Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İYİ Parti, “İyileştirilmiş Sağlık Programı Çalıştayı” düzenliyor – Prof. Dr. Murat Karaman: “Sağlık alanında çoksesliliğin, istişarenin ve şeffaflığın ne kadar değerli olduğunu biliyoruz”

İYİ Parti, aylarca süren çok merkezli bir araştırma ve çalışma sonucunda ortaya çıkan tespit ve öneriler kapsamında, branşında uzman bilim insanları, sağlık meslek örgütü ve sağlık derneği temsilcilerinin mensuplarının katılımıyla çevrimiçi bir çalıştay düzenliyor. Bugün ve yarın (10-11 Temmuz) 10:00 – 18:00 saatleri arasında yapılacak çalıştaya ilişkin Medyascope’a konuşan İYİ Parti Sağlık Politikalarından Sorumlu Toplumsal Politikalar Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Karaman, çalıştaydan elde edilecek raporlar ve kayıtların hepsinin halihazırdaki İyileştirilmiş Sağlık Programı dosyalarına ekleneceğini ve bunun büyük beş – altı dosyadan oluşan bir katalog, ardından da özet bir kitapçık haline getirileceğini söyledi.

Çalıştaya; İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Toplumsal Politikalar Başkanı Avukat Ünzile Yüksel, İYİ Parti Sağlık Politikalarından Sorumlu Toplumsal Politikalar Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Karaman, İYİ Parti Kamu ve Özel Sağlık Sistemleri Komisyon Başkanı Op. Dr. Murat Emanetoğlu, İYİ Parti AR-GE ve İnovasyon Komite Başkanı Burcu Menekşe, İYİ Parti Sağlık, Etik ve Hukuk Komisyon Başkanı Doç. Dr. Levent Akçay, İYİ Parti Sağlık Yatırımları Etüt, Proje ve Çevre Komisyonu Başkanı Mimar Ömer Akman, İYİ Parti İlaç, Tıbbi Malzemeler ve Tıbbi Teknolojik Gelişmeler Komisyon Başkanı Can Turan, İYİ Parti Medya ve İletişim Komisyonu Başkanı Ferah Ataş ve İYİ Parti Sağlık Politikaları Komisyon Üyesi Zeynep Ezgi Öztürk ev sahipliği ve moderatörlük yaparken; İYİ Parti İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Muayenehaneler Derneği Başkanı Doç. Dr. Cihangir Çakıcı, Türk Plastik Cerrahi Derneği ve TTB Serbest Hekimlik Yürütme Kurulu Üyesi Op.Dr. Ömer Buhşem, Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Atilla Stephane Ataç, Türk Hemşireler Derneği Genel Sekreteri Öğretim Üyesi Dr. Azize Atlı Özbaş, İstanbul Eczacılar Odası Genel Sekreteri Ecz. Pınar Özcan, Türk Eczacılar Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydam, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Kılıç‘ın da aralarında bulunduğu çeşitli dernek ve STK temsilcileri, akademisyenler, sağlık çalışanları, mimarlar, sağlık hukukçuları, çeşitli illerden tabip odası başkanları konuşmacı olarak katılıyor. Çalıştayın koordinatörlüğünü ise Hasan Eker ve Dr. Emir Kılınç yapıyor.

Çalıştaya ilişkin Medyascope’a konuşan İYİ Parti Sağlık Politikalarından Sorumlu Toplumsal Politikalar Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Karaman, şunları söyledi:

“Salgın süreci bize dünyada sağlığın nasıl merkezde olduğunu gösterdi. Pek çok sektör sıkıntı yaşadı ve sağlığın önemi ön plana çıktı. Bir yandan sağlık sektörünün de eksikleri ortaya çıktı. Ekipmanların nasıl karşılanamadığı, sağlıkçılara şiddette alınan önlemlerin nasıl yetersiz olduğu, sağlık çalışanlarının özlük haklarının ne denli korunmadığı, aşıları aylar boyu beklemek durumunda kalmamız gibi… Bu nedenlerle biz Türkiye’nin sağlık sistemini dünyanın önde gelenlerinden biri haline getirmek vizyonuyla yola çıktık. ‘Önce insan’ mottosuyla yola çıkarak sağlık sistemini analiz ettik, iktidara geldiğimizde kullanacağımız sağlık anayasasını geliştirmek amacıyla bu misyonla ekip olarak çalışmalar yaptık şimdi de bu çalıştayı gerçekleştiriyoruz. İşinin ehli, liyakatli bir ekip kurduk; endüstri mühendislerinden teknoloji firmalarının önemli CEO’larından mimarlara kadar, hemşireler, eczacılar, doktorlardan kurulu 100 kişilik bir ekip kurduk ve o ekiple yola çıktık. Gerekli meslek örgütlerini ve bilim insanlarını da yerlerinde ziyaret ettik. Bu çalıştayda da tabii ki kendilerinden, birinci ağızdan bilgilerini alıp, oluşturduğumuz o İyileştirilmiş Sağlık Politikaları Programımızı biraz daha güçlendirmek ve revize etmek amacıyla yola çıktık.”

İYİ Parti’nin sağlık politikaları anlayışında; koruyucu bir sağlık eylem planı, güçlendirilmiş aile hekimliği, hasta takip sisteminin koordinesinin öncelikli olduğunu belirten Karaman, şöyle devam etti: “Ardından ise insan ve kamu yararı önceliği, kaliteli koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri, insan hakları ve tıp eğitimine uygunluk, hasta ve sağlık çalışanlarının hakları, kişisel sağlık verilerinin korunması, planlama ve AR-GE, inovasyon, teknoloji kullanımı, şeffaf katılımcı ve bilimsel yönetim, insan kaynakları verimliliği, israf ve kaynakların yanlış kullanımının önlenmesi gibi önceliklerimiz doğrultusunda sağlık sisteminin tüm paydaşları ile birlikte İyileştirilmiş Sağlık Programı’nı geliştirmeye başladık. Sürekli değişen ihtiyaçlar, sağlık sorunları var; tabii teknoloji de değişim içinde. O sebeple sürekli bir güncelleme içindeyiz. İYİ Parti olarak sağlıkta bir verimli işleyen bir sistematik kuracağız.”

Çalıştaya tüm hocaları, bilim insanlarını, dernek başkanlarını teker teker kapılarını çalarak davet ettiklerini söyleyen Karaman, “Çünkü çoksesliliğin, istişarenin ve şeffaflığın ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Mevcut çalıştaydan elde edilecek raporlar ve kayıtların hepsi halihazırdaki İyileştirilmiş Sağlık Programı dosyalarımıza eklenecek ve bunu büyük beş – altı dosyadan oluşan bir katalog, ardından da özet bir kitapçık haline getireceğiz” dedi.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.