Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Belaruslu atlet Timanovskaya milli takım koçlarını eleştirdiği için zorla ülkesine götürülmek istendi, Polonya’dan sığınma talep etti

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda kadınlar 200 metre yarışında koşması beklenen Kristina Timanovskaya, kendini pist yerine diplomatik bir krizin ortasında buldu. Belaruslu genç atlet, milli takım koçlarını eleştirdiği için zorla ülkesine götürülmek istendi. Belarus’a dönmeyi reddeden atlet, Polonya’dan sığınma talep etti.

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda kadınlar 200 metre yarışında koşması beklenen Belaruslu atlet Kristina Timanovskaya, bilgisi dışında daha önce hiç koşmadığı 4×400 metre bayrak yarışına katılacak ekibe dahil edildi. Timanovskaya, durum kendisine yarıştan kısa bir süre önce bildirildiği için milli takım koçlarına tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından paylaştığı videoda bu durumun koçlarının ihmali olduğunu belirten sporcu, “Bizim yerimize büyük patronların karar verdiği ortaya çıktı” dedi.

Timanovskaya’nın, “Durum önceden açıklanıp fikrim sorulsaydı, 400 metre koşup koşamayacağım sorulsaydı bu kadar sert tepki vermezdim” sözleri takım yetkililerinin tepkisini çekti. Belarus’ta ulusal bir televizyon kanalı da sosyal medyada paylaştığı videoları göstererek, atleti “takım ruhundan yoksun olmakla” suçladı.

Rızası dışında havaalanına götürüldü

Yaşananların ardından Timanovskaya, ülkesine gönderilmek üzere geçen pazar günü (1 Ağustos) rızası dışında havaalanına götürüldü. Timanovskaya, başantrenörün odasına gelerek kendisine “yukardan emir aldığını” söylediğini ve bavullarını hazırlamasını istediğini, ardından kendisini bir anda havaalanında bulduğunu belirtti. Uçağa binmeyi reddeden Timanovskaya, terminalde koruma isteyerek Japonya polisine sığındı. Takım yetkililerinin kendisine Belarus’a dönmesi için baskı yaptığını söyleyen atlet, Uluslararası Olimpiyat Komitesi‘nden (IOC) yardım istedi.

IOC’ye hitaben paylaştığı videoda Timanovskaya, Tokyo Haneda Uluslararası Havalimanı’nda olduğunu belirterek, “Baskı altındayım ve onayım olmadan beni ülke dışına çıkarmaya çalışıyorlar. Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden müdahale etmesini istiyorum” dedi.

IOC, Belarus Atletizm Federasyonu’ndan konu hakkında bilgi talep etti. Federasyon, Timanovskaya’nın duygusal ve psikolojik durumu nedeniyle takımdan çıkarıldığını ileri sürdü. Timanovskaya ise fiziksel veya psikolojik olarak muayene edilmediğini, bu iddianın yalan olduğunu söyledi.

Birçok ülke, vize ve koruma sağlamaya hazır olduklarını belirtti

Siyasi görüşleri nedeniyle hapse atılan veya uzaklaştırılan sporcuları destekleyen Belarus Spor Dayanışma Vakfı (BSSF) da genç atlete destek verdi.

BSSF, 2020 yılının ağustos ayında, tartışmalı bir seçim sonucu cumhurbaşkanlığına seçilen Alexander Lukaşenko’ya yönelik protestolara katılan milli sporcuların haklarını korumak için kurulmuştu. Protestolara katıldığı tespit etilen milli sporculardan bazılarının fonları kesilmiş, bazıları da milli takımdan atılmıştı.

BSSF’nin ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi Sözcüsü Mark Adams’ın bildirdiğine göre Timanovskaya, 2 Ağustos gecesini Japon polisinin koruması altında, havaalanındaki bir otelde geçirdi. Hem Belarus’taki ailesinin güvenliğinden hem de ülkesine iade edilmesi durumunda kendi güvenliğinden endişe eden genç atlete Çek Cumhuriyeti ve Polonya dahil birçok ülke, vize ve koruma sağlamaya hazır olduklarını bildirdi.

Timanovskaya, 3 Ağustos’ta Tokyo’daki Polonya Büyükelçiliği’ne girerken görüntülendi. BSSF de genç atletin Polonya’dan sığınma talep ettiğini doğruladı.

Derleyen: İlayda Öykü Biberoğlu

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.