Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EU Observer: “AB, Libya’ya asker gönderme planlarını hızlandırıyor”

Brüksel merkezli EU Observer’ın haberinde Avrupa Birliği’nin (AB), Libya’daki yabancı güçlerle rekabet edebilmek ve nüfuz sahibi olabilmek için Kuzey Afrika ülkesine askeri misyon göndermek için plan yaptığı belirtildi. 

Çevrimiçi yayın organı EU Observer’ın Avrupa Birliği (AB) dış servisinden ulaştığı 1 Temmuz tarihli belgede, Libya’daki barış süreci için yabancı savaşçıların silahsızlandırılması, tasfiye edilmesi, yeniden entegre edilmesi ve temel bir güvenlik sektörü reformu gerektiği belirtildi. 

Belgede, “Bu bağlamda, askeri alandaki tüm faaliyet alanını üçüncü devletlere bırakmamak için bir AB askeri Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (OSGB) angajmanı düşünülmelidir” ifadeleri yer aldı. 

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, 15 Temmuz’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki (BMGK) konuşmasında, sızdırılan AB raporu hakkında açıklamada bulundu. Le Drian, “Yabancı unsurların her iki taraftan ayrılması için ilerici, simetrik ve sıralı bir zaman çizelgesi uygulamanın zamanı geldi” dedi.

Belgede Libya’daki üçüncü devletlerin isimleri belirtilmedi fakat Çad, Mısır, Ürdün, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Libya’daki iç savaşa katıldı. Türkiye’nin bir yıldan fazla süredir Batı Libya’da resmi askeri gücü bulunuyor. Türkiye, Libya’daki askeri varlığını bir önceki Trablus merkezli resmi hükümetin davetine dayandırıyor ve bu yüzden yabancı askerlerin ülkeden çekilmesine ilişkin çağrıların Ankara’yı ilgilendirmediği görüşünü savunuyor.

Belgede, Türkiye’nin Libya’daki güçlü askeri varlığına dikkat çekildi ve “Ankara, Libya’nın batısındaki seçilmiş silahlı kuvvetlere, sahil güvenlik ve donanmaya eğitim sağlıyor” denildi. 

Libya krizine çözüm bulmak amacıyla 23 Haziran’da düzenlenen İkinci Berlin Konferansı’nda, ülkedeki tüm paralı askerlerin geri çekilmesi ve ülke genelinde seçimler yapılması çağrısında bulunulmuştu. Fakat Ankara, yabancı asker ve savaşçıların ülkeden “derhal çekilmesi” çağrısına muhalefet şerhi düşmüştü. 

Raporda, Libya’daki durumun endişe verici olduğu aktarıldı, petrol, silah ve insan kaçakçılığının hız kesmeden devam ettiği belirtildi.

Derleyen: Senem Görür

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.