Türkiye, Kuveyt’e 367 milyon dolar değerinde Bayraktar TB2 sattı

Türkiye, Kuveyt’e 367 milyon dolar değerinde Bayraktar TB2 satışı yapacak. İki ülke arasında imzalanan sözleşmede Kuveyt’e kaç İHA teslim edeceği belirtilmedi. Bu anlaşma ile Kuveyt, Bayraktar TB2’nin ihraç edildiği 30. ülke oldu.

Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşın ardından Baykar Teknoloji’nin ürettiği Bayraktar TB2 adlı silahlı insansız hava araçları (SİHA) Kiev’in Rus birliklerine karşı mücadelesinde oldukça önemli bir rol üstlenmişti. Ukrayna, Suriye, Libya ve Azerbaycan’da kullanımının ardından Bayraktar TB2’lere olan ilgi artmıştı.

Kuveyt ile imzalanan anlaşmanın ardından Baykar Teknoloji, Twitter hesabından şu paylaşımı yaptı:

“Kuveyt Devleti ile milli SİHA BayraktarTB2 ihracatına dair yürüttüğümüz sözleşme sürecini başarıyla tamamladık. Amerika, Avrupa ve Çinli firmaların da yer aldığı rekabete dayalı sürecin kazananı olan milli SİHA Bayraktar TB2, 2019’da çöl şartlarında 27 saat 3 dakika havada kalarak en uzun uçuş süresi rekorunu kırdığı Kuveyt semalarında görev yapacak.”

Baykar CEO’su Haluk Bayraktar ise Twitter hesabından şunları yazdı:

Bayraktarlar sahadan silindi mi?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürüyor. Savaşın ilk günlerinde Baykar’ın ürettiği Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçlarını gündemden düşürmüyorduk. Bayraktar’lar, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı savunmasında en güçlü silahları haline gelmişti. Hatta öyle ki Ukrayna’da doğan çocuklara Bayraktar adı veriliyor, adına şarkılar besteleniyordu. Ukrayna ordusu da savaşın ilk günlerinde Rus kuvvetlerini Bayraktar’lar ile vurduğu görüntüleri resmî hesaplarında yayınlıyordu.

Savaşta 450’yi aşkın günü geride bırakırken artık Bayraktar SİHA’larının esamesi okunmuyor. Business Insider’ın haberine göre ise Bayraktar’lar yok oldu. Büyük çoğunluğu Rusya tarafından vurularak imha edildi. Kalanlar ise sadece keşif görevi yürütüyor.

Neden yok oldular?

Askeri uzman Samuel Bendetti’ye göre Bayraktar gibi SİHA’lar, karşılarında gelişmiş hava ve elektronik savaş sistemleri olmadığı zaman verimli çalışıyor. Bu araçlar yavaştan uçmyı tercih ettikleri için diğer ülkeler tarafından iyi kurulan savunma sistemleri tarafından da düşürülebiliyorlar.

Savaşın ilk günlerinde Rusya cephede Ukrayna’ya karşı çok zayıf durumdaydı, Ukrayna beklenenden çok daha iyi bir performans sergiliyordu. Fakat aylar geçtikçe Rusya bu alanda güçlendi. Özellikle İran’dan satın aldıkları Katil SİHA’lar bu sistemleri kurmalarında çok etkili oldu.

Ukrayna, Rusya’nın topraklarını işgal etmesinin ardından Türkiye’den 50 adet Bayraktar TB2 satın aldığını açıklamıştı. Rus Hava Savunma Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Andrey Demin, nisan ayında yaptığı açıklamada savaşta 100’den fazla İHA imha ettiklerini iddia etti.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.