Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’nın Ukrayna’daki yeni silahı: İntihar SİHA’ları

Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’e düzenlediği hava saldırılarında İran yapımı “kamikaze drone”ları kullanması akıllara birkaç soruyu beraberinde getirdi: Kamikaze drone’ları nasıl çalışıyor ve ne kadar etkili? Ukrayna bu dronelar ile nasıl mücadele ediyor? Bayraktar SİHA’larından farkı ne? Medyascope Dış Haberler Servisi sizler için bu sorulara yanıt aradı.

Nasıl çalışıyor?

Rusya’nın eylül ayı ortasından bu yana Ukrayna savaşında İran yapımı Shahed-136 insansız hava araçlarını kullandığı belirtiliyor. Moskova tarafından “Geranium2 (Sardunya 2)” olarak adlandırılan bu dronelarda savaş başlığı bulunuyor ve uzaktan kumandadan “saldır” talimatı geline kadar hedefin üzerinde dolaşabiliyor. Çarpma anında patlayıcıların patlamasının ardından drone da yok oluyor.

Kanat açıklığı yaklaşık 2,5 metre olarak ölçülen Shahed-136’ların radarda tespit edilmesi de bu yüzden zor. Rusya’nın elinde kaç adet kamikaze drone olduğu belli değil fakat Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İran’ın yüzlerce drone’u Moskova’ya göndermek istediğini iddia ediyor. İran ise bu iddiaları reddediyor.

Fiyatı ne kadar?

Uzmanlar, Rusya’nın nispeten ucuz olduğu için seyir füzeleri yerine Shahed-136’yı kullandığını söylüyor. BBC’nin haberine göre söz konusu Shahed-136’nın bir tanesinin fiyatı 20 bin dolar.

Ukrayna Shahed-136’lar ile nasıl mücadele ediyor?

Rusya’nın ilk olarak 13 Eylül’de Ukrayna’nın doğusundaki Harkov bölgesinde bulunan Kupyansk’ta Shahed-136’yı kullandığı belirtildi. Eylül ayının ilerleyen günlerinde de Moskova güneydeki saldırılarda bu drone’u kullandı. Bölgeden gelen bilgilere göre Odessa ve Mikolayiv’de Shahed-136’lara ait enkazlara rastlandı. Ekim ayında da Shahed-136, Kiev’in güneyindeki Bila Tserkva şehrindeki sivil bölgelerde uçtu.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ise bu insansız hava araçlarını düşürmek için hava savunma füzeleri kullanmaya çalışıyor. Ekim ayının başında Ukrayna silahlı kuvvetleri, bölgedeki Shahed-136’ların yüzde 60’ını ele geçirdiklerini açıklamıştı. Fakat uzmanlara göre hepsini vurmak çok zor. Askeri uzman Justin Crump BBC’ye verdiği demeçte, “Alçaktan uçarlar ve onları dalgalar halinde görebilirsiniz. Bu İHA sürüsüne hava savunmasıyla karşı koymak çok zordur” ifadelerini kullandı.

Orlon-10 insansız hava araçları

Ukrayna’nın savaşta Rus birliklerine karşı kullandığı önemli silahlardan biri de Türk yapımı Bayraktar TB2’ler. Öte yandan Ukrayna’ya ABD 700 adet sustalı drone da göndereceğini açıklamıştı. Hem Rusya hem de Ukrayna için drone’lar, hedeflerin yerini belirlemede oldukça etkili oldu. Royal United Service Institute (RUSI) isimli düşünce kuruluşundan Dr. Jack Watling, Moskova’nın daha küçük ve daha basit olan Orlan-10’u da kullandığını belirtti ve şöyle konuştu:

“Rus kuvvetleri, bir Orlan-10 insansız hava aracıyla hedefi tespit etmesinden yalnızca üç ila beş dakika sonra silahlarını hedefine yöneltebiliyor.”

Savaşın ilk haftalarında da Bayraktar TB2’ler büyük beğeni toplamıştı. Fakat uzmanlara göre Bayraktar, büyük ve yavaş hareket eden bir drone olmasından ötürü Rusya hava savunma sistemleri Bayraktar SİHA’larına karşı koymayı başarmıştı. Tek bir Bayraktar SİHA’sının maliyeti ise 2 milyon dolar.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.