Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AB’nin Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki tavrı net: “İki devletli çözümü asla ve asla kabul etmeyeceğiz”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 20 Temmuz’daki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ziyareti öncesinde Avrupa Birliği (AB), Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik mesajlarını yineliyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Güney Kıbrıs’ta düzenlediği toplantıda, “Avrupa Birliği, etnik olarak bölünmüş Kıbrıs konusunda iki devletli bir anlaşmayı ‘asla ve asla’ kabul etmeyecek” dedi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) ziyaret eden ve Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ile görüşen Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Ursula von der Leyen, AB’nin, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda tek sesle konuştuğunu söyledi. Kıbrıs’ın koronavirüs salgınından etkilenen ekonomisini canlandırmak için 800 milyar euroluk AB fonu sağladıklarını duyuran von der Leyen, “Kıbrıs meselesinde iki devletli çözümü asla ve asla kabul etmeyeceğimizi tekrarlamak istiyorum. Bu konuda kararlıyız” diye konuştu.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “çok net bir mesaj” gönderdiğini belirten von der Leyen, “Birlik olarak bu konuda birleştik, Güney Kıbrıs’ın yanındayız ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığım telefon görüşmesinde bunu da net bir şekilde ortaya koydum” dedi. Anastasiadis’e AB’nin 26 ülkesinin Güney Kıbrıs’ın yanında olduğunu söyleyen von der Leyen, “AB’nin en değerli yanı birlik olmamızdır ve 26 üye ülke olarak hepimiz Güney Kıbrıs’ın yanındayız” diye ekledi.  

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen salı günkü (6 Temmuz) açıklamasında da Kıbrıs’ın durumuna değinmiş ve AB’nin Kıbrıs için iki devletli bir çözümü kabul etmeyeceğine dair görüşünü yinelemişti. 

Kıbrıs sorununun çözümü için Türk ve Rum kesimlerinin temsilcileri 27 Nisan Salı günü İsviçre’nin Cenevre kentinde Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki “5+BM” toplantısında bir araya gelmişti. Türk tarafının “iki devletli çözüm”, Rum tarafının ise “federasyona dayalı çözüm” önerisi ile masaya oturulan görüşmeler sonucunda BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, görüşmelerin “sonuçsuz” kaldığını açıklamış ve “Kıbrıs sorununun çözümü için taraflar arasında yeterli ortak zemin bulamadık” demişti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerine katılmak için 20 Temmuz’da KKTC’ye gitmesi ve Kıbrıs sorununun geleceğine yönelik mesajlar vermesi bekleniyor.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.