Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (8 Şubat 2022): Isparta hâlâ karanlık

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava sağanak yağışlı sıcaklık 5 derece olacak. Ankara yağmurlu, sıcaklık 10 derece, İzmir kuvvetli sağanak yağışlı 12 derece, Antalya sağanak yağışlı 16 derece, Diyarbakır ise yağmurlu 7 derece olacak.

  • Sırada Türkiye gündemi var. 

Hekimler ve sağlık çalışanları bugün tüm illerde greve gidiyor. Acil hastalar, diyaliz hastaları, acil ve riskli gebeler, çocuk aciller, kanser hastaları, yoğun bakım hastaları, koronavirüs hastaları ve koronavirüs şüphesiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurular geri çevrilmeyecek, poliklinik ve klinik tedavilerine devam edilecek. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) da 17-18 Şubat’ta iş bırakacağını açıkladı.

Yemeksepeti çalışanları, grevlerinin yedinci gününde şirketin genel merkez binası önünde bir araya geldi. Nakliyat-İş Sendikası, kuryelere destek için Yemeksepeti’ni boykot çağrısının ardından şirketin siparişlerinin yüzde 70 oranında düştüğünü açıkladı.

Garip Dede Dergâhı Vakfı, İstanbul-Küçükçekmece’deki cemevlerine gelen 30 bin liralık elektrik faturalarını ödememe kararı aldı. Faturalarla ilgili çarşamba günü mahkemeye başvuracaklarını, sosyal medya hesabından duyuran başkan Celal Fırat, “Bu ülkede diğer ibadethanelere ne hak tanınıyorsa bize de onun sağlanmasını istiyoruz. 28 kurum bu kararı imzaladı ama yarın yüzlerce cemevimiz buna imza atacaktır” dedi. 

Siyasetin gündemi ile devam ediyoruz.

Emine Erdoğan, kendisi ve eşi AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sağlık durumuna ilişkin sosyal medyada paylaşımda bulundu. Emine Erdoğan, durumlarının iyiye gittiğini, süreci hafif atlattıklarını yazdı. Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da Erdoğan ile görüştüğünü ve durumunun iyi olduğunu belirtti. Kalın, “Doktorların öngörüsü birkaç gün içinde negatife döneceği yönünde” dedi.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem (GPS) adı altında yürütülen çalışmalar kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi’nin liderleri, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine 12 Şubat Cumartesi akşamı, Ankara’da yemekte buluşacak. Liderlerin tamamının ilk kez bir araya geleceği yemekte, genel bir değerlendirme yapılacağı, ortak açıklamanın ne zaman ve nasıl yapılacağının konuşulması, bir karara varılması durumunda açıklanması bekleniyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına yeniden aday olmasının önünde hukuki hiçbir engel bulunmadığını ve bu konuya ilişkin bir akademik çalışmayı, kendisinin yayınlayacağını söyledi. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Erdoğan’ın yeniden aday olamayacağı yönündeki tartışmalara tepki göstererek “Cumhurbaşkanının en az üç dönem seçilebilmesi amacıyla gerekli yasal düzenlemenin yapılmasına var gücümüzle çalışır, bunu da başarırızdedi. 

Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz hakkında, 2019 yılında attığı bir tweette “Cübbeli Ahmet Hoca” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’ye ”hakaret ettiği” iddiasıyla yakalama kararı çıkarıldı. İfade veren Özkiraz, serbest bırakıldı. Medyascope‘a konuşan Özkiraz, “CHP üyesi olduğum için ben de Cübbeli Ahmet’ten partiye ve milletvekillerine hakaretten davacı oldum” dedi.

İçişleri Bakanlığı, yoğun kar yağışı sonrası Isparta’da günlerce süren elektrik kesintisiyle başlayan sürecin beşinci gününde Vali Ömer Seymenoğlu’nu geçici olarak görevden aldı. Karara gerekçe olarak Seymenoğlu’nun koronavirüse yakalanması gösterildi. Seymenoğlu’nun yerine Merkez Valisi Osman Kaymak atandı. Medyascope muhabiri Aytuğ Özçolak Isparta’ya gitti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 6 Şubat’ta sorunun büyük ölçüde çözüldüğünü söylemişti. Ancak Aytuğ Özçolak’ın aktardığına göre kent merkezinde bazı mahallelerde hâlâ elektrik yok. Şehir merkezinde ana caddeler kısmen kardan temizlenmiş olsa da yollar hâlâ araç kullanımına elverişli değil. Ara sokaklar ise karla kaplı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koronavirüse yakalanmasının ardından sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle eski milli yüzücü Derya Büyükuncu hakkında yakalama kararı çıkarıldığını açıkladı. Başsavcılık, 5 Şubat günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağlık durumuna ilişkin paylaşımlar nedeniyle resen soruşturma başlatmıştı.

Eski Beşiktaş Jimnastik Kulübü Yöneticisi avukat Şafak Mahmutyazıcıoğlu’nun geçen ay Bakırköy’de silahlı saldırı sonucu öldürülmesine ilişkin adliyeye sevk edilen 16 zanlıdan sekizi tutuklandı, sekizi ise adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldı.

Ekonomi ile devam ediyoruz.

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 61 kuruş, euro kuru ise 15 lira 56 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü bin 997 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 797 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 92,49 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayı finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıklayacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Londra’da uluslararası fon yöneticileri, yatırımcılar ve girişim sermayesi yöneticileri ile görüşmeler gerçekleştirdi. Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada görüşmelerin “çok olumlu” geçtiğini belirten Nebati’nin temasları bugün de devam edecek.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, katıldığı canlı yayında, elektrik faturalarına ilişkin yeni adımlar atılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuyla ilgili talimatları olduğunu belirten Kalın, “Çok yakında elektrik faturalarına yeni düzenleme gelecek. Cumhurbaşkanımız da talimatlarını veriyor. Vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” dedi.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), motorine 80 kuruş zam geldiğini duyurdu. Bu artışla birlikte motorinin litresi İstanbul’da 14,62 liradan 15,42 liraya, İzmir’de 14,71 liradan 15,51 liraya çıktı.

Dünya gündemiyle devam ediyoruz.

Rusya-Ukrayna kriziyle ilgili gelişmeleri aktaralım. Krize ilişkin uluslararası diplomasi devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir araya geldi. Biden ortak açıklamada, “Rusya (Ukrayna’yı) işgal ederse, bu tankların ve askerlerin Ukrayna sınırını geçmesi anlamına geliyor, Kuzey Akım 2 artık olmayacak, son vereceğiz” dedi. Almanya Başbakanı Scholz ise “ABD ile Almanya, gereken tüm adımları atacak, yaklaşımlarda farklılaşma olmayacak, birlikte hareket edeceğiz” diye konuştu.

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, “Makul derecede iyimserim ama kendiliğinden mucizelere inanmıyorum” dedi. Macron, Rusya ve Ukrayna arasında arabuluculuk yapmak istiyor. 

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya-Ukrayna krizini görüşmek için Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile bir araya gelecek. Scholz, ilerleyen günlerde Rusya’nın sunduğu güvenlik garantileri konularını görüşmek için 14 Şubat’ta Ukrayna’ya, 15 Şubat’ta Moskova’ya gidecek.

İngiltere ve Almanya, NATO’nun doğu kanadını güçlendirmek amacıyla asker takviyesi kararı aldı. Buna göre Almanya Litvanya’ya 350 asker, İngiltere ise Polonya’ya 350 asker takviyesi yapacak.

Yunanistan Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanı Spilios Livanos, sosyal medyada paylaşılan “yangın mağdurlarına yapılan yardımların partinin oyunu yükseltmesine yardımcı olduğunun” konuşulduğu video nedeniyle istifa etti. 

Hollanda hükümeti, hızla artan koronavirüs vakaları nedeniyle Türkiye de dahil, Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan 12 ülkeyi, “yüksek riskli bölge” ilan etti.

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun daha önce aldığı karara göre, 12 Ocak’ta başlayan ara transfer dönemi bugün (8 Şubat) tamamlanacak.

Ziraat Türkiye Kupası’nda son 16 turu heyecanı ise bugün (8 Şubat) oynanacak Kasımpaşa-Gaziantep FK, VavaCars Fatih Karagümrük-İttifak Holding Konyaspor ve Fenerbahçe-Yukatel Kayserispor karşılaşmaları ile başlayacak. 

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, teknik direktör Marius Sumudica ile yollarını ayırdığını açıkladı. Kulüp, kısa süre sonra ise Adem Büyük’ün “futbol sorumlusu” olarak görev yapacağını ve futbolculuğa da devam edeceğini duyurdu.

Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen 2022 Kış Olimpiyatları’nda erkekler 1000 metre kısa kulvar sürat pateni finalinde yarışan ve 6. sırayı alan 19 yaşındaki milli sporcu Furkan Akar, Türkiye’ye kış olimpiyatları tarihindeki en iyi dereceyi kazandırdı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 96 bin 514 yeni vaka tespit edildi. 236 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarda toplam uygulanan doz sayısı 143 milyon 125 bin 638’e çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 12:00’de Ruşen Çakır, Aydın Selcen ile tartışacak, saat 15:00’te “Zeytin Dalı”, 17:00’de “Nuray Mert ile Soru-Cevap”, 20:00’de DoğuBatı, 22:00’de “Şimdiki Zaman” programları olacak.   

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.