Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

16. Astana görüşmeleri sona erdi: Türkiye, İran ve Rusya, IŞİD’e karşı işbirliğine devam edecek

Suriye konulu 16. Astana görüşmelerinin üç garantör ülkesi olan Türkiye, İran ve Rusya, yaptıkları ortak açıklamada, “IŞİD’i ve diğer terör örgütlerini yenmek için kararlı bir şekilde Suriye’de işbirliğine devam edilecek” dedi.

Astana sürecinin üç garantör devleti Türkiye, İran ve Rusya, Suriye ihtilafını görüşmek üzere dün (8 Temmuz) Kazakistan’ın Nur-Sultan kentinde bir araya geldi.

Nur-Sultan’daki toplantıda her üç ülke de terörle mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerinin altını çizdi. Toplantı sonrası yayımlanan ortak bildiride, “Rusya, İran ve Türkiye, IŞİD’i ve diğer terör örgütlerini yenmek için kararlı bir şekilde Suriye’de işbirliğine devam edecek” denildi.

“Suriye krizi askeri olarak çözülemez”

16’ncısı düzenlenen Astana görüşmelerinin ortak sonuç bildirisi, Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Erlan Alimbayev tarafından okundu. Bildiride, her üç ülkenin de Suriye’nin toprak bütünlüğüne bağlı olduklarının, Suriye’nin egemenliğini ve komşu ülkelerin güvenliğini tehdit eden ayrılıkçı eylemlere karşı işbirliğini sürdüreceklerinin altı çizildi.

IŞİD’in ve onunla bağlantılı grupların nihai olarak ortadan kaldırılması için işbirliğine devam edileceği bildiride yer aldı. Suriye petrolünün yasadışı yollarla ele geçirilmesi ve satışının kabul edilemez olduğu da her üç ülke tarafından da vurgulandı.

İdlib’deki son durum hakkında ise mevcut olan tüm anlaşmaları eksiksiz olarak yerine getirerek, sahada sükûnetin korunması gerektiği belirtildi. Bildiride ayrıca İsrail’in Suriye içerisindeki askeri tesisleri bombalaması kınandı ve bu saldırılara son verilmesi gerektiği vurgulandı.

Suriye krizinin ancak diplomatik yollarla çözülebileceğinin altı çizilen görüşmelerde, Cenevre’de devam eden Suriye Anayasa Komitesi’nin bir an önce toplanması gerektiği de ifade edildi.

Suriye’de uzun yıllardır devam eden insani felakete koronavirüsün eklenmesiyle insani krizin daha da içinden çıkılmaz bir hal aldığı vurgulanan görüşmelerde, başta Birleşmiş Milletler (BM) olmak üzere uluslararası topluma Suriye’ye insani yardımda bulunulması çağrısı yapıldı.

Görüşmeler sonucunda bir sonraki Suriye konulu Astana görüşmesinin, 2021 yılı sonuna kadar Nur-Sultan’da yapılması kararlaştırıldı.

Ne olmuştu?

Ocak 2017’de, Türkiye, Rusya ve İran Suriye’de devam eden savaşı sona erdirme çabalarının garantörü oldu. “Astana süreci” olarak bilinen bu toplantıların ilki o zaman adı Astana olan fakat şimdi adı Nur-Sultan olarak değiştirilen Kazakistan’ın başkentinde yapılmıştı.

Öte yandan, BM Cenevre ofisinde ise Şam hükümeti, muhalefet ve BM tarafından aday gösterilen sivil toplum üyelerinden oluşan grup, anayasa yazım sürecini sürdürüyor. Şu ana kadar beşinci turu tamamlanan anayasa görüşmelerinden bir sonuç çıkmış değil.

Rakamlarla Suriye iç savaşı

Suriye iç savaşı, mart ayında onuncu yılını geride bıraktı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne (SOHR) göre 2020 sonu itibariyle 117 bini sivil olmak üzere toplam 500 bini aşkın insan iç savaş nedeniyle hayatını kaybetti.

Savaş öncesinde 22 milyon nüfusa sahip olan Suriye’de, savaş nedeniyle 5 milyon 600 bin insan ülkesini terk etmek durumunda kaldı, 6 milyon 700 bin insan ise ülke içerisinde yer değiştirdi. Suriye nüfusunun yüzde 55’i bir şekilde yerinden yurdundan edildi.  

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.