Birleşmiş Milletler (BM), koronavirüs salgınının turizm sektörüne yönelik etkisini araştırdığı yeni bir rapor yayınladı. Rapora göre, salgın nedeniyle turizm sektöründe yaşanan durgunluğun, küresel ekonomiye maliyetinin bu yıl sonuna kadar 4 trilyon dolara ulaşabileceği düşünülüyor. Gelişmekte olan ülkelerde, değişen aşılama hızlarına bağlı olarak bu maliyetin payının daha yüksek olması bekleniyor. Raporda, görece yavaş aşılama oranları ve ekonomide turizme bağımlılık nedeniyle Türkiye’nin en büyük darbeyi alan ülkelerden biri olacağı tahmin ediliyor.
Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) tarafından hazırlanan rapora göre, turizm sektöründe koronavirüs salgınına bağlı kayıplar bu yıl 2,4 trilyon dolara ulaştı. Raporda, salgın nedeniyle turizmin 1990’lı yıllardaki seviyelere gerilediği ve böyle giderse 2023 yılına kadar sektörde herhangi bir ilerleme kaydedilemeyeceği ifade ediliyor.
Raporda, ekonomilerinde turizmin payının yüksek olduğu İspanya, Yunanistan ve Portekiz gibi ülkelerin yüksek aşılama oranları nedeniyle avantajlı konumda olduğu belirtiliyor.
Öte yandan Türkiye ve Ekvador’un uluslararası turizmdeki aksamadan en çok etkilenecek ülkeler arasında olması bekleniyor.
Türkiye ekonomisine ağır darbe
Raporda aşılama hızlarının düşük seyretmesi durumunda, turizme bağımlılığı yüksek ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin yüzde 10 oranında küçülebileceği tahmin ediliyor.
Türkiye ekonomisi, rapordaki en iyi senaryoda yüzde 7,8 ve en kötü senaryoda ise yüzde 9,1 oranında küçülüyor. Raporda Türkiye’de turizmin, ülkenin ekonomik üretiminin yaklaşık yüzde 5’ini oluşturduğuna ve 2020 yılında gelen turist sayısının 2019 yılına kıyasla yüzde 69’a düştüğüne dikkat çekiliyor.
Ekvador’un GSYİH’nın en kötü senaryoda yüzde 9 ve en iyi ihtimalle yüzde 7,5 oranında düşmesi beklenirken, Güney Afrika’nın yüzde ,.9 ile yüzde 8,1 arasında bir düşüşle en çok etkilenen üçüncü ülke olması tahmin ediliyor.
Öte yandan İspanya, Portekiz ve Yunanistan gibi Avrupa’nın tatil favorilerinde GSYİH’nin sırasıyla yüzde 7, yüzde 8 ve yüzde 8 oranında düşmesi öngörülüyor.
UNCTAD en kötü senaryosunda, turizmdeki durgunluktan en çok etkilenen ülkeler arasında İrlanda’nın dördüncü sırayı alması, İngiltere’nin ise hızlı aşılama performansına rağmen sekizinci sırada yer alması bekleniyor. Yine de İngiltere nüfusunda yüksek aşılanma oranı, ülkenin görece daha iyi bir konumda olacağını gösteriyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Raporu değerlendiren BM Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, “Turizm milyonlarca insan için bir gelir kapısı. İnsanları korumak ve turizmin güvenli bir şekilde yeniden başlatılmasını desteklemek için aşılamanın geliştirilmesi oldukça önemli. Aşılama, özellikle uluslararası turizme yüksek oranda bağımlı olan gelişmekte olan ülkelerde işlerin geri kazanılması ve ihtiyaç duyulan kaynakların üretilmesi için büyük önem arz ediyor” diye konuştu.
UNCTAD’ın Genel Sekreter Vekili Isabelle Durant ise aşılamanın turizm üzerindeki etkisine dikkat çekerek “Dünyanın çalışanları koruyacak, salgının olumsuz etkilerini azaltacak, turizmle ilgili stratejik kararlar alınmasına yardımcı olacak, potansiyel yapısal değişiklikleri dikkate alacak küresel bir aşılama stratejisine ihtiyacı var” dedi.
UNCTAD rapordaki değerlendirmeleri gelir kaybının oteller ve restoranlar gibi turistik noktalara doğrudan etkisinin yanı sıra yiyecek, içecek, perakende, iletişim ve ulaşım gibi turizmle bağlantılı diğer sektörleri kapsayan zincirleme etkiye dayandırıyor.
Derleyen: Ayşen Yaman