Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiliz bilim insanları araştırdı: Koronavirüs aşısında ikinci dozun etkisi altı ayda zayıflıyor

İngiltere’de yapılan araştırmaya göre, iki doz yapılan Pfizer & BioNTech aşılarının koruyuculuğu altı ayda üçüncü bir doz gerektirecek kadar düşüyor. Pfizer & BioNTech firması da aşının üçüncü dozunun, ikinci doza göre üç kattan fazla antikor ürettiğini açıkladı.

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, BioNTech aşısının ikinci dozundan beş ile altı ay sonra aşının etkinliği yüzde 88’den yüzde 74’e düşüyor. Araştırmanın yazarları, ikinci dozu yaptıranların genellikle 65 yaş üstü olduğunu söyledi ve gençlerdeki durumu tespit edebilmek için daha çok veriye ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Pfizer & BioNTech’in ürettikleri aşılar hakkındaki açıklamasında, 306 kişi üzerinde yapılan deneylerde ikinci dozdan beş ila sekiz ay sonra yapılan üçüncü doz aşının, antikor seviyesini 3,3 kat artırdığını duyurdu. Üçüncü doz aşının yan etkilerinin ikinci doz aşıdan farklı olmadığı da belirtildi.

BioNTech aşısı geçen hafta FDA’dan tam onay almıştı.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Ayhan Eren

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.