Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Orta ve Batı Karadeniz’deki sel felaketi – Prof. Dr. Murat Güvenç: “Bölgenin yapısına uyumsuz imar nizamı kısa vadede müteahhitlere ve arsa sahiplerine satılabilir binalar yapma imkânı verse de uzun vadede ağır riske neden oluyor”

Orta ve Batı Karadeniz, sel felaketiyle mücadele ediyor. Yıllık yağış miktarının üçte birinin sadece bir günde bölgeye düştüğü belirtiliyor. Şiddetli yağışlar Bartın, Sinop ve Kastamonu’da sel ve heyelanlara neden oldu. Kastamonu’da dokuz kişi hayatını kaybetti, Bartın’da kaybolan bir kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. Kastamonu’nun Bozkurt ilçesindeki Ezine Çayı’nda su seviyesinin yükselmesiyle yaşanan taşkın sonrasında birçok ev ve işyeri sular altında kaldı. Sinop’ta yağış en çok Türkeli ve Ayancık ilçelerinde etkili oldu, dere yatağındaki çok sayıda köprü yıkıldı, Ayancık Çayı’nın taşması ile yollar dereye döndü. Araçlar sürüklendi, köylerde çok sayıda kişi evlerinde mahsur kaldı. Su baskınına uğrayan Ayancık Devlet Hastanesi’nde hastalar tahliye edildi. Bozkurt Belediye Başkanı Muammer Yanık, “İlçemiz tarihte böyle felaket görmedi. Tarifsiz bir şekilde ilçemizin yok oluşunu seyrediyoruz. İş makineleriyle bir şey yapma şansı sıfır. Hız kesmeden yağışlar devam ediyor. Vatandaşlarımız çatılarda kurtarılmayı bekliyor. Helikopter harici vatandaşları kurtarmamız mümkün değil. Bölgede şu anda olağanüstü bir durum var” açıklamasını yaptı. Peki Karadeniz bölgesinde yıkımın boyutu neden bu kadar büyük? Kadir Has Üniversitesi İstanbul Çalışmaları Merkezi Müdürü, Şehir ve Bölge Planlamacısı Prof. Dr. Murat Güvenç bu soruyu Medyascope yayınında yanıtladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.