Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun akrabalarının şirketi, 2021 yılının ilk iki ayında 10 milyon liralık kamu ihalesi aldı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında bir ihaleden dolayı tartışma yaşandığı iddia edilmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu’nun şirketinin, hastanelere tıbbi malzeme sattığı ve sadece bu yılın başında 10 milyon liralık ihale aldığı ortaya çıktı.

Sedat Peker’in Cihan Ekşioğlu ile ilgili iddialarının yer aldığı tweet serisinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve kuzeni Mehmet Soylu’dan da bahsetmişti. Peker, Bürolarınız Akmerkez’de altlı üstlü. Mehmet Soylu (bakanın kuzeni) ve sen, zengin işadamlarını önce CİMER’e şikâyet ettirip sonra terör savcılarından soruşturma evrakı çıkarıp birçok namuslu insanın mal varlığına çöktünüz” demişti.

Şirketin sermayesi iki senede 14 kat arttı

Mehmet Soylu’nun ortağı olduğu RD Global, 2016’da Raşit Dinç tarafından 500 bin TL sermaye ile kuruldu. Raşit Dinç de Süleyman Soylu’nun akrabası. Zira Süleyman Soylu, Dinç ailesinin damadı. RD Global, şirketinin amaçları arasında medikal ve tıbbi cihaz üretimi, satış, ithalat, ihracat, ilaç üretimi, ilaç deposu işletmeciliği yer alıyor. Merkezi ise Ankara’nın Çankaya İlçesi’nde.

2018 yılında ise Oğuz Dinç ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu şirketin yönetim kurulu üyeliğine seçildi. Bu yılın mayıs ayına gelindiğinde ise 500 bin TL sermaye ile kurulan şirketin sermaye payı artırıldı ve 7 milyon 200 bin TL oldu. Tüm paylar ise Raşit Dinç’e ait. Dinç aynı zamanda Sağlık Federasyonu Genel Başkanı. 

Şirketin İstanbul şubesi bu yılın şubat ayında açıldı. Merkezi Etiler-Akmerkez olarak kaydedilen şubenin temsilcisi de Oğuz Dinç. Şirket için şarkıcı Kıraç bir şarkı bestelemişti:

Şirket, koronavirüs tedavisinde dünyada ilk kez Türkiye’de uygulanan ışın tedavisiyle gündeme gelmiş, birçok gazetede “Dünyada ilk”, “Türk ışını” başlıklarıyla haber olmuştu.

İki ayda 10 milyon liralık ihale

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Soylu ailesinin şirketi RD Global/Invamed’in kamudan aldığı ihaleleri Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. “Bakanlar, bakan yardımcıları hiç çekinmeden etik kaygılar gözetmeden bakanlıklarla ticaret yapmaya devam ediyor” diyen Emir, şöyle devam etti: “İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu da ortağı olduğu ve yönetim kurulu üyeliğini yürüttüğü RD Global/Invamed şirketiyle hastanelere tıbbi sarf malzeme satmaya devam ediyor. Son aldıkları iki ihalenin toplam bedeli ise 10 milyon TL’yi buluyor. Devlet Malzeme Ofisi’nin 4 Ocak’ta açtığı 1 milyon 487 bin TL’lik muhtelif sarf malzeme ihalesi ile ile 4 Şubat’ta açılan 7 milyon 978 bin 979 TL’lik muhtelif tıbbi sarf malzeme ihalesi yine RD Global/Invamed şirketine gitti.”

Emir, soru önergesinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya şu soruları iletti:

“Süleyman Soylu ile Fahrettin Koca arasında yaşandığı iddia edilen sürtüşmenin sebebi söz konusu ihaleler midir? Geçtiğimiz yıl nisan ayında ülkeyi kaosa sürükleyen ve son dakika alınan sokağa çıkma yasağının arkasında bu kavga mı yatmaktadır?”

Emir, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Halkın canının derdine düştüğü pandemi sürecinde bile AKP iktidarı ve yandaşları her türlü imkanı kullanarak rant yaratma peşine düşüyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.