmak üzere tüm yabancı güçlerin aşamalı olarak çekilmesi çağrısında bulundu. 

Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş konferanstan sonra yaptığı açıklamada, “Umarım önümüzdeki günlerde her iki taraftaki paralı askerler geri çekilecektir” dedi. Konferansta birtakım ilerlemeler kaydettiklerini belirten Menguş, “Bu adımın cesaret verici ve güven inşa edecek bir adım olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise yabancı güçlerin geri çekilmesinin kademeli olacağını söyledi ve Türkiye ile Rusya arasında bir anlayış sağlandığına inandığını vurguladı. Dengeli ve kademeli bir geri çekilme sonucunda yabancı askerlerin Libya’dan ayrılmasını sağlayacaklarının altını çizen Maas, “Son yabancı güç de Libya’yı terk edene kadar durmayacağız” dedi.  

Türkiye’den bildirgeye şerh 

Berlin’deki konferansın yedi sayfalık sonuç bildirgesinde tüm katılımcılar yabancı güçlerin Libya’dan geri çekilmesi taahhüdünde bulundu. Bildiride, “24 Aralık’ta yapılması planlanan seçimler için gerekli anayasal ve hukuki düzenlemeler uygulanmalıdır” denildi.

Türkiye’nin, yabancı güçlerin geri çekilmesine ilişkin herhangi bir ibarenin taslak bildirgede yer almaması için mücadele ettiği ve bu ifadeyi “paralı askerler ya da militanlar” ile sınırlamayı teklif ettiği belirtildi. Yedi sayfalık sonuç bildirgesinde Türkiye, “derhal çekilme” konusunda şerh koyduğu açıkladı.

Türkiye’nin Batı Libya’da resmi askeri gücü bulunuyor

Ülkede iç savaşın her iki cephesinde, 20 bin kadar yabancı askerin olduğu belirtiliyor.  

Türkiye’nin bir yıldan fazla süredir Batı Libya’da resmi askeri gücü bulunuyor. Türkiye, Libya’daki askeri varlığını bir önceki Trablus merkezli resmi hükümetin davetine dayandırıyor ve bu yüzden yabancı askerlerin ülkeden çekilmesine ilişkin çağrıların Ankara’yı ilgilendirmediği görüşünü seslendiriyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.