Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Dünya genelinde uygulanan aşı dozu 3 milyar 300 milyonu aştı, Pfizer ve BioNTech Delta varyantına karşı yeni bir aşı geliştiriyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika’nın, vakaların artması ve aşı kıtlığı nedeniyle koronavirüsteki en kötü haftayı geride bıraktığını açıkladı. Dünya genelinde uygulanan aşı dozu 3 milyar 300 milyonu aştı. Pfizer ve BioNTech, Delta varyantına karşı yeni bir aşı geliştiriyor. Lambda varyantının takip edilmesi gerektiği ancak alarma geçilecek bir durum olmadığı belirtildi. İsrail’de, ocak ve şubat aylarında aşı olan kişilerde görülen enfeksiyonların ardından Pfizer, üçüncü doz aşıyı önerdi. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

DSÖ: Afrika, salgındaki en kötü haftayı geride bıraktı

Dünya Sağlık Örgütü dün (8 Temmuz) yaptığı açıklamada, Afrika‘nın şimdiye kadarki en kötü salgın haftasını geride bıraktığını açıkladı. Afrika’daki aşı sıkıntısı ve kırılgan sağlık sistemi, koronavirüs ile mücadelede birçok kıta ülkesini zor durumda bırakıyor.

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr. Matshidiso Moeti, 28 Haziran – 4 Temmuz haftasında, vakalarda bir önceki haftaya göre yüzde 20 artış yaşandığını ve 251 binden fazla yeni vaka bildirildiğini söyledi. Yeni vaka sayılarının her 18 günde bir, ikiye katlandığını ve yedi haftadır yükselişte olduğunu anlatan Dr. Moeti, birçok Afrika ülkesinin virüs varyantlarını tespit etme konusunda zorluk yaşamaya devam ettiğini belirtti. 

Afrika, hastaneye yatan kişi sayısı ile ölümleri artıran ve hükümetleri yeni karantina önlemleri almaya zorlayan Delta varyantının neden olduğu bir dalga yaşıyor. Ayrıca 1,3 milyarlık nüfusa sahip Afrika’da bugüne kadar sadece 53 milyon doz aşı uygulandı.

Dünya genelinde uygulanan aşı dozu 3 milyar 300 milyonu aştı

Oxford Üniversitesi’nin Our World in Data (Verilerle Dünyamız) veritabanına göre dünya genelinde uygulanan aşı dozu 3 milyar 300 milyonu aştı ancak ülkelerin aşılama programları arasında derin bir uçurum var. Çoğu ülke aşılamada sağlık çalışanları ile 60 yaş ve üstü vatandaşlar gibi savunmasız gruplara öncelik verdi.

Aşı tedarikinde zorluk çeken yoksul ülkeler, kendilerine yıl sonuna kadar 2 milyar doz aşı tedarik etmeyi amaçlayan Covax Projesi sayesinde aşıya ulaşmayı bekliyor.

Pfizer ve BioNTech Delta varyantına karşı yeni bir aşı geliştiriyor

Pfizer ve BioNTech şirketleri dün (8 Temmuz), 98 ülkeye yayılan ve daha hızlı bulaşan Delta varyantına karşı yeni bir aşı geliştirdiklerini açıkladı. Yeni aşının klinik denemelerine ağustos ayında başlanması bekleniyor.

Delta varyantı, koronavirüsün farklı varyantlarının ortaya çıkması ihtimali karşısında dünya genelinde aşılama çalışmalarının ne kadar önemli olduğunun bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Dünyada ilk olarak Hindistan’da tespit edilen Delta varyantının Malezya, Portekiz, Endonezya ve Avustralya gibi ülkelerde aşılanmayan kişiler arasında hızla yayıldığı görülüyor.

Ayrıca ilk olarak Brezilya’da görülen Gama varyantı ABD’nin başkenti Vaşington’da da ortaya çıktı. Bir diğer varyant Lambda ise bazı Güney Amerika ülkelerinde görüldü.

Lambda varyantı Peru, Şili ve Güney Amerika’nın farklı bölgelerinde görüldü

İlk kez geçen yıl Peru’da tespit edilen Lambda varyantı vakalarında artış yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 14 Haziran’da Lambda varyantının takip edilmesi gerektiğini belirledi. Şimdiye kadar 29 ülkede tespit edilen ve hızla yayılan Lambda varyantı Peru, Şili ve Güney Amerika’nın farklı bölgelerinde görüldü.

Lambda varyantının virüsü daha bulaşıcı hale getirebilecek, vücudun bağışıklık sistemini atlatabilecek ve diğer varyantlarda da rastlanan sekiz mutasyona sahip olduğu biliniyor.

Lambda varyantının daha bulaşıcı olabileceği ve vücuttaki antikorların bu varyanta karşı etkisiz kalabileceği belirtildi. Ancak Lambda varyantının, Delta ve diğer varyantlardan tehlikeli olduğuna dair henüz bir kanıt yok. New York Üniversitesi Grossman Tıp Okulu’ndan mikrobiyolog Nathaniel Landau, “Bu varyant hakkında daha fazla endişelenmek için bir neden olduğunu düşünmüyorum. Bunun Delta varyantından daha kötü bir şey olduğunu düşünmek için hiçbir sebep yok” dedi.

“Pfizer aşısı Delta varyantına karşı oldukça aktif”

İsrail’de Delta varyantının hızla yayılması ve aşının etkinliğinin altı ay sonra azalmasına dair gelen bazı veriler üzerine Pfizer’den açıklama geldi. 

Pfizer’den bir yetkili, üçüncü doz aşı için Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD) yetkilendirme istemeyi planladıklarını açıkladı.

İsrail Sağlık Bakanlığı aşının hem enfeksiyonu hem de semptomatik hastalığı önlemedeki etkinliğinin haziran ayında yüzde 64’e düştüğünü açıkladı. Pfizer’in baş bilim sorumlusu Mikael Dolsten ise İsrail’de aşının etkinliğinde görülen düşüşün çoğunlukla ocak ve şubat aylarında aşılanmış kişilerde görülen enfeksiyonlardan kaynaklandığını söyledi.

Pfizer aşısı Delta varyantına karşı oldukça aktif” diyen Dolsten, aşıdan altı ay sonra antikorlar azaldıkça yeniden enfeksiyon riskinin olduğunu da sözlerine ekledi. Pfizer, İsrail ve İngiltere’den gelen verilerin, azalan antikor seviyelerinde bile aşının ciddi hastalıklara karşı yaklaşık yüzde 95 oranında etkili olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Dolsten, şirketin kendi çalışmalarından elde edilen erken verilerin üçüncü bir destek dozunun, ikinci dozdan beş ila 10 kat daha yüksek antikor seviyesi ürettiğini gösterdiğini ve üçüncü bir dozun daha fazla koruma sağlayacağını belirtti.

Dolsten, Avrupa’daki ve başka yerlerdeki birçok ülkenin üçüncü doz aşıyı tartışmak için Pfizer’e başvurduğunu ve bazılarının ABD’nin yetkilendirmesinden önce uygulamaya başlayabileceğini söyledi. Dolsten, daha büyük yaş gruplarında üçüncü bir aşı dozunun özellikle önemli olduğuna inandığını belirtti.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.