Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahir Elçi cinayeti davasının üçüncü duruşması yapıldı: Tanıklar ifade değiştirdi

İnsan hakları savunucusu ve Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin davanın üçüncü duruşmasında söz alan tanıklar, vurulma anını gördükleri yönündeki beyanlarını değiştirdi.

İnsan hakları savunucusu ve Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin üçü polis dört kişinin yargılandığı davanın üçüncü duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmada gizli tanıklar ve tanıklar dinlendi. Tanıklar, Elçi’nin öldürüldüğünü gördükleri yöndeki önceki beyanlarının aksi yönünde ifadeler verdi. Gelecek duruşma 12 Ocak 2022 saat 10.00’da yapılacak.

Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015’te Diyarbakır-Sur’daki tarihi Dört Ayaklı Minare’nin önünce açıklama okuyacağı sırada öldürülmesine ilişkin üç polis “bilinçli taksirle öldürmeye sebebiyet verme”, bir örgüt üyesi ise “iki polis memurunu öldürme”, “bir polis memurunu öldürmeye teşebbüs etme” ve Tahir Elçi’ye yönelik “olası kasıtla öldürme” suçlamalarıyla yargılanıyor.

Tanıklar ifade değiştirdi

“Tahir Elçi Davası” isimli sosyal medya hesabından gönderilen paylaşımlara göre duruşmaya Elçi ailesi ve avukatları, Diyarbakır Barosu’nun da aralarında olduğu baro başkanları katıldı. Sanıklar ve gizli tanık, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

Mahkeme, Batman, Muş, Bitlis Ağrı ve Mardin barosu başkanları ile İnsan Hakları Gündemi Derneği genel sekreterinin davaya katılma taleplerini reddetti.

Soruşturma aşamasında Tahir Elçi’nin öldürüldüğü anı gördüğünü beyan eden ilk gizli tanık, duruşmada ise Elçi’nin öldürülme anını görmediğini söyledi.

Tanık M.T. de gizli tanık ile benzer şekilde, soruşturma aşamasında Elçi’nin öldürüldüğü anı gördüğü beyanına karşın bu kez vurulma anını görmediğini anlattı.

Tanık E.Ö. soruşturma aşamasında verdiği beyan ve yaptığı teşhise karşın bu kez ifade vermediğini ve teşhiste bulunmadığını belirtti.

İkinci gizli tanık olay esnasında YPS üyelerinden birinin şarjörü olmadığını duyduğunu, diğerinin ise olay yerinde keskin nişancı olduğunu kendisine söylediğini beyan etti.

Tanık D.A. mahkeme huzurunda ifade vermek istediğini, “başka suçtan tutuklu olduğu soruşturma savcısının, Tahir Elçi’nin öldürülmesi olayında suçu örgüt üyelerine yüklemesini istediğini ve kendisine komplo kurulduğunu” öne sürdü.

Elçi ailesinin avukatlarından kovuşturmanın genişletilmesi talebi

Elçi ailesinin avukatları soruşturmanın özensiz yürütüldüğü, keşfin sağlıklı yapılmadığı, iddianamenin Forensic Architecture tarafından düzenlenen rapor sayesinde hazırlandığı, etkin soruşturma yürütülmediği, olay yerinde olmasına rağmen dinlenmeyen tanıkların dinlenilmesi gerektiği, dosyadaki çelişkilerin giderilmesi için keşif yapılması, bunun için dinlenen ve dinlenmeyen tanıkların olay yerinde ve keşif esnasında yeniden dinlenmesi gerektiği, kaybolan ve olay esnasını kaydeden görüntülerin mutlak suretle bulunarak dosyaya ibrazı gerektiği beyanları ile birlikte tevsii tahkikat (kovuşturmanın genişletilmesi) talebinde bulundular.

Forensic Architecture adlı araştırma ajansının Tahir Elçi cinayetine dair olay yerindeki polis memurlarını kuvvetli suç şüphelisi olarak tanımladığı adli araştırması, Diyarbakır Barosu tarafından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulmuştu.

Ailenin avukatları ayrıca, “Gizli tanıklarla ispatlanmaya çalışılan, onların sanık olmadığı ise bunun (gizli tanık dinlemenin) neye yaradığının ortaya konulması gerekir. Halen Tahir Elçi’nin öldürülmesi olayının üstü örtülmeye çalışılıyor” dedi. 

Sanık polis memuru F.T.’nin avukatı, eksiklikler giderildikten sonra tevsii tahkikat hakkında karar verilmesi yönünde beyanda bulundu.

Savcı, mütalaasında olay yerindeki bazı basın mensupları ile polis memurlarının tanık olarak dinlenmesini talep etti.

Mahkeme, TÜBİTAK’a müzekkere yazılarak silinen kamera kayıtları üzerinde inceleme yapılmasına, katılan vekillerinin talep ettiği dijital kayıtların yurtdışında incelenmesine, olay anında görevli tüm polislerin isim listesinin istenmesine, görevli bazı polis memurlarının telefon kayıtlarının celbinin reddine, olayla ilgili İçişleri Bakanlığı Mülkiye Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerince düzenlenen raporun celbine, keşif talebinin daha sonra değerlendirilmesine karar vererek bir sonraki duruşma için 12 Ocak 2022 tarihini belirledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.