Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kanada Genel Valiliği’ne ilk kez bir yerli atandı – “Kanada için tarihi ve ilham verici bir an”

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Inuitler’e mensup Mary Simon’un ülkenin ilk yerli “Genel Valisi” olarak atandığını duyurdu. Kanada Genel Valiliği’ne atanan Mary Simon da yaptığı açıklamada, “Benim bu göreve atanmam Kanada için tarihi ve ilham verici bir an olduğu kadar ileriye dönük de bir adım” dedi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Kanada Genel Valiliği’ne ilk kez bir yerlinin atandığını duyurdu. Kanada Tarih Müzesi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Trudeau, “154 yıl sonra bugün ülkemiz tarihi bir adım atıyor. Bu göreve getirebilecek daha iyi birisini şu an için düşünemiyorum” dedi.

Kanada son aylarda yatılı okulların bahçelerinde bulunan yerli çocuklara ait mezarlar ile dünyanın gündemine oturmuştu. Bu yüzden Mary Simon’un bir yerli ve kadın olarak genel valilik pozisyonuna atanması sembolik bir değer taşıyor.

Kanada’nın üç büyük yerli topluluğundan biri olan Inuitler’e mensup Simon, “Şunu açık bir yüreklilikle söyleyebilirim ki benim bu göreve atanmam Kanada için tarihi ve ilham verici bir an olduğu kadar ileriye dönük bir adım. Bu karar çok kritik ve çok önemli bir anda geldi” diye konuştu.

Bir diplomat ve yerli halkların savunucusu olarak bilinen Simon, genel vali pozisyonunda Kanada’nın devlet başkanı olarak İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’i temsil edecek. Sembolik görevleri olan genel vali, Kanada’nın anayasal monarşi olan sisteminde tacın varisi olarak görev yapıyor.

Kanada’nın British Columbia ve Saskatchewan eyaletlerindeki yatılı okulların bahçelerinde geçen aylarda yerli çocuklara ait isimsiz mezarlar bulunmuştu. Bu gelişme ülke içerisinde bir infial yaratmış ve 1 Temmuz Kanada Günü’nde Kraliçe Victoria ve II. Elizabeth’in heykellerine kolonyal dönemi simgelemelerinden dolayı saldırılar düzenlenmişti. Ülkede yaşanan son gelişmeler, yerli halklara uygulanan ayrımcılığın tekrar gözler önüne serilmesine neden olmuştu.

Simon’un atanması, Trudeau’nun yerli halklar ile uzlaşma ve kadın haklarını destekleme politikalarının bir parçası olarak görülüyor. Ancak yerli halklar, Trudeau’yu şimdiye kadar vermiş olduğu sözleri yerine getirmediği için de eleştiriyor. Kanada Yerli Kadınlar Derneği’nden yapılan açıklamada, Simon’u böylesine önemli bir rolde görmenin kendilerini gururlandırdığı belirtildi.

Mary Simon, 1970’li yıllarda Kanada’nın ulusal yayıncısı CBC’te çalıştı. 1975’te Quebec’in kuzeyindeki Cree ve Inuit topluluğu ile Quebec hükümeti arasında önemli bir arazi talebi anlaşmasında arabuluculuk rolü oynadı. Simon aynı zamanda, Inuit halkına mensup olarak büyükelçilik pozisyonuna yükselen ilk kişi olmasıyla da biliniyor.

Kanada’da kilise okullarının bahçelerinde bulunan yüzlerce çocuğun hikayesini anlattığımız podcastimizi aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz:

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.