Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (5): Aşırı sıcaklardan korunmak için yapmanız gereken beş şey

Türkiye kurak ve sıcak bir yaz geçiriyor. Son günlerde hava sıcaklığının bazı bölgelerde düşmesi vatandaşı serinletti ancak bu serinlik kısa sürecek. Önümüzdeki üç ay boyunca hava sıcaklığının ortalamaların üzerinde olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre sıcaklık ağustos, eylül ve ekim aylarında bazı bölgelerde ortalamaların üzerinde seyredecek. Yağış miktarında da fazla bir artış beklenmiyor. Özellikle ağustos ayında sıcaklık ortalamanın 0,5 ila 2 derece kadar üzerinde olacak. Sıcaktan korunmak için neler yapmanız gerektiğini İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya ile sizler için derledik.

1- Su içmeyi ihmal etmeyin

Yaz aylarında vücudu suya doyurmak çok önemli. Hava sıcaklığı yükseldiğinde terleme ile birlikte vücutta sıvı kaybı artıyor. Kaybedilen sıvıyı mutlaka yerine koymak gerekiyor. Günde sekiz-on bardak su içmeyi rutin haline getirmek önemli. Tansiyon, böbrek, kalp hastalıklarına sahip olmayan kişiler suya ek olarak günde iki bardağa kadar doğal maden suyu tüketebilir. Spor yapan bireyler mutlaka her gün fazladan iki-üç bardak daha su veya maden suyu tüketmeli. 

2- Tuzdan ve yağlı yiyeceklerden uzak durun

Yaz aylarında tüketilen fazla tuz vücuttaki su oranını düşürüyor. Bu nedenle yaz aylarında turşu, şalgam suyu, tuzlu zeytin, tuzlu peynir, tuzlu bisküvi ve çerez gibi yiyeceklerden olabildiğince uzak durmak gerekiyor. Ayrıca, kızartma ve mayonez gibi ya da bol soslu hamburgerler gibi yağlı yiyecekler susuzluğa neden oldukları ve trans yağ oranları yüksek olduğu için hem sağlıksız beslenmeye yol açıyor hem de vücudun su oranını azaltarak yaz sıcaklarında sorun yaratabiliyor. 

3- Açık renkli giysiler tercih edin

Koyu renk kıyafetler güneşe maruz kalındığında terleme oranını artırır. Bu durum vücudun susuz kalmasına sebep olur. Sıcak günlerde beyaz, açık mavi vb. açık renkli ve pamuklu kumaşlardan üretilen kıyafetler tercih edilmeli.

4- Gün ortasında sokağa çıkmamaya çalışın

Güneşin etkisini en çok gösterdiği 12.00 – 14.00 saatleri arasında sokağa çıkmamak iyi bir tercih olacaktır. Eğer o saatlerde sokağa çıkılıyorsa da güneşe birebir maruz kalmaktan kaçınmak gerekiyor. Özellikle 60 yaş ve üzeri kişiler şemsiye kullanmalı, şapka takmalı ve olabildiğince gölgede durmayı tercih etmeli. 

5- Güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyin

Ultraviyole A ve B gibi güneş ışınları cilt kanserini tetikleyebiliyor, bu nedenle sokağa gündüz hangi saatte çıkılırsa çıkılsın güneş kremi kullanılmalı. Dışarı çıkarken yüksek koruma faktörlü güneş kremleri kollara, bacaklara ve yüze uygulanmalı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.