Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Olimpiyatlar Delta varyantı sebebiyle seyircisiz düzenlenebilir, Pfizer-BioNTech aşısı Delta varyantına karşı etkili

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Delta varyantına karşı “aşı olun” çağrısı yaptı. Olimpiyatlara ev sahipliği yapacak Japonya’da gittikçe artan Delta varyantı vakalarından dolayı müsabakaların seyircisiz yapılması gündemde. Güney Kore’de aşılama sürecinin yavaşlığı ve tedbirlerin hafifletilmesi vaka sayılarının yeniden artmasına neden oldu. ABD’ye gelen sığınmacıların tutulduğu idari gözetim merkezlerinde aşılama çalışmaları yetersiz kaldığı için, merkezlerde salgın hızla yayılıyor. Çin’de koronavirüs vaka sayıları artmaya başladı, Rusya’da ise günlük ölüm sayısı artmaya devam ediyor. Pfizer-BioNTech aşılarının Delta varyantına karşı da etkili olduğu açıklandı. Göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

ABD Başkanı Joe Biden’dan Delta varyantına karşı “aşı olun” çağrısı 

Hızlı aşılama kampanyası sonucu bu hafta ABD’de 160 milyon kişinin aşılanmış olacağını duyuran Başkan Joe Biden, koronavirüsün eski versiyonuna kıyasla daha hızlı yayılan, daha şiddetli semptomlara neden olan ve birçok ülkede görülmeye başlanan Delta varyantına karşı halkını uyardı. Varyantın, ABD’nin güncel koronavirüs vakalarının neredeyse yarısının sebebi olduğunu vurgulayan Biden, aşı olmayanların bir an evvel aşı olması gerektiğini söyledi. 

“Milyonlarca ABD’li hala aşı olmadı. Bu yüzden etrafınızdaki insanların, arkadaşlarınızın ve sevdiklerinizin sağlığını tehdit ediyorsunuz” diyen ABD başkanı, hükümetinin yaz mevsimi boyunca daha çok insanın aşılanması için seferber olacağını, gerektiğinde kapı kapı dolaşılarak insanların aşı olmaya teşvik edileceğini söyledi. 

Ülkedeki 42 bin eczanenin randevusuz aşı noktaları olarak görev yapacağını da sözlerine ekleyen Biden, bunun gibi birçok kliniğin çalışma alanları, yaz festivalleri, spor müsabakaları ve ibadethanelere yakın yerlerde de açılacağını belirtti.  

Olimpiyatlara ev sahipliği yapacak Japonya’da Delta varyantı endişesi 

23 Temmuz’da başlayacak Tokyo Olimpiyatları öncesi on binlerce ziyaretçinin akın ettiği Japonya’da koronavirüsün Delta varyantı vakalarına rastlanması olimpiyatların geleceği konusunda tartışma yarattı. Olimpiyatlara katılmak için Japonya’ya gelen Uganda ekibinde koronavirüsün Delta varyantının görülmesinden sonra müsabakalarda mutasyona uğramış virüsün yayılmasından endişe edilmeye başlandı.

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga “tetikte olmalıyız” açıklamasını yaparken olimpiyat müsabakalarının seyircisiz yapılması ihtimalinin olduğunu belirtti. Bu kapsamda Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin bu hafta ülkede giderek artan vakalara karşı yeni önlemler alması için toplanması bekleniyor. Bunun yanında Japonya’daki havaalanlarındaki sağlık kontrollerinin sıklaştırılması yönünde çalışmalar devam ediyor. Geçen pazartesi 342 yeni vakanın görüldüğü başkent Tokyo’da giderek artan vaka sayılarından dolayı olimpiyatların seyircisiz yapılmasına dair görüşler güçlendi.  

Güney Kore’de yavaş aşılamayla birlikte koronavirüs vaka sayısı artmaya başladı 

Güney Kore’nin çarşamba günü (7 Temmuz) açıkladığı verilere göre ülkede, bin 212 koronavirüs vakası tespit edildi. Ülkede vaka sayısındaki artış geçen kıştan beri en yüksek orana ulaştı. Sağlık uzmanları yönetimin yavaş aşılama sürecine rağmen sosyal mesafe kuralları ve koronavirüs tedbirlerini hafifletmesinin yanlış bir politika olduğu kanısında. Tedbirlerin azaltılmasıyla parklar ve restoranlardaki insan yoğunluğunun salgındaki bu artışta büyük rol oynadığı gözlemlendi. Başbakan Kim Boo-kyum günlük vaka sayılarının bu hızda artmaya devam etmesi halinde tedbirlerin yeniden sıkılaştırılacağını duyurdu. Ülkenin nüfusunun neredeyse yarısının yaşadığı Seul’deki vaka sayısı 577 olarak tespit edilirken, etkisi gittikçe artan Delta varyantına karşı sağlık bakanlığı uyarılarda bulundu. Güney Kore nüfusunun sadece yüzde 10’u iki doz aşıyı da olmuş bulunuyor. Tek doz aşı olanların oranı ise yüzde 30. Ülkede şimdiye kadar görülen vaka sayısı 162 bin 753 iken virüsten dolayı ölen kişi sayısı 2 bin 33. 

ABD’ki göçmen merkezlerinde yetersiz aşılamadan dolayı artan salgın uyarısı 

ABD kamu sağlığı yetkilileri ülkedeki göçmen merkezlerinde tutulan kişilerden çok azının aşı olabildiğini belirtti. Koronavirüsün bu tür kalabalık merkezlerde çok daha kolay yayılabildiğinin altını çizen yetkililer, göçmen merkezlerinde tutulanların sayısının gittikçe artmasının salgın riskini artırdığını söyledi. Verilere göre ABD’de şu an 26 bin kişi göçmen merkezlerinde idari gözetim altında tutuluyor. Bu sayı geçen nisan ayında 14 bindi. 

Nisan ayından bu zamana kadar geçen sürede ise 7 bin 500 sığınmacı koronavirüse yakalandı. Mayıs ayı verilerine göre ise idari gözetim altında tutulan sığınmacıların yalnızca yüzde 20’si tek doz aşı olabilmiş durumda, geri kalanlara yüzde 80’e ise halen aşı yapılmadı. New York Times’ın haberine göre ABD’de bulunan hapishanelerdeki yoğun nüfustan dolayı koronavirüs vakalarının çok görüldüğü, her üç mahkûmdan birinde koronavirüs testinin pozitif sonuçlandığı ve ABD’ye gelen sığınmacıların tutulduğu idari gözetim merkezlerinde de benzer durumların yaşandığı belirtildi.  

Çin’de resmi rakamlara göre ocak ayından beri en yüksek vaka sayısı görüldü, Rusya’da korona virüsten kaynaklı ölüm sayısı rekor kırdı 

Çin’de 6 Temmuz’da açıklanan verilere göre 57 günlük koronavirüs vaka sayısı tespit edildi. Böylelikle Çin Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı resmi rakamlara göre ülkede 30 Ocak’tan beri en yüksek vaka sayısı gözlemlendi. Hızla sayısı artan yeni vakaların gözlemlendiği Rusya’da ise salı günü (6 Temmuz) açıklanan verilere göre son yirmi dört saatte koronavirüsten ölen kişi sayısı 737’ye çıkarak son 5 gündür gittikçe artan ölüm sayısında yeni bir rekor kırıldı. Bu gelişmelere rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin koronavirüs tedbirlerinin yeniden getirilmesine dair bir açıklama yapmadı.  

Aşılar delta varyantına karşı etkili 

New York Times’a göre aşıların koronavirüsün Delta varyantlarına karşı ne kadar etkili olduğuna dair farklı yerlerde yapılan araştırmalarda farklı sonuçlar elde edildi. Mayıs ayında Britanya’da yapılan araştırmalara göre iki doz Pfizer-BioNTech aşısının yüzde 88 oranında koronavirüsün Delta varyantına karşı etkili olduğu sonucu çıktı. Haziran ayında İskoçya’da yapılan deneyler sonucu bu oran yüzde 79, Kanada’da yapılan araştırmalarda ise yüzde 87 olarak açıklandı. 

Pazartesi günü (5 Temmuz) İsrail Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamalara göre ise Pfizer-BioNTech aşılarının virüse karşı koruma sağlama oranı mayıs ayında yüzde 95 iken Delta varyantlarının yayılması ile bu oranın yüzde 64’e düştüğü belirtildi. Ancak bakanlık Pfizer-BioNTech aşılarının yüzde 93 oranında virüsten kaynaklanan ciddi hastalanmayı engellediğini belirtti. Uzmanlar etkililiğe yönelik çeşitli oranların ortaya çıkmasını aşılanmanın dışında etkili olan ve tam olarak belirlenemeyen birçok değişkenin varlığına bağlıyor.  

Derleyen: Aydın Ulu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.