Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Irak, Mısır ve Ürdün’den üçlü zirve: Sisi, Kuveyt’in işgalinden sonra Irak’ı ziyaret eden ilk Mısır cumhurbaşkanı oldu

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ve Ürdün Kralı II. Abdullah, üç ülke arasındaki işbirliğini geliştirme ve bölgesel gelişmeleri konuşmak için Irak’ın başkenti Bağdat’ta bir araya geldi. Bu ziyaret, Irak’ın idam edilen devrik lideri Saddam Hüseyin’in 1990 yılında Kuveyt’i işgal etmesinden bu yana Mısır’dan Irak’a devlet başkanlığı düzeyinde yapılan ilk ziyaret olma önemi taşıyor. 

Irak’ın başkenti Bağdat’ta dün (27 Haziran) Irak, Mısır ve Ürdün’ün katılımıyla üçlü bir zirve düzenlendi. Zirve sonrası yapılan açıklamada, üç ülke arasındaki güvenlik ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine vurgu yapıldı.

Zirve sonrası Mısır Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, pazar günü üç liderin Filistin sorunu ile ilgili son gelişmeler, terörle mücadele ve ekonomik işbirliği de dahil olmak üzere çeşitli bölgesel çıkarları ele aldığı aktarıldı. Açıklamada, “Liderler, üç ülke arasında en önemli bölgesel konularda istişare ve koordinasyonu yoğunlaştırma gereğini vurguladı” denildi.  

Zirvede bölgesel konuların yanı sıra Irak, Ürdün ve Mısır arasındaki güvenlik, istihbarat, enerji, ticaret, uyuşturucu kaçakçılığı ve siber suç alanlarında işbirliğini güçlendirmenin yolları da konuşuldu.

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, 30 yıl sonra Mısır’dan Irak’a devlet başkanlığı düzeyinde yapılan ilk ziyareti, bölgesel zorlukların ortasında anlamlı bir mesaj olarak nitelendirdi. Salih, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda “(Bu ziyaret) Irak’ın toparlanması, aşırılıkçığa karşı mücadele, egemenliğe saygı ve ekonomik ortaklık üzerine inşa edilen bölgemiz için entegre bir sistemin yolunu açıyor” dedi. 

Birinci Körfez Savaşı, Irak ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkileri koparmış fakat ilişkiler son yıllarda her iki ülkeden birçok üst düzey yetkilinin karşılıklı ziyaretleri ile düzelmeye başlamıştı. 

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 2003’te Irak’ı işgal etmesinin ardından Saddam Hüseyin dönemi sona ermişti. Arap Baharı ayaklanmaları ile başlayan gösterilerden sonra Mısır’da da Hüsnü Mübarek devrilmiş ve yerine Muhammed Mursi gelmişti. 2013 yılının Temmuz ayında ise General Abdülfettah Sisi, Mursi’yi darbe ile devirmiş ve cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu. Bu değişiklikler ile birlikte son yıllarda Mısır ve Irak arasında son dönemlerde ilişkiler yeniden normalleşmeye başlamıştı.

ABD, Irak’ı İran’ın güçlenen pozisyona karşı koymak için Arap ülkeleri ile bağlarını güçlendirmeye çağırıyor. Sisi’nin ziyareti de bu bağlamda Mısır, Ürdün ve Irak arasında daha yakın güvenlik, ekonomik, ticaret ve yatırım işbirliğini amaçlayan bir müzakere turu niteliği taşıyor. 

Kazımi, Sisi ve Abdullah ilk kez geçen yıl Ürdün’ün başkenti Amman’da bir araya gelmişti. Geçen nisan ayında da Bağdat’ta bir zirve düzenleme kararı alan liderlerin planı, Mısır’daki tren faciasından ötürü ertelenmişti. 

Daha sonraki aylarda Mısır ile Irak arasında yapılan ziyaretler sonucunda iki ülke arasında, Mısır’ın Irak’ta enerji sektöründe işbirliği yapmasını amaçlayan petrol, yol, konut, inşaat ve ticaret gibi sektörlerde 15 farklı anlaşma imzalanmıştı.

Ayrıca Irak’ın, Mısır Petrol Şirketi’ne 2021 yılında Basra Körfezi’nden çıkarılan 10 milyondan fazla varil ham petrol sağlaması konusunda da uzlaşı sağlanmıştı. Irak, Basra kentinden Ürdün’ün Akabe limanına günde 1 milyon varil ham petrol ihraç etmek için bir boru hattı inşa etmeyi de planlıyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.