Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’in gözaltı kamplarında bir süre tutulan Uygur Türkleri ile bir araya geldi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’in kuzeybatısındaki Sincan Özerk Bölgesi’ndeki “eğitim kamplarında” bir dönem tutulan Müslüman Uygur Türkleri ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Bu zulme karşı sesini yükselten herkesi destekleyeceğiz” dedi.

Çin’in Uygur Türkleri’ne yönelik uyguladığı insan hakları ihlalleri küresel çapta konuşulmaya devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’in daha önce Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki kamplarda tuttuğu yedi Uygur Türkü ve kamplarda tutulmaya devam eden kişilerin yakınları ile görüştü

Blinken’ın, Uygur Türkleri’nin gördüğü muameleler hakkında doğrudan bilgi almak istediğini söyleyen bakanlık sözcüsü Ned Price, “Blinken, Sincan’da devam eden vahşet ve 1 milyon Uygur Türkü’nün gözaltında tutulması ile ilgili izlenimleri ilk elden duymak için böyle bir görüşme yapmanın önemli olacağını düşündü” dedi. 

Price, görüşmenin içeriği ile ilgili de şunları söyledi: “Blinken suiistimaller, insan hakları ihlalleri ve Sincan’da devam eden soykırım hakkında net ve tutarlı bir şekilde konuştu.” İnsan hakları konusunun ABD politikasında her zaman en üst noktada yer alacağını belirten Price, “Çin’in uyguladığı bu zulme karşı sesini yükselten herkesi desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

ABD, eski Başkan Donald Trump döneminden itibaren Çin üzerindeki baskısını, uyguladığı seyahat yasakları, mali yaptırımlar ve ticari kısıtlamalar ile artırmaya devam ediyor. 

Çin, Sincan’da “Eğitim Yoluyla Dönüştürme Merkezleri” adını verdiği kamplarda 1 milyondan fazla Uygur Türkü ve diğer etnik azınlıkları gözaltında tutuyor. Birleşmiş Milletler (BM), Çin’in Uygurlar’a yönelik sistematik bir asimilasyon politikası yürüttüğünü söylerken Pekin, bu iddiaları reddediyor ve kamplarda eğitimler verildiğini belirtiyor. 

Çin Devlet Televizyonu CCTV, Ekim 2018’de çok uzun süre varlığını reddettiği Sincan’daki toplama kamplarına dair bir video yayınlamış ve videoda kampları içinde insanların eğitim aldıkları, üretim yaptıkları ve iyi muamele gördükleri yerler olarak tanıtmıştı.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.