Refah için Hukuk (71) – CHP’ye mutlak butlan ve kayyum tartışmaları: Ne çıkabilir?

İSTANBUL (Medyascope) – Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) kurultay davası istinaf aşamasında ve “mutlak butlan” tartışmaları yeniden gündemde. Mutlak butlan nedir? CHP’nin 4-5 Kasım 2023’teki 38’inci olağan ve 6 Nisan 2025’teki 21’inci olağanüstü kurultayları neden iptal edilmek isteniyor? Seçimin iptalini gerektirebilecek bu iddialar -gerçek olsa bile- mutlak butlan kararı verilebilir mi? CHP’ye mutlak butlan kararı kimin işine yarar? Mehmet Gün, Refah İçin Hukuk’ta Gamze Elvan’a anlattı.

“Özel hayatın gizliliği esastır”

Tutuklanan Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, “etkin pişmanlık” ifadesinde, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile CHP lideri Özgür Özel hakkında iddialarda bulundu. Yalım’ın ifadesinde, CHP’nin eski Bursa Parti Meclisi Üyesi Gamze Pamuk ile CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan‘ın isimlerinin geçtiği görüldü.

Refah için Hukuk (71) - CHP’ye mutlak butlan ve kayyum tartışmaları: Ne çıkabilir?
CHP’ye mutlak butlan ve kayyum tartışmaları: Ne çıkabilir?

Mehmet Gün, yüksek bir kamu menfaati ya da süren bir suç soruşturması olmadığı müddetçe özel hayatın gizliliğinin korunması gerektiğini vurguladı. Gerçek dışı unsurların köpürtülerek sunulmasını “özel hayata tecavüz” olarak nitelendiren Gün, Adalet Bakanı Akın Gürlek’in hem bakanlık hem de HSK Başkanlığı şapkasıyla devam eden yargı süreçleri hakkında kamuoyuna beyanda bulunmasını doğru bulmadığını ifade etti.

“Mutlak butlan” tartışmaları ve seçim yargısı

CHP’nin 4-5 Kasım 2023 ve 6 Nisan 2025 tarihli kurultaylarına yönelik açılan “mutlak butlan” davasına değinen Gün, butlanın hukuken bir işlemin baştan itibaren hiç yapılmamış sayılması anlamına geldiğini belirtti. Ancak siyasi partilerin dernek ya da şirket gibi ele alınamayacağını, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına daha yakın olduğunu savundu.

Kurultaylardaki genel başkanlık ve organ seçimlerinin “seçim yargısı denetiminde” yapıldığına dikkat çeken Gün, delegelerin özgürce ve gizli oy kullanarak gerçekleştirdiği bir seçimin irade sakatlanması gerekçesiyle iptal edilmesinin hukuken ve fiilen mümkün olmadığını, bu nedenle İstinaf Mahkemesi’nden davanın reddi yönünde bir onama beklediğini söyledi.

“Mutlak butlan” kararı çıkması durumunda partinin yönetimsiz kalacağı ve kayyum atanacağı yönündeki spekülasyonları değerlendiren Mehmet Gün, CHP’nin bu süreçlerin ardından yeni kurultaylar düzenleyerek yönetim organlarını güncellediğini hatırlattı.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.