Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD askerlerinin Afganistan’daki görevi 31 Ağustos’ta sona erecek – ABD Başkanı Joe Biden: “Afganistan’ın nasıl yönetileceğine karar vermek sadece Afgan halkının hakkıdır”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, ABD askerlerinin Afganistan’daki misyonunun 31 Ağustos’ta sona ereceğini açıkladı. Beyaz Saray’daki konuşmasında Afganistan’ın nasıl yönetileceğine Afgan halkının karar vermesi gerektiğini vurgulayan Biden, “Gelecek nesli Afganistan’daki savaşa göndermeyeceğim” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, dün (8 Temmuz) Beyaz Saray’da, Afganistan’daki ABD askerlerinin görevinin 31 Ağustos’ta sona ereceğini açıkladı. Biden, “Afganistan’a ulus inşa etmek için gitmedik. Geleceklerine ve ülkelerini nasıl yönetmek istediklerine karar vermek yalnızca Afgan halkının hakkı ve sorumluluğudur” diye konuştu.

ABD’nin Afganistan’dan çekilmesini eleştirenlere de seslenen Biden, “Daha kaç bin kızımızı ve oğlumuzu savaş için riske atacağız?” dedi ve makul bir beklenti olmadığı sürece gelecek nesli Afganistan’daki savaşa göndermeyeceğini belirtti.

Biden, ağustos ayında binlerce Afgan tercümanı ülke dışında güvenli bir yere götüreceklerini ve bu kişilerin ABD vizelerine güvenle başvurabileceklerini de söyledi.  

Afganistan’da tüm ülkeyi kontrol eden bir hükümet olasılığı çok düşük”

Bölgedeki iç savaşın önlenmesi için Afganistan’daki siyasi liderlere çağrıda bulunan Biden, Kabil hükümetinin Taliban ile barış içinde ve bir arada yaşaması için anlaşma sağlanmasının gerekliliğini vurguladı. Biden konuşmasında, Afganistan’da tüm ülkeyi kontrol eden birleşik bir hükümetin kurulma olasılığının çok düşük olduğunun da altını çizdi. 

ABD ve NATO askerlerinin bölgeden çekilmesi sonrası Taliban’ın gücünü artırmasına da değinen Biden, “Bu durum kaçınılmaz değil” dedi. ABD’nin bölgede bulunduğu 20 yılda 300 bin Afgan askerini eğittiğini belirten Biden, Taliban’ın bölgedeki ilerleyişinin durdurulabileceğini söyledi. 

650 ABD askeri kalacak

ABD, geçen hafta sonu Afganistan’daki askeri operasyonların kalbi olarak bilinen Bagram Hava Üssü’nü terk etmiş ve ABD’nin en uzun süren savaşını fiilen sona erdirmişti. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ülkedeki ABD askerlerinin geri çekilme sürecinin yüzde 90’ının tamamlandığını duyurdu.

Bölgedeki askerlerin çekilmesinden ardından başkent Kabil’deki ABD Büyükelçiliği ve Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın güvenliğinin sağlanması için yaklaşık 650 ABD askerinin Afganistan’da kalması bekleniyor. 

ABD’nin Afganistan’dan çıkışı Rusya için güvenlik tehditi mi? 

Amerikan akerlerinin BD’nin, askerlerini Afganistan’dan çekmeye başlaması ile birlikte Taliban’ın ülkedeki etkinliği de arttı. Ülkenin Bedahşan ve Takhar eyaletleri büyük ölçüde Taliban kontrolüne geçti. Afgan güvenlik güçlerinin 300’den fazla üyesi ise militanlardan kaçmak için sınırı geçerek Tacikistan’a sığındı.

Afganistan’ın güney kanadındaki bu karışıklık, Rusya’yı endişelendirmeye başladı. Çünkü Rusya’nın en büyük yabancı askeri üssü Afganistan sınırına yakın olan Tacikistan’da bulunuyor ve bu üs yaklaşık altı bin asker, tank, insansız hava araçları ve helikopterlerden oluşuyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen pazartesi günü (5 Temmuz), Taliban’ın saldırılarından etkilenen Tacikistan’a askeri destek sözü vermişti. Moskova için sınır güvenliği ve terörle mücadele faaliyetleri önemli olsa da birçok uzman, Rusya’nın Afganistan’a doğrudan bir askeri müdahale planladığını düşünmüyor. 

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.