Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Semih Çelenk, üniversite yönetiminin kendisini üçüncü kez görevden almasına ilişkin hukuki mücadeleyi kazandı: “Hocalar ve öğrencilerin, okulun akademik geleceği hakkında fikir söylemesinin suç teşkil etmediğini savunuyoruz”

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Semih Çelenk, DEÜ GSF binasının depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 2019’da Narlıdere’den Buca Tınaztepe’ye taşınmasına karşı eylem yapan öğrencilere beraberindeki dört akademisyenle birlikte destek verdi. Ardından Çelenk’in de aralarında bulunduğu beş akademisyen görevden alındı. Çelenk üniversite yönetiminin kararını 2019 yılında yargıya taşıdı ve mahkemeden üniversitenin kararı için yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Ancak DEÜ yönetimi bu kez Çelenk hakkında yürüttüğü disiplin soruşturmasını tamamladı ve “kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası verdiği Çelenk’i ikinci kez görevden aldı. Çelenk bu kararı da tekrar yargıya taşıdı ve 2020’de bu karar için de yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Bu kararın ardından ise DEÜ yönetimi savunma almaksızın Çelenk’i tekrar görevden aldı. Prof. Dr. Çelenk üçüncü kez görevden alınınca yeniden dava açtı ve İzmir 4. İdare Mahkemesi, görevden uzaklaştırma cezasını “usulsüz ve hukuk dışı” bulup, iptal etti. Üniversite yönetiminin kendisine dair uygulamalarına üç kez mahkeme kararıyla son veren Prof. Dr. Semih Çelenk, yaşadığı süreci Medyascope yayınında anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.