Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen: “AB, Kıbrıs’ta iki devletli çözümü asla ve asla kabul etmeyecek”

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı David Sassoli ve Avrupa Birliği’nin (AB) dönem başkanlığını üstlenen Slovenya Başbakanı Janez Jansa ile birlikte Avrupa Parlamentosu’nda ortak açıklamalarda bulundu. Von der Leyen konuşmasında, Kıbrıs’ın durumuna da değindi ve AB’nin Kıbrıs için iki devletli bir çözümü kabul etmeyeceğine dair görüşünü yineledi. 

Slovenya’nın AB dönem başkanlığını üstlenmesi vesilesiyle Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa Parlamentosu binasında düzenlenen toplantıda konuşan Ursula von der Leyen, AB’nin Kıbrıs için iki devletli bir çözümü asla kabul etmeyeceğine yönelik kesin tutumunu yineledi.

Yakın zamanda AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefonda görüştüklerini de aktaran Ursula von der Leyen, 20 Temmuz’daki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ziyaretiyle ilgili Erdoğan’a net mesajlar verdiğini söyledi. 

Von der Leyen, “Kendisine bu konuda çok hassas olduğumuzu, bu ziyaretin gidişatını izleyeceğimizi ve AB’nin iki devletli çözüme atıfta bulunan hiçbir çözümü kabul etmeyeceğini açıkça söyledim. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB’nin Kıbrıs konusundaki tutumunu ve duruşunu çok iyi biliyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerine katılmak için KKTC’ye gitmesi bekleniyor. 19 Mayıs günü Kütüphane Söyleşileri kapsamında Millet Kütüphanesi’nde gençlerle bir araya gelen Erdoğan, “İnşallah 20 Temmuz’da ben Kıbrıs’ta olacağım ve Kuzey Kıbrıs’tan gerekli mesajları tüm dünyaya vereceğim” diye konuşmuştu.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de geçen hafta “20 Temmuz törenlerine AKP çok güçlü bir kadro ile katılacak. Bu sene Kıbrıs Türkleri’nin yanında olduğumuzu ve KKTC’nin yanında olduğumuzu Cumhurbaşkanımızın katılımıyla beraber göstereceğiz” açıklamasında bulunmuştu.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.