Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastı: 15 emekli Kolombiya ordusu mensubu ve iki ABD vatandaşı Moise’i öldürmekle suçlandı

15 emekli Kolombiya ordusu mensubunun ve iki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşının Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise suikastıyla ilgili olarak gözaltına alındığı bildirildi. Haitili yetkililer, en az sekiz şüphelinin hâlâ yakalanamadığını açıkladı. Haiti’nin siyasi geleceği ise belirsizliğini koruyor. 

Haitili yetkililerin perşembe günkü (8 Temmuz) açıklamasında, Devlet Başkanı Jovenel Moise’e düzenlenen suikastın ardından 15 Kolombiyalı ve iki ABD’linin gözaltına alındığı duyuruldu.

Seçim ve Partilerarası İlişkiler Bakanı Mathias Pierre, Haiti asıllı ABD vatandaşı şüphelilerin 35 yaşındaki James Solages ve 55 yaşındaki Joseph Vincent olduğunu açıkladı.

Polis, şüphelileri geçen çarşamba günü (7 Temmuz) başkent Port-au-Prince’in bir banliyösü olan Petionville’de suç mahalline yakın bir eve kadar takip etti. Polis ve evdekiler arasında gece geç saatlere kadar süren silahlı çatışma sonrasında yetkililer çok sayıda şüpheliyi gözaltına aldı. Polis şefi Leon Charles, 15 Kolombiyalı ve iki ABD vatandaşının yakalandığını söylerken, suikastçılardan üçünün öldürüldüğünü ve sekizinin hâlâ kaçak olduğunu söyledi. Kaçak suikastçıların yakalanması için ülkedde 15 günlük olağanüstü hal ilan edildi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, gözaltına alınanlar arasında herhangi bir ABD vatandaşının olup olmadığını teyit edemediklerini ancak ABD’li yetkililerin, Haitili yetkililerle temas halinde olduklarını açıkladı.

Kolombiya Savunma Bakanı Diego Molano ise suikastta yer aldığından şüphelenilen 15 kişinin emekli Kolombiya ordusu personeli olduğunu belirtti ve Kolombiya’nın Haiti’deki soruşturmaları destekleyeceğini söyledi.

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise, bir grup saldırgan tarafından evinde gece yarısı uğradığı suikast sonucu vurularak öldürülmüştü. 

53 yaşındaki Moise, 2017 yılında cumhurbaşkanlığı görevine başladıktan sonra şiddetli protestolar ile karşılaşmıştı. Ülkede 2018’de yapılması planlanan seçimler, siyasi istikrarsızlık nedeniyle ertelenmişti. Moise, ülkeyi iki yıldan uzun bir süredir kararnameler ile yönetiyordu.

Muhalefet Moise’i, görev süresini aştığı ve bu süre boyunca boyunca otoriter bir tutum sergileyerek diktatörlük kurmaya çalıştığı gerekçesi ile suçlarken Moise ve destekçileri ise kendilerine yöneltilen bu suçlamaları reddediyordu. Haiti’de genel seçimlerin bu yıl içinde yapılması bekleniyordu. 

Kaynak: Reuters

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.