Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da elektriğe zam – Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Alican Çetinkaya: “Elektrik faturalarında yüzde 100’ü bulan zamlar var”

Türkiye genelinde elektriğe yüzde 15 oranında zam geldi ancak vatandaş yüksek faturalar ile karşılaşınca büyük tepki gösterdi. Vatandaşın yoğun şikayetleri üzerine bölgedeki elektrik dağıtım işini yürüten Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) yetkilileri ile görüşen Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Alican Çetinkaya, yüzde 15 zam beklenen faturalarda yüzde 100’e varan bir artış ile karşılaştıklarını söyledi.

Çetinkaya, dağıtım şirketlerinin birçok giderlerini “gizli kalem” adı altında faturalara yansıttığını belirterek, “Yetkililerin verdiği yanıtlar bizi tatmin etmedi. Sistemsel bir sorundan ve yaptıkları incelemeden söz ettiler. Ama gelen faturaların miktarları o kadar yüksek ki bunu açıklayamıyorlar. Türkiye’de elektrik üretimi yapan ve yüzde 30’u devlete ait olan Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) 2020-2021 yılında dağıtım şirketlerine toplam yüzde 79,5 indirim yaptı. Biz bunların vatandaşın faturasına indirim olarak yansımasını beklerken, bunlar indirime rağmen yüzde 60 zam yaparak iki yılda yüzde 140 kâr ettiler. Denetleyen bir mekanizma olmadığı için, faturalar maalesef yüksek gelmeye devam edecektir. Biz vatandaştan yine de kullandıkları enerji tüketimi ile ilgili veriler ile şikayette bulunmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.